Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

ΔΕΗ: Επί τάπητος στο Δ.Σ. της Τρίτης (19/5) το πρόγραμμα εθελουσίας 800-1000 εργαζομένων

ΔΕΗ: Επί τάπητος στο Δ.Σ. της Τρίτης (19/5) το πρόγραμμα εθελουσίας 800-1000 εργαζομένων 

Το πρόγραμμα εθελουσίας μπορούν να αξιοποιήσουν περίπου 700 άτομα στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ και επιπλέον 130 άτομα στη Μεγαλόπολ.
Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 800-1000 εργαζομένων που συμφωνήθηκε ήδη μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση και της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, θα παρουσιαστεί αύριο Τρίτη (19/5) στο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης για ενημέρωση των μελών, ενώ την Πέμπτη (21/5) αναμένεται να γίνει μια ακόμη τηλεδιάσκεψη μεταξύ διοίκησης και συνδικάτου για να οριστικοποιηθεί πλήρως το σχέδιο.

Όπως έγινε γνωστό την περασμένη Παρασκευή από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, το πρόγραμμα εθελουσίας αφορά τα δυο λιγνιτικά κέντρα της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης και προβλέπει την παροχή bonus 20.000 ευρώ στους εργαζόμενους που επιθυμούν να αποχωρήσουν εφόσον είναι άνω των 60 ετών και έχουν πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το πρόγραμμα μπορούν να αξιοποιήσουν περίπου 700 άτομα στο λιγνιτικό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας και επιπλέον 130 άτομα στη Μεγαλόπολη.

Άμεση συσχέτιση με την απολιγνιτοποίηση

Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου συνδυάζεται άμεσα με τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ, η οποία προγραμματίζει το Σεπτέμβριο να «σβήσει» το σταθμό του Αμυνταίου (δυο μονάδες ισχύος 550 MW) , ενώ εντός του 2021 θα ακολουθήσουν οι δύο μονάδες της Καρδιάς (560 MW), το 2021 η Μεγαλόπολη 3 (250 MW) και τέσσερις μονάδες του Αγ.Δημητρίου (1.100 MW), ενώ το 2023 θα αποσυρθεί η Μεγαλόπολη 4 (260 MW), η Μελίτη 1 και η 5η μονάδα του Αγίου Δημητρίου.

Αξίζει να σημειωθεί εξάλλου ότι ήδη από το περασμένο καλοκαίρι οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ εντάσσονται όλο και λιγότερες ώρες στο σύστημα, μια επιλογή που έχει κάνει η διοίκηση της επιχείρησης προκειμένου να περιορίσει τις απώλειες (υπολογίζονται σε 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση) εξαιτίας του κόστους των CO2. Μάλιστα το τελευταίο δίμηνο με τη μείωση της ζήτησης λόγω του lockdown οι λιγνιτικές μονάδες υπολειτουργούσαν μόνο για την κάλυψη των αναγκών των τηλεθερμάνσεων.

Οι δικαιούχοι από το σύνολο των εργαζομένων στα δύο λιγνιτικά κέντρα

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η διοίκηση της ΔΕΗ επέλεξε το πρόγραμμα της εθελουσίας να απευθύνεται στο σύνολο των εργαζομένων των δυο λιγνιτικών κέντρων και όχι μόνο σε αυτούς που απασχολούνται στις μονάδες που θα κλείσουν. Με τον τρόπο αυτό θα έχει τη δυνατότητα να κάνει τις αναγκαίες μετακινήσεις και αναδιοργάνωση του προσωπικού αναλόγως με τις ανάγκες τις επιχείρησης.

Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό θα αποφύγει επί του παρόντος τουλάχιστον να υπάρξει προσωπικό που θα πρέπει να μετακινηθεί εκτός ΔΕΗ σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος. Υπενθυμίζεται ότι το Business Plan της ΔΕΗ που παρουσιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο προβλέπει 4.500 αποχωρήσεις έως το 2024, αλλά και προσλήψεις 800 νέων εργαζομένων.

Στα 35 εκατ. ευρώ το κόστος

Υπολογίζεται ότι το κόστος του προγράμματος εθελουσίας εξόδου για τη ΔΕΗ θα ανέλθει σε 35 εκατ. ευρώ αλλά εκτιμάται ότι μακροπρόθεσμα το όφελος θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι εργαζόμενοι αποχωρούν θα λαμβάνουν συνολικά 35.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 15.000 ευρώ είναι η προβλεπόμενη αποζημίωση, και τα 20.000 bonus, έναντι των 5.000 ευρώ bonus που είχε δοθεί σε προηγούμενες αποχωρήσεις.

Μάλιστα σύσσωμη η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αλλά και το Σωματείο της Δυτικής Μακεδονίας Σπάρτακος εξέφρασαν ικανοποίηση για το πρόγραμμα εκτιμώντας ως θετική την πρόταση της διοίκησης της επιχείρησης.

Σήμερα ο όμιλος ΔΕΗ απασχολεί περί τους 15.109 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 8.107 στην μητρική.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου