Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Σημείο - κλειδί για τη "νέα σελίδα" της ΔΕΗ η πιο αποδοτική λειτουργία των προμηθειών

 
 Η επιλογή των δύο νέων μελών της αναβαθμισμένης Επιτροπής Ελέγχου της ΔΕΗ θα γινόταν μεταξύ ούτως ή άλλως ιδιαίτερα αξιόλογων υποψηφίων, όπως είχε αναδείξει το energypress. Αν μη τι άλλο, όμως, οι τελικές επιλογές των μετόχων της ΔΕΗ (πρακτικά, δηλαδή, του Δημοσίου, αφού ως απόλυτα πλειοψηφών μέτοχος έχει την ευχέρεια να ορίζει το αποτέλεσμα), δείχνουν πολλά για το που εντοπίζεται ανάγκη για σοβαρή μεταστροφή στη
διαχείριση της επιχείρησης και φέρνουν στο επίκεντρο το ζήτημα των προμηθειών. 
Εξάλλου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 4643/2019, οι αναβαθμισμένες ευθύνες και αρμοδιότητες που αναλαμβάνει η Επιτροπή Ελέγχου της ΔΕΗ, περιλαμβάνουν τον έλεγχο και την παρακολούθηση της ορθής εφαρμογής του Κανονισμού Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών, την υποβολή ετήσιας αναφοράς προς το ΔΣ για την απόδοση της λειτουργίας ανάθεσης συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, με σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, τη μείωση των συναφών κινδύνων και τη σύνδεση της λειτουργίας προμηθειών με την εταιρική στρατηγική, καθώς και την εισήγηση προς το ΔΣ για τροποποιήσεις του προαναφερθέντος Κανονισμού και άλλα μέτρα βελτίωσης της απόδοσης της λειτουργίας Προμηθειών ΔΕΗ. 
Η επιλογή του κ. Ευ. Αγγελετόπουλου έναντι άλλων υποψηφίων από τη λίστα που είχε καταρτίσει το ΔΣ της ΔΕΗ για τη μια εκ των δυο νέων θέσεων στην Επιτροπή Ελέγχουν απηχεί ακριβώς αυτές τις προτεραιότητες, δεδομένης της πολυετούς εμπειρίας του σε κορυφαίες θέσεις οργανισμών και επιχειρήσεων, στον τομέα των προμηθειών και των logistics. 
Είναι ακριβώς αυτά τα στοιχεία που φαίνεται ότι ξεχώρισαν την υποψηφιότητα του κ. Αγγελετόπουλου από άλλες –εξίσου αξιόλογες – που από μια πρώτη ματιά έμοιαζαν ίσως πιο εύλογες επιλογές, δεδομένης της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ. Μια τέτοια υποψηφιότητα, για παράδειγμα, που θα έδινε και ιδιαίτερο πολιτικό στίγμα, ήταν αυτή του κ. Γουναρίδη, ο οποίος διατελεί ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας και έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας στο Υπουργείο Οικονομικών.
Όμως, φαίνεται ότι κρίθηκε απαραίτητο να ενισχυθεί η Επιτροπή Ελέγχου με ένα στέλεχος που έχει μεγάλη εξειδίκευση στον τομέα των προμηθειών.
Άλλωστε, το έτερο νεοεκλεγέν μέλος της Επιτροπής Ελέγχου, ο κ. Αιμ. Στασινάκης, εξασφαλίζει όλα τα υπόλοιπα ζητούμενα, καθώς έχει μεγάλη εμπειρία ως στέλεχος επιχειρήσεων με εμπειρία, μεταξύ άλλων, σε θέματα Επενδυτικής Τραπεζικής και Συμβουλευτικής Στρατηγικής. Επίσης, έχει σημαντική εμπειρία και σε θέματα Δημοσίων Επιχειρήσεων, καθώς έχει διατελέσει. Γραμματέας Δημοσίων Επιχειρήσεων στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Από το βιογραφικό του ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων, και η θητεία του στο ΔΣ της ΛΑΡΚΟ, που προφανώς τον έχει εφοδιάσει με ιδιαίτερη εμπειρία σε θέματα που διαχρονικά επηρεάζουν σοβαρά την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ.

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου