Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Σε συζητήσεις ο ΑΔΜΗΕ με Διαχειριστές και χρηματοοικονομικούς ομίλους για την Αριάδνη – Συνεργασίες με παραγωγούς ΑΠΕ στα νησιά

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται για τη συμμετοχή με μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection».
Όπως έγινε γνωστό από τον αντιπρόεδρο του Διαχειριστή Ιωάννη Μάργαρη κατά τη διάρκεια του press call με αφορμή την ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων, έχουν ανοίξει οι συζητήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές
που θέλουν να εισέλθουν στην εταιρία που τρέχει την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική.
Ο ίδιος έθεσε τους όρους και τις προϋποθέσεις συνεργασίας σημειώνοντας πως τα χαρακτηριστικά τους θα πρέπει να συνοδεύονται από την οικονομική ευρωστία, να είναι κοντά στο αντικείμενο της ενέργειας και να έχουν μακροπρόθεσμο προσανατολισμό στις επενδύσεις τους.
Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ είναι σε επικοινωνία τόσο με Ευρωπαίους Διαχειριστές, όπως ο Elia του βελγικού συστήματος μεταφοράς και η RTE που είναι ο Γάλλος Διαχειριστής. Αυτούς τουλάχιστον υπαινίχθηκε ο κ. Μάργαρης όταν ρωτήθηκε για το αν έχουν επανέλθει στο προσκήνιο επενδυτές που είχαν συνομιλήσει και στο παρελθόν με τον ΑΔΜΗΕ.
Η «Αριάδνη» συγκεντρώνει τα βλέμματα και ισχυρών χρηματοοικονομικών ομίλων με μεγάλο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο. Στην πράξη, όμως, όλα θα φανούν όταν ληφθεί η πολιτική απόφαση για τη διενέργεια και τον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής εταιρίας. Και για το θέμα αυτό ο αντιπρόεδρος παρέπεμψε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η συζήτηση με τους υποψήφιους επενδυτές είναι μια διαδικασία που τρέχει ανεξάρτητα από τη διασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου (εντός του Μαΐου αναμένεται να υπογραφεί δανειακή σύμβαση με τράπεζα για ποσό μεταξύ 400 εκατ. και 500 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα θα  καλυφθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα ύψους 200 εκατ. ευρώ της Αριάδνης και από 300 έως 400 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ). «Το έργο ξεκινάει άμεσα και πρέπει όλα τα κεφάλαια να είναι εκεί. Η πιθανή είσοδος επενδυτών θα οδηγήσει σε καλύτερους όρους μόχλευσης των κεφαλαίων, αλλά είναι μια ανεξάρτητη διαδικασία» δήλωσαν τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ.
Σε ότι αφορά την εμπλοκή με τη ΡΑΕ σχετικά με το ρόλο της «Αριάδνης» στο έργο, θέμα που πρέπει να έχει λυθεί πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε διαδικασία εισόδου μετόχων μειοψηφίας, ο κ. Μάργαρης ανέφερε ότι πλέον βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με την Αρχή.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αποκαλύψει το energypress, ο ΑΔΜΗΕ έχει με τη βοήθεια συμβούλων και νομικών εκπονήσει το κείμενο της συμφωνίας παραχώρησης (concession agreement) το οποίο θα υπογραφεί από τον ίδιο τον ΑΔΜΗΕ και την Αριάδνη και το οποίο περιγράφει με ακρίβεια τη σχέση που θα έχουν μεταξύ τους όσον αφορά το έργο.
Συνεργασία με επενδυτές ΑΠΕ
Συζητήσεις, όμως, υπάρχουν και πριν καλά, καλά στεγνώσει το μελάνι του νέου δεκαετούς πλάνου ανάπτυξης του ΕΣΜΗΕ και με εταιρίες του χώρου της ενέργειας για σύνδεση έργων ΑΠΕ στα νησιά. Για αυτές τις περιπτώσεις ο κ. Μάργαρης έδωσε αφενός το στίγμα των προθέσεων του Διαχειριστή, που είναι να έχει το «τιμόνι» των συνεργασιών και αφετέρου περιέγραψε εμμέσως πλην σαφώς και το προφίλ των επενδυτών. Σύμφωνα με τον ίδιο η συνεργασία θα γίνεται στη βάση του cost benefit των έργων και θα αφορά τη συμμετοχή επενδυτών ΑΠΕ για την κατασκευή έργων διασύνδεσης με επιπλέον χωρητικότητα  από αυτή που ούτως ή άλλως έχει προβλεφθεί για ανάπτυξη ΑΠΕ από τον ΑΔΜΗΕ στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών (Κυκλάδες, νησιά του Βορείου Αιγαίου ή των Δωδεκάνησων κ.λπ.). Η κάθε πλευρά θα αναλάβει το κόστος των έργων που της αναλογεί.
Αντίστοιχο συνεργατικό μοντέλο «βλέπει» ο ΑΔΜΗΕ και για τη σύνδεση παράκτιων αιολικών πάρκων, είτε σταθερων είτε πλωτών. Κατά τον αντιπρόεδρο του Διαχειριστή το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τέτοια έργα και ο ΑΔΜΗΕ επεξεργάζεται σχήματα συνεργασίας με τους επενδυτές αυτής της κατηγορίας, καθώς φιλοδοξεί να παίξει ισχυρό ρόλο. Αντίστοιχες επεξεργασίες γίνονται και στο πλαίσιο του ENTSO-E..  
Κωνσταντίνος Φιλίππου
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου