Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

EBRD: Πιστωτική γραμμή 160 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ Πηγή: Reporter.gr

EBRD: Πιστωτική γραμμή 160 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ 
Σήμερα αναμένεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), να εγκρίνει την παροχή πιστωτικής γραμμής 160 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, ενισχύοντας τη ρευστότητα της επιχείρησης για να καλυφθούν οι ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας
Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, που εκδόθηκε στα τέλη Απριλίου με τη θετική ολοκλήρωση της τελικής αξιολόγησης, το εν λόγω δάνειο παρέχεται για τη χρηματοδότηση της εταιρείας με κεφάλαια κίνησης, λόγω της κρίσης που προκάλεσε στην Ελλάδα ο κορονοϊός.
Όπως προσθέτει η EBRD, η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος ηλεκτροπαραγωγός και πάροχος ρεύματος στην Ελλάδα, με συνέπεια οι δραστηριότητές του να έχουν ζωτική σημασία για το σύνολο του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας. Η επιχείρηση παρέχει κρίσιμες λειτουργίες σε όλη την αλυσίδα του κλάδου, μεταξύ των οποίων στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, την προμήθεια ρεύματος στη λιανική αγορά και τη συλλογή πληρωμών που τελικά μεταβιβάζονται σε άλλους ηλεκτροπαραγωγούς και εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον κλάδο.
Απαιτούμενη ενίσχυση ρευστότητας ύψους 250 εκατ. ευρώ
Η κρίση του κορονοϊού, και το γενικευμένο lockdown, επηρέασαν αρνητικά τη ΔΕΗ και τους υπόλοιπους «παίκτες» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στη χώρα μας, με βασικό λόγο την επιβράδυνση των εισπράξεων και, σε δεύτερο βαθμό, τη μείωση της κατανάλωσης. Το πρόβλημα αφορά τα διαθέσιμα κεφάλαια κίνησης όλων των προμηθευτών. Ειδικά στην περίπτωση της ΔΕΗ, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμου Θωμά, η συνέπεια είναι η επιχείρηση να χρειάζεται μία ενίσχυση της ρευστότητάς της για το 2020 ύψους 250 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η επίπτωση της κρίσης στην εισπραξιμότητα της ΔΕΗ διέψευσε τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η κάμψη κινείται στο 10%, κατά τη χρονική περίοδο από τη στιγμή εφαρμογής των μέτρων περιορισμού της πανδημίας και έως σήμερα.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε πολύ σημαντικό βαθμό στο εν λόγω ποσοστό ευθύνεται το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου, όπου οι εισπράξεις υποχώρησαν κατά 20-25%, λόγω ακριβώς του αρχικού «μουδιάσματος» των καταναλωτών από το καθολικό lockdown. Ωστόσο, ήδη από τον Απρίλιο η κατάσταση βελτιώθηκε δραστικά, με την υποχώρηση των εισπράξεων να κινείται σε μονοψήφιο ποσοστό. 

ANEΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Πηγή: Reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου