Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Στάσσης: Η ΔΕΗ δεν φοβάται τον ανταγωνισμό και μαθαίνει να διαχειρίζεται την αλλαγή του ενεργειακού τοπίου

 
Στο σχέδιο μετασχηματισμού της ΔΕΗ ενόψει της ενεργειακής μετάβασης αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Στάσσης, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Greece FDI Report της γερμανικής εφημερίδας Die WELT.
Ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε αρχικά στις δύσκολες συνθήκες που συνάντησε όταν διορίστηκε επικεφαλής της επιχείρησης το περσινό
καλοκαίρι. Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα διοίκηση κινήθηκε με πολύ ταχείς ρυθμούς και επέβαλε μέτρα και μεταρρυθμίσεις που επέτρεψαν στη ΔΕΗ να ανατρέψει το κλίμα.
Ο κ. Στάσσης επισήμανε ότι στο παρελθόν η ΔΕΗ δίσταζε να λάβει αποφάσεις που θα την ωθούσαν προς το μέλλον. "Πρέπει κανείς να αναλογιστεί πως θα είναι η αγορά για τη ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια. Η ενεργειακή μετάβαση θα οδηγήσει στην ανάδειξη μιας αγοράς όπου οι ΑΠΕ θα διεισδύσουν ακόμα περισσότερο. Αυτό θα απαιτήσει ευέλικτα και ψηφοποιημένα δίκτυα, σύγχρονες εφοδιαστικές αλυσίδες και σύγχρονες υπηρεσίες για τον καταναλωτή. Το στρατηγικό μας σχέδιο σκοπεύει να αντιμετωπίσει αυτές τις πτυχές και το κάνουμε με τρεις τρόπους: Πρώτον, μεταβαίνοντας μακριά από το λιγνίτη και ενισχύοντας την παρουσία μας στις ΑΠΕ, δεύτερον ψηφοποιώντας τη λειτουργία μας, ιδίως στο δίκτυο και τρίτον, θέτοντας τον καταναλωτή στο επίκεντρο", υπογράμμισε.
Συγκεκριμένα όσον αφορά τη στροφή από το λιγνίτη προς τις ΑΠΕ, ο κ. Στάσσης τόνισε ότι "δεν έχουμε το χρόνο για να περιμένουμε λόγω της κλιματικής ατζέντας της χώρας ενώ δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το πράξουμε δεδομένης της ανταγωνιστικότητας των ΑΠΕ. Άρα, οικονομικά έχουμε κίνητρο να το πράξουμε άμεσα. Θα αποσύρουμε το λιγνίτη από το 2023 με εξαίρεση μια μονάδα. Θέσαμε αυτό το χρονοδιάγραμμα για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε εγκαίρως λύσεις θέρμανσης για ορισμένες πόλεις και ώστε να υπάρξουν επαρκείς μονάδες για την ενεργειακή ασφάλεια. Είχαμε μειονέκτημα επειδή δεν μπήκαμε στις ΑΠΕ από νωρίς, αλλά ευτυχώς το κάνουμε τώρα με χαμηλό κόστος", ανέφερε.
Σε ερώτηση σχετικά με την οικονομική θέση και τη στόχευση της ΔΕΗ, ο κ. Στάσσης επαναβεβαίωσε το στόχο για εγκαταστάσεις ΑΠΕ 1,5 γιγαβάτ μεσοπρόθεσμα και πρόσθεσε ότι η ΔΕΗ είναι σε καλό δρόμο για να ανακάμψει. Απώτερος στόχος είναι το 1 δις. ευρώ σε EBITDA το 2024.
Σχετικά με την καινοτομία, ο επικεφαλής της ΔΕΗ δήλωσε ότι οι μπαταρίες θα παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στο μέλλον και το κόστος τους θα μειωθεί δραστικά ως αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης σε τομείς όπως η αυτοκίνηση. "Θεωρώ ότι η χρήση οικιακών μπαταριών είναι πιο κοντά από ότι πιστεύουμε. Είναι ένας νέος ορίζοντας όπου χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό δίκτυο και εφαρμογές ώστε να συνεργάζονται οι διάφορες τεχνολογίες. Ο ρόλος των ΔΕΚΟ αλλάζει και χρειάζονται νέες ικανότητες σε εταιρείες όπως η ΔΕΗ. Για αυτό και ξεκινάμε ένα ειδικό βραχίονα για την ηλεκτροκίνηση", σχολίασε.
Ο κ. Στάσσης τόνισε παράλληλα ότι ενόψει των προκλήσεων, η ΔΕΗ θα αναζητήσει πολλές συνεργασίες για να επιτύχει τους στόχους της.  "Πρόσφατα υπογράψαμε μνημόνιο με την RWE για την απολιγνιτοποίηση και την κοινή ανάπτυξη ΑΠΕ στην Ελλάδα. Η σημασία της συμφωνίας είναι τεράστια δεδομένου του μεγέθους και της σημασίας αυτής της εταιρείας. Επίσης, πειραματιζόμαστε με μπαταρίες γερμανικών εταιρειών και μέσα στα χρόνια έχουμε συνεργαστεί με μεγάλους παίκτες όπως η Siemens. Πιστεύω ότι αυτό θα συνεχιστεί", ανέφερε.
Τέλος, σχετικά με τα επόμενα βήματα της επιχείρησης, ο κ. Στάσσης δήλωσε ότι "η ΔΕΗ πάντα ήταν πυλώνας της ελληνικής οικονομίας. Όταν έχεις μια ισχυρή ΔΕΗ, μπορεί να αναπτυχθεί μια αγορά γύρω από τη ΔΕΗ. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι πρόσφατες αλλαγές στη ΔΕΗ και η ενισχυμένη εταιρική στρατηγική θα ωθήσει την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας και θα τονώσει τον ανταγωνισμό. Δεν μας φοβίζει ο ανταγωνισμός. Δεν μπορούμε να κρυφτούμε από την αλλαγή, όμως μπορούμε να αναπτύξουμε την ικανότητά μας να διαχειριστούμε την αλλαγή. Το όραμά μας είναι να γίνουμε μια εταιρεία ευέλικτη που μπορεί να διαχειρίζεται την αλλαγή από όπου κι αν προέρχεται", κατέληξε.

 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου