Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Π. Νίκου (Volterra): Πρωτοποριακή η συνεργασία μας με τη ΔΕΗ στις ΑΠΕ - Ολοκληρώνονται φέτος τα πρώτα κοινά έργα

 
Στις "πράσινες" πρωτοβουλίες της Volterra και στο πως βλέπει τη νέα αγορά ενέργειας στη χώρα μας αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πάνος Νίκου, σε συνέντευξή του για το ένθετο Greece FDI Report της γερμανικής εφημερίδας Die WELT.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, η Volterra ξεκίνησε το 2010 ως στρατηγική συνεργασία μεταξύ της ελληνικής
J&P Άβαξ και της ιταλικής Sorgenia και σύντομα αναπτύχθηκε μέσα στη νέα απελευθερωμένη αγορά ενέργειας όπου έχει παρατηρηθεί η ανάδειξη αρκετών ακόμη ανεξάρτητων προμηθευτών ηλεκτρισμού. Η εταιρεία διαθέτει χαρτοφυλάκιο 400 μεγαβάτ σε έργα ΑΠΕ υπό λειτουργία ή ανάπτυξη και είναι ενεργός παίκτης στο διασυνοριακό εμπόριο. Στη συνέντευξή του, ο κ. Νίκου, αναλύει πως η απελευθέρωση μεταμόρφωσε τον ενεργειακό τομέα, το ανανεώσιμο δυναμικό της Ελλάδας, αλλά και το πως η κοινοπραξία της Volterra με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα συμβάλει στη μεταμόρφωση του τοπίου στην αγορά των ΑΠΕ.
Όπως ανέφερε ο κ. Νίκου, η εμπειρία της Άβαξ σε έργα υποδομών και κατασκευών στο δύσκολο ελληνικό έδαφος σε συνδυασμό με την βαθιά γνώση της Sorgenia στην ανάπτυξη ενεργειακών έργων προσέδωσε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στη Volterra και της επέτρεψε να επιτύχει τον αρχικό της στόχο από το 2010, δηλαδή να γίνει μια από τις τέσσερις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες στη χώρα μας και βασικός παίχτης στην ενεργειακή μετάβασή της.
Μέσα σε αυτά τα χρόνια επεκτάθηκε σε όλους τους τομείς, δηλαδή την ηλεκτροπαραγωγή, την εμπορία και προμήθεια, με ετήσια αύξηση της προμηθευόμενης ενέργειας κατά 40% και άνοδο του μεριδίου λιανικής κατά 50%. Σήμερα, η εταιρεία εξυπηρετεί χιλιάδες καταναλωτές ανά την Ελλάδα με πάνω από 1 εκατ. μεγαβατώρες ετησίως. Ταυτόχρονα, ο κ. Νίκου τόνισε ότι η Volterra ήταν η πρώτη που παρείχε πλήρη διαφάνεια στην τιμολόγηση, δίχως χρονικές δεσμεύσεις και με μηνιαία τιμολόγηση.
Σε ότι έχει να κάνει με τη συμφωνία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ο κ. Νίκου δήλωσε ότι αποτελεί οδόσημο και για τις δύο πλευρές. "Είναι προφανές ότι αν θέλουμε η Ελλάδα να συμβάλει στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, το ενεργειακό μείγμα της ΔΕΗ θα πρέπει να στραφεί προς πιο ανανεώσιμες πηγές. Ο δρόμος αυτός περνάει από εταιρείες όπως η Volterra. Είναι η πρώτη φορά που η ΔΕΗ συνεργάζεται με μια ιδιωτική εταιρεία σε έργο τέτοιας κλίμακας". Η επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ των δύο εταίρων περιλαμβάνει δύο αιολικά των 16 μεγαβάτ και εν συνεχεία την κατασκευή άλλων δύο ισχύος 53,7 μεγαβάτ με 15 ανεμογεννήτριες και νέο υποσταθμό. Η κατασκευή προχωρά, όπως εξήγησε ο κ. Νίκου και προς τα τέλη του 2020 τα έργα θα τεθούν σε λειτουργία ενώ δεν αποκλείεται περαιτέρω συνεργασία στο μέλλον, τόσο με τη ΔΕΗ όσο και με ξένους επενδυτές.
Σχετικά με το διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρισμού, ο επικεφαλής της Volterra σημείωσε ότι πρόκειται για μια δραστηριότητα με κεφαλαιώδη σημασία σε μια απελευθερωμένη αγορά. "Το διασυνοριακό εμπόριο βοηθά να βελτιστοποιήσει τις ηλεκτρικές ροές στις ευρωπαϊκές αγορές επιτρέποντας στον ηλεκτρισμό να φτάσει εκεί που χρειάζεται. Επίσης, επιτρέπει στις εταιρείες να αντασφαλίζονται έναντι της διακύμανσης των ενεργειακών τιμών με όφελος για τον τελικό καταναλωτή", ανέφερε σχετικά. Στα πλαίσια αυτά, η Volterra διαθέτει συνεργασίες με ξένες εταιρείες όπως η Sorgenia&Veos, η Alpiq, η GEN-I και η EFT.
Ένα ακόμη σημείο με ενδιαφέρον είναι η απόφαση της Volterra να φτάσει σε παραγωγή 100% μέσω ΑΠΕ. "Έχουμε μια θαυμάσια ευκαιρία διότι βρισκόμαστε σε μια χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ευρώπη και με περιοχές που διαθέτουν από τα καλύτερα αιολικά δυναμικά της ηπείρου. Η δέσμευσή μας να γίνουμε πράσινος παραγωγός βοηθά επίσης την Ελλάδα να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους και ανταποκρίνεται στην προσδοκία των καταναλωτών για μια σύγχρονη ενεργειακή επιχείρηση", σχολίασε ο κ. Νίκου.
Ενόψει της λειτουργίας των νέων αγορών του target model, ο κ. Νίκου ανέφερε ότι με τον τρόπο αυτό οι προμηθευτές και οι μεγάλοι καταναλωτές θα μπορέσουν να διαχειρίζονται καλύτερα τα χαρτοφυλάκιά τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα ζήτημα σχετικό είναι η "βαλκανοποίηση" της αγοράς ιδίως στα πρώτα στάδια, καθώς μη προετοιμασμένοι παίκτες φιλοδοξούν να έχουν γρήγορα οφέλη. Για το λόγο αυτό χρειάζεται επαρκής εποπτεία από τις αρχές και αποφυγή στρεβλώσεων. Ένα ζητούμενο είναι να γίνει εκ μέρους του Χρηματιστηρίου Ενέργειας μια ρεαλιστική "πρόβα" (dry run) ώστε να περάσει ομαλά η αγορά από το ένα καθεστώς στο επόμενο.
Τέλος, ο κ. Νίκου δήλωσε ότι οι προοπτικές είναι θετικές για τον ελληνικό ενεργειακό τομέα σε όρους προσέλκυσης επενδύσεων δεδομένων και των στόχων που έχουν τεθεί στο ΕΣΕΚ. Ανέφερε σχετικά την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας στις ΑΠΕ, το μειωμένο επενδυτικό ρίσκο στην πράσινη ενέργεια και τις υψηλές επιστροφές που ξεπερνούν το 10% με βάση και τα έργα της ίδιας της Volterra.
"Η Volterra είναι σε καλή θέση για να εκμεταλλευτεί περαιτέρω ευκαιρίες. Οι Γερμανοί επενδυτές θα ήταν ιδιαίτερα κατάλληλοι εταίροι δεδομένης της εμπειρίας τους στις ΑΠΕ. Εν τέλει, είμαστε όλοι εταίροι στην ευρωπαϊκή προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και αυτό δημιουργεί ευκαιρίες για συνεργασίες", κατέληξε.

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου