Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Κοπανάκης (ΔΕΗ): Οι χαμηλές διεθνείς τιμές του αερίου και οι φθηνές προμήθειες LNG της ΔΕΗ "έριξαν" την τιμή του ρεύματος

 
Στις εξελίξεις που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού αναφέρθηκε χθες ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η πτώση της τιμής που παρατηρήθηκε (η οποία υποχώρησε στα 27 ευρώ/μεγαβατώρα μετά το Πάσχα) δεν ήταν
μόνο αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης, αλλά και της πτώσης της τιμής του αερίου, ιδίως του LNG. Παράλληλα, υπήρξε μείωση στην τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών κατά 2 ευρώ/τόνο. Επιπλέον παράγοντας ήταν και οι ΑΠΕ καθώς η παραγωγή ιδίως των αιολικών υπήρξε αυξημένη. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τον Απρίλιο ο λιγνίτης είχε πτώση 60% ετησίως, το αέριο άνοδο 11%, οι ΑΠΕ άνοδο 30% και οι εισαγωγές μείωση 30% ενώ το φορτίο ήταν μειωμένο κατά 11%.
Ο κ. Κοπανάκης εκτιμά ότι η ενδυνάμωση των διασυνδέσεων της χώρας μας είναι καθοριστικός παράγοντας για ένα σύστημα σαν το ελληνικό που αποτελεί νησίδα επί της ουσίας. Πρόσθεσε ότι υπήρξε αύξηση των εισαγωγών ηλεκτρισμού διότι η τιμή της αγοράς στην Ελλάδα είναι υψηλότερη από ότι στην Κεντρική Ευρώπη. Παρόλα αυτά, επισήμανε ότι η τιμή στην εγχώρια αγορά υποχώρησε περισσότερο από όσο στην υπόλοιπη Ευρώπη. "Όσο περισσότερο θα μπαίνουν οι ΑΠΕ και όσο θα γίνεται πιο ανταγωνιστικό το αέριο στην Ελλάδα, τόσο η εισαγωγική πίεση θα μικραίνει και θα μειώνεται η απόσταση με την Κεντρική Ευρώπη", σημείωσε.
Ταυτόχρονα, ο κ. Κοπανάκης υπογράμμισε ότι η τιμή του ηλεκτρισμού είναι πεσμένη σημαντικά από τις αρχές του έτους και είχε πτώση 33% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση. Επισήμανε ότι ο ρόλος της ΔΕΗ ήταν μεγάλος προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς η επιχείρηση έχει προμηθευτεί τρία φορτία φθηνού LNG φέτος και ταυτόχρονα έχει βελτιστοποιήσει τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου της όσον αφορά τις συμβάσεις του αερίου. "Είμαστε πιο ανταγωνιστικοί και έτσι βλέπουμε αυτό το αποτέλεσμα στην αγορά", τόνισε σχετικά.
Αναφορικά με το target model, ο αναπ. διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ δήλωσε ότι "είμαστε απόλυτα θετικοί και έτοιμοι. Έχουμε αναλάβει το ρόλο του market maker και θα τον παίξουμε σωστά θεσμικά. Κάνουμε τις προετοιμασίες προκειμένου να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα".
Σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει επανάληψη της κατάστασης των τελευταίων μηνών το φθινόπωρο με μια αναζωπύρωση της πανδημίας, ο κ. Κοπανάκης τόνισε ότι αυτό που θα καθοδηγήσει την τιμή ηλεκτρισμού το φθινόπωρο δεν είναι αν θα υπάρχει target model, ούτε τόσο το επίπεδο της ζήτησης, αλλά το πως θα διαμορφωθεί αυτή σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και πως θα επηρεαστεί η κατάσταση από τις τιμές του αερίου.
Τέλος, ο ίδιος υπογράμμισε ότι η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 μπορεί να είναι ανταγωνιστική στην αγορά με μια τιμή ρύπων έως 30-35 ευρώ ανά τόνο.

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου