Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Το lockdown του Απριλίου βύθισε 12,6% τη ζήτηση ρεύματος – Μείωση 23,6% στην Υψηλή Τάση - Ανατροπές στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής

Πρωτόγνωρες είναι οι συνθήκες που καταγράφηκαν στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ανατροπές καταγράφηκαν και στο μίγμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τον μήνα Απρίλιο.
Στο μηνιαίο δελτίο ενέργειας που εξέδωσε ο ΑΔΜΗΕ και αφορούσε στον μήνα της καθολικής παύσης της οικονομικής δραστηριότητας εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού αποτυπώνονται
οι αρνητικές επιπτώσεις και στην πορεία της ζήτησης και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Έτσι, η ζήτηση στο σύστημα ηλεκτρισμού βούτηξε κατά 12,6% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019, με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνεται στην κατηγορία των πελατών υψηλής τάσης. Μεγάλες βιομηχανίες είτε ανέστειλαν τις δραστηριότητες τους είτε μείωσαν την παραγωγή τους με αποτέλεσμα η κατανάλωση να κατρακυλά 23,6%. Αλλά και στο δίκτυο διανομής (νοικοκυριά κι επιχειρήσεις) η πτώση ήταν της τάξης του 6,9%. Αίσθηση προκαλεί επίσης και η εξέλιξη της ζήτησης ρεύματος για τα ορυχεία. Τον Απρίλιο μειώθηκε κατά 55,5% γεγονός που αποδίδεται και στον δραστικό περιορισμό της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία από το ίδιο δελτίο του ΑΔΜΗΕ για τα μερίδια αλλά και τη μεταβολή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανά καύσιμο. Συνολικά τον περασμένο μήνα ήταν μειωμένη κατά 3,2% και διαμορφώθηκε στις 2.893 GWh από 2.990 GWh τον Απρίλιο του 2019.
Αν και οριακή η μεταβολή στο σύνολο της, εντούτοις θεαματικές είναι οι αλλαγές ανάμεσα στις πηγές ενέργειας. Έτσι, η λιγνιτική μειώθηκε κατά 62,7% επιβεβαιώνοντας με τον πλέον επίσημο τρόπο την έναρξη της απολιγνιτοποίησης από τη ΔΕΗ. Τα υψηλά κόστη δεν συμφέρουν τη δημόσια εταιρία να κρατά για ώρες τη λειτουργία των μονάδων της. Έτσι ο λιγνίτης κατέλαβε μόλις το 10% της ηλεκτροπαραγωγής.
Αντίθετα, λόγω και των ευνοϊκών συνθηκών, οι διασυνδεδεμένες ΑΠΕ στο σύστημα εκτίναξαν κατά 33,9% την παραγωγή ρεύματος παίρνοντας το μεγαλύτερο κομμάτι της «πίτας», ήτοι το 36%.
Ακολούθησαν οι μονάδες φυσικού αερίου με αύξηση της παραγωγής τους κατά 11% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και με μερίδιο 30%.
Οι διασυνδέσεις, δηλαδή οι εισαγωγές ρεύματος, συμμετείχαν με 18%, ενώ αύξηση 19,8% καταγράφηκε στην υδροηλεκτρική παραγωγή με μερίδιο 6%.
Από τις συμβατικές μονάδες εκείνες της ΔΕΗ είχαν το 56,6% της παραγωγής με 951 GWh, ενώ όλοι οι σταθμοί των ανεξάρτητων εταιριών απέσπασαν το 43,4%. Από τους ιδιώτες η Mytilineos παρήγαγε 228,1 GWh, η Elpedison 210,4, η Korinthos Power 154,1 και η ΗΡΩΝ ΙΙ 136,3 GWh.
Τα στοιχεία του μίγματος της ηλεκτροπαραγωγής φανερώνουν επίσης την ολοένα και αυξανόμενη μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας με τις ΑΠΕ να κυριαρχούν και το φυσικό αέριο να παίζει το ρόλο γέφυρα προς αυτές.  

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου