Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

ΔΕΔΔΗΕ - Επενδύσεις 400 εκατ. και 1.000 προσλήψεις στο νέο business plan

 
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η εκπόνηση του business plan του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας της περιόδου 2020-2028. Το επιχειρησιακό σχέδιο θα αποτελεί και τον καθρέπτη της εταιρείας ενόψει της ιδιωτικοποίησης του 49%. Η διοίκηση της μητρικής ΔΕΗ την προγραμματίζει, καλώς εχόντων των
πραγμάτων, για το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Θα προηγηθεί βέβαια και η αξιολόγηση των συνθηκών της αγοράς, οι οποίες φέτος εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας είναι ιδιαίτερες. «Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε πώληση αν στο άτυπο market test που προηγηθεί οι αξιολογήσεις είναι χαμηλές από την πραγματική αξίας», σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει τη σταδιακή αύξηση των ετήσιων επενδύσεων από τα 150 στα 350 με 400 εκατ. ευρώ, ενώ στην πενταετία προβλέπεται να γίνουν περί τις 1.000 προσλήψεις, καθώς όπως είναι γνωστό ο Διαχειριστής έχει τεράστια κενά σε προσωπικό και ιδίως τεχνικούς. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες οι προσλήψεις θα αρχίσουν από φέτος. Αναφορικά με τις επενδύσεις, όπως αναφέρουν πηγές, αυτές θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση και αναβάθμιση του δικτύου διανομής και μάλιστα για την ψηφιοποίηση του. Ως γνωστόν ένα από τα μεγάλα projects του Διαχειριστή είναι κι αυτό της εγκατάστασης των έξυπνων μετρητών κατανάλωσης καθώς και η τηλε-διαχείριση του. Στα πλάνα βέβαια βρίσκονται και οι σταθμοί φόρτισης για την ηλεκτροκίνηση των Ι.Χ. οχημάτων.

Το ρυθμιστικό πλαίσιο

Απαραίτητη, όμως, προϋπόθεση για την εκπόνηση του business plan του ΔΕΔΔΗΕ είναι και η καθιέρωση νέου ρυθμιστικού πλαισίου από τη ΡΑΕ που θα προβλέπει την παροχή κινήτρων προς τον Διαχειριστή για την επίτευξη στόχων προς όφελος της ενεργειακής αγοράς και των καταναλωτών.
Η ΡΑΕ αναμένεται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση εντός του μήνα τις προτεινόμενες αλλαγές.
Όπως είχαν ανακοινώσει τον περασμένο μήνα η Αρχή και ο Διαχειριστής τo ισχύον καθεστώς εστιάζει στην κάλυψη του κόστους (cost plus system) του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ το προτεινόμενο καθεστώς, παρέχει κίνητρα για την βελτίωση της απόδοσης του (performance based system). Δημιουργούνται ευνοϊκότερες συνθήκες για επενδύσεις, παρέχοντας κίνητρα για την προώθηση έργων ανανέωσης και καινοτομίας τα οποία θα βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, την αξιοπιστία και ασφαλή λειτουργία του δικτύου διανομής, την ποιότητα του ρεύματος και ταυτόχρονα θα μειώσουν το τελικό κόστος για τους καταναλωτές.
Η προαναφερόμενη μεθοδολογία περιλαμβάνει τη σταδιακή μετάβαση σε ένα νέο πλαίσιο με τρεις διακριτές περιόδους: το Ρυθμιστικό Έτος 2020, την πρώτη Ρυθμιστική Περίοδο 2021-2024 και τη δεύτερη Ρυθμιστική Περίοδο 2025-2028, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή προσαρμογή στο νέο καθεστώς.
 

Χρ. Κολώνας

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου