Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Η ΔΕΗ "χτίζει" στρατηγικές συμμαχίες στην πράσινη ενέργεια

Η ΔΕΗ "χτίζει" στρατηγικές συμμαχίες στην πράσινη ενέργεια 
Κοντά σε συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη και εκμετάλλευση μεγάλου αιολικού πάρκου σε νησιωτική περιοχή της Ελλάδας βρίσκονται ΔΕΗ και Motor Oil Hellas.
Η κατάληξη των συζητήσεων θα εξαρτηθεί από τη μελέτη βιωσιμότητας του έργου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς το
έργο εκτός από την κατασκευή του αιολικού πάρκου ισχύος περίπου 100MW περιλαμβάνει επίσης και τη δημιουργία ηλεκτρικής διασύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα.
Το συγκεκριμένο πρότζεκτ εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχει υιοθετήσει ο όμιλος ΔΕΗ, μέσω της θυγατρικής του ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών με ελληνικούς και διεθνείς ομίλους στον τομέα της πράσινης ενέργειας, όπου στόχος της εταιρείας είναι να αναπτυχθούν νέα έργα συνολικής ισχύος 1,5 GW μέχρι το 2024.
Εκτός από τη Motor Oil σε ώριμο στάδιο βρίσκεται μια ακόμη συνεργασία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στον τομέα της εκμετάλλευσης γεωθερμικών πεδίων, με την εταιρεία Ηλέκτωρ, με έμφαση στα γεωθερμικά πεδία της Μήλου, της Κιμώλου, της Νισύρου και των Μεθάνων.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει επίσης υπογράψει μνημόνια συνεργασίας και με μια σειρά από διεθνείς παίκτες, με πιο πρόσφατη τη συμφωνία συνεργασίας με τη γερμανική RWE, για την κοινή δραστηριοποίηση και συνεργασία στις ΑΠΕ αλλά και τις περιβαλλοντικές επενδύσεις (απολιγνιτοποίηση). 
Επίσης η ΔΕΗ έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με την πορτογαλική εταιρεία EDP Renoveis, η οποία ως γνωστόν έχει βασικό μέτοχο την κινεζική Three Gorges, αλλά και με την εταιρεία Masdar Taaleri, που είναι κοινοπραξία της Masdar από το Άμπου Ντάμπι και τη φινλανδική Taaleri.
Υπογραμμίζεται τέλος ότι οι συνεργασίες αυτές δεν αφορούν στο τρέχον pipeline αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων που αναπτύσσει αυτόνομα η ΔΕΗ, με στόχο τα επόμενα τρία χρόνια να έχει θέσει σε λειτουργία έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος περίπου 650MW.
Οι συνεργασίες αυτές αφορούν σε νέα project που έχουν προταθεί ή εξετάζονται και τα οποία θα αναπτυχθούν μέσω κοινοπρακτικών σχημάτων.
Αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες διαθέτει περίπου 160MW έργων σε λειτουργία, περίπου 100MW βρίσκονται υπό κατασκευή, 280MW είναι έτοιμα να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται ενώ ακόμη 120MW βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας για συμμετοχή στους διαγωνισμούς που διενεργούνται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. 
Του Χάρη Φλουδόπουλου
www.capital.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου