Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Η βιομηχανία άνθρακα δεν θα ανακάμψει ποτέ μετά από τη πανδημία, λένε οι ειδικοί

 
Η παγκόσμια βιομηχανία άνθρακα «δεν θα ανακάμψει ποτέ» από την πανδημία COVID-19, προβλέπουν οι παρατηρητές της βιομηχανίας, επειδή η κρίση έχει αποδείξει ότι η ανανεώσιμη ενέργεια είναι φθηνότερη για τους καταναλωτές και ένα ασφαλέστερο στοίχημα για τους επενδυτές.
Μια μακροπρόθεσμη απομάκρυνση από τα βρώμικα ορυκτά
καύσιμα επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια του κλειδώματος, φέρνοντας προς τα εμπρός το κλείσιμο των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας σε πολλές χώρες και παρέχοντας νέα στοιχεία ότι η χρήση άνθρακα της ανθρωπότητας μπορεί τελικά να έχει κορυφωθεί μετά από περισσότερα από 200 χρόνια.
Αυτό καθιστά τις χειρότερες κλιματολογικές συνθήκες λιγότερο πιθανές, επειδή βασίζονται στη συνεχιζόμενη επέκταση του άνθρακα για τον υπόλοιπο αιώνα.
Ακόμη και πριν από την πανδημία, η βιομηχανία ήταν υπό πίεση λόγω του αυξημένου ακτιβισμού για το κλίμα, εκστρατειών εκποίησης και φθηνών εναλλακτικών λύσεων. Το κλείδωμα έχει εκθέσει ακόμη περισσότερο τις αδυναμίες του, σκουπίζοντας δισεκατομμύρια από τις εκτιμήσεις της αγοράς των μεγαλύτερων ανθρακωρύχων στον κόσμο.
Καθώς η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί, πολλές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν μειώσει πρώτα τον άνθρακα, επειδή είναι πιο ακριβός από το φυσικό αέριο, τον άνεμο και την ηλιακή ενέργεια. Στην ΕΕ, οι εισαγωγές άνθρακα για θερμικούς σταθμούς μειώθηκαν κατά τα δύο τρίτα τους τελευταίους μήνες και έφτασαν σε χαμηλά επίπεδα που δεν παρατηρήθηκαν σε 30 χρόνια. Οι συνέπειες έχουν γίνει αισθητές και σε όλο τον κόσμο.
Αυτήν την εβδομάδα, μια νέα έκθεση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας προέβλεπε ότι οι ΗΠΑ θα παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια φέτος από ανανεώσιμες πηγές από ό, τι από τον άνθρακα για πρώτη φορά. Οι αναλυτές της βιομηχανίας προβλέπουν ότι το μερίδιο του άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ θα μπορούσε να μειωθεί σε μόλις 10% σε πέντε χρόνια, από 50% πριν από μια δεκαετία. Παρά την υπόσχεση της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ να «σκάψει για άνθρακα», υπάρχουν τώρα περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας και κλείσιμο στον κλάδο από ό, τι οποιαδήποτε στιγμή από την προεδρία του Eisenhower πριν από 60 χρόνια. Μεταξύ των τελευταίων ήταν το σχέδιο της Great River Energy να κλείσει ένα θερμικό εργοστάσιο 1,1 gigawatt στη Βόρεια Ντακότα και να το αντικαταστήσει με τον άνεμο και το φυσικό αέριο.
Οι εγγραφές πέφτουν γρήγορα. Μέχρι την Παρασκευή, το εθνικό δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είχε καεί ούτε ένα κομμάτι άνθρακα για 35 ημέρες, τη μεγαλύτερη αδιάλειπτη περίοδο από την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης πριν από περισσότερα από 230 χρόνια. Στην Πορτογαλία, το ρεκόρ χωρίς άνθρακα έχει επεκταθεί για σχεδόν δύο μήνες, ανέφερε πρόσφατα η ομάδα εκστρατείας Europe Beyond Coal.
Τον περασμένο μήνα, η Σουηδία έκλεισε το τελευταίο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, το KVV6 στο Hjorthagen, ανατολική Στοκχόλμη, δύο χρόνια νωρίτερα, επειδή με τον ήπιο χειμώνα δεν χρησιμοποιήθηκε και πριν από την πανδημία. Η Αυστρία ακολούθησε το ίδιο με το κλείσιμο της μόνης εναπομένουσας μονάδας άνθρακα στο Mellach. Η Ολλανδία δήλωσε ότι θα μειώσει την ικανότητα των θερμικών σταθμών τους κατά 75% και να συμμορφωθούν με δικαστική απόφαση για τη μείωση των κλιματικών κινδύνων.
(agrocapital.gr)

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου