Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Πώς θα πετύχει 1,5 GW από ΑΠΕ τους επόμενους μήνες


 Ο στόχος των 5 GW που έχει θέσει για την πενταετία η ΔΕΗ Ανανεώσιμες τον πετυχαίνει αρκετά νωρίτερα. Οι εξαγορές και οι συμφωνίες το 2022 

υναμικά προχωρά το σχέδιο ανάπτυξης στις ΑΠΕ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με στόχο να φτάσει το 1,5 GW ισχύος στο πρώτο

εξάμηνο του 2023, από 280 MW σήμερα.

Μέσα στο Φεβρουάριο αναμένεται να έχει φτάσει τα 600 MW ενώ συνολικά μέσα στο 2023 θα βρίσκονται σε φάση κατασκευής 1 GW.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η ολοκλήρωση των δυο μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στα λιγνιτικά πεδία της Πτολεμαΐδας και της Μεγαλόπολης ισχύος 200 MW (Ηλιακό Βέλος Ι) και 50 MW (Αρκαδικός Ήλιος Ι-ΙΙ) αντίστοιχα.

Αυτήν την περίοδο λειτουργούν μονάδες ΑΠΕ ισχύος 280 MW και κατασκευάζονται άλλα 490 MW έργων ΑΠΕ.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για το φωτοβολταϊκό των 210 MW στο Αμύνταιο ενώ για τα 550 MW στην Πτολεμαΐδα αναδείχθηκε ανάδοχος η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Παράλληλα, αναμένεται διαγωνισμός για 70 MW αιολικών στη Βόρεια Ελλάδα.

Και νέα έργα μέσω εξαγορών

Στην οργανική αυτή ανάπτυξη θα προσθέσει και σημαντικά νέα έργα μέσω εξαγορών, κάτι που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής της ανάπτυξης και επιταχύνει τη διείσδυσή της στις ΑΠΕ που είναι και η στρατηγική της  προτεραιότητα.

Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να έχει  ολοκληρωθεί το due diligence, που διενεργεί η ΔΕΗ στη  δραστηριότητα του ομίλου ENEL σε Ρουμανία.  Η εξαγορά αυτή εκτός από την εγκατεστημένη και υπό κατασκευή ισχύ ΑΠΕ (534 MW+ 170 MW) θα προσθέσει στο δυναμικό της ΔΕΗ και το pipeline των 1+4 GW που έχει στις ΑΠΕ η ENEL, το  1 GW από τα οποία θα κατασκευαστεί εντός των επόμενων 3 ετών.

Το αποτέλεσμα θα είναι ο στόχος των 5 GW που έχει θέσει για την πενταετία να τον πετυχαίνει αρκετά νωρίτερα.  

Η ΔΕΗ ΑΝ δραστηριοποιείται και στις πέντε μορφές ΑΠΕ, ανακατασκευάζει υφιστάμενα έργα ΑΠΕ και προωθεί και νέα έργα όπως σταθμούς γεωθερμίας και βιομάζας, αλλά κυρίως μεγάλα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα.

Επίσης, μέσω της ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή - που αποτελεί τη σύμπραξη με τη RWE - έχει σε φάση κατασκευής επιπλέον 600 MW. Σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί συμφωνία της ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή (η κοινή εταιρεία με την RWE) με βιομηχανικό καταναλωτή για πράσινο PPA, το οποίο θα αφορά έργο ισχύος 200 MW.

 

 

www.imerisia.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου