Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Μηχανισμός πρόσβασης ιδιωτών στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ 
Με ιδιαίτερα θετικά σχόλια συνοδεύει η Κομισιόν την έκθεσή της στον ενεργειακό τομέα, στο πλαίσιο της 6ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Οι συντάκτες της επισημαίνουν ότι η Ελλάδα παρά τον αντίκτυπο από την κρίση του κορωνοϊού στη ρευστότητα και στις πληρωμές
στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, εντούτοις κατάφερε να προχωρήσει αρκετές μεταρρυθμίσεις. Αναφέρει την προθεσμιακή αγορά στο πλαίσιο του target model καθώς και τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια για την απολιγνιτοποίηση.
Επίσης παρατηρεί τις καθυστερήσεις στην πρόοδο της αγοράς εξισορρόπησης, ενώ σε ό,τι αφορά το πρόβλημα ρευστότητας των προμηθευτών ενέργειας υπογραμμίζει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει τα αναγκαία μέτρα.
Το καινούριο δεδομένο που φέρνει στο φως η έκθεση της Κομισιόν έχει να κάνει με την πρόοδο που σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με τη «θεραπεία» της μονοπωλιακής θέσης της ΔΕΗΔΕΗ +8,42% στη λιγνιτική παραγωγή. Όπως προκύπτει από το κείμενο, πρόκειται για ένα «σημαντικό βήμα, ώστε να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη πρόταση και να κλείσει η υπόθεση στο τέλος του 2020».
Η πρόταση αυτή αφορά στη λειτουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέπει την πρόσβαση ανταγωνιστών της ΔEΗ σε μερίδιο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο βαθμός της πρόσβασης θα συνδέεται με την πορεία της απολιγνιτοποίησης. Μάλιστα, σύμφωνα με την έκθεση, η Κομισιόν σχεδιάζει και market test για το οποίο είναι σε συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση.
Είναι σε εξέλιξη συζητήσεις, ώστε ο μηχανισμός αυτός να διασφαλίζει τη διαφανή διαδικασία επιλογής ανταγωνιστών, την πρόσβαση μικρότερων προμηθευτών λιανικής στις ποσότητες ενέργειας που θα πωλούνται και τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στον μηχανισμό. Πληροφορίες θέλουν η εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης να αφορά στον καθορισμό των τιμών πώλησης των ποσοτήτων λιγνιτικής παραγωγής.

Target model

Η Κομισιόν στην έκθεσή της τονίζει ότι τόσο ο μηχανισμός αυτός όσο και η λειτουργία των αγορών στο πλαίσιο του target model βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση. Θέτει ως χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του target model το τρίτο τρίμηνο του 2020, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που προκάλεσε η κρίση της πανδημίας, όπως στην προετοιμασία της αγοράς εξισορρόπησης και τη σύζευξη με τις γειτονικές αγορές.
Εξάλλου, η Ευρ. Επιτροπή σημειώνει τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των λογαριασμών και τις επιπτώσεις στη ρευστότητα της ΔEH και των υπολοίπων προμηθευτών ρεύματος, ωστόσο τονίζει τα μέτρα της κυβέρνησης για την παροχή εγγυήσεων σε τραπεζικές χρηματοδοτήσεις όπως και του διακανονισμού για την πληρωμή των ρυθμιζόμενων εσόδων. Ειδικά για τη ΔEΗ επισημαίνει ότι έχει λάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση των ηλεκτρονικών πληρωμών καθώς και για το φρενάρισμα… των νέων απλήρωτων λογαριασμών.
Τέλος, η έκθεση εκτιμά ότι θα υπάρχουν επιπτώσεις στα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, αλλά αναφέρει την πρόβλεψη που έχει ληφθεί για τη σύναψη δανείου από τον ΔΑΠΕΕΠ.

Χρήστος Κολώνας
euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου