Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ για την εξαγορά της Enel Ρουμανίας από τη ΔΕΗ


Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν εξηγήσεις για τη σκοπιμότητα της επένδυσης και θέτουν ζήτημα δεοντολογίας για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Επιχείρησης Γ. Στάσση.

Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την εξαγορά από τη ΔΕΗ της Enel Ρουμανίας ζητά ο

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., προκειμένου να κληθούν οι εκπρόσωποι της επιχείρησης να δώσουν εξηγήσεις για τη σκοπιμότητα της επένδυσης.

Για τον λόγο αυτόν, η αντιπροσωπεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Επιτροπή, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλου, και του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αλ. Χαρίτση, κατέθεσαν χθες το αίτημα, εκφράζοντας τον σοβαρό προβληματισμό της πτέρυγας για τις ζημίες που παρουσιάζει η θυγατρική της ιταλικής Εnel στη Ρουμανία και για το γεγονός ότι ο νυν πρόεδρος της ΔΕΗ, Γ. Στάσσης, διετέλεσε, μέχρι το 2019, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

«Παρότι εδώ και 3,5 χρόνια δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο σχέδιο για την επέκταση της ΔΕΗ στα Βαλκάνια, η επιχείρηση σχεδιάζει να διαθέσει πάνω από 1 δισ. ευρώ για μια αμφιβόλου αξίας και ενδεχόμενου ρίσκου επένδυση», σημειώνουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο σχετικό κείμενο που απέστειλαν στον πρόεδρο της Επιτροπής, Γ. Βλάχο. Επιπροσθέτως, η αξιωματική αντιπολίτευση επικαλείται δημοσιεύματα που εμφανίζουν τον Ομιλο Enel να παρουσιάζει λειτουργικές ζημίες ύψους 51 εκατ. ευρώ στον τομέα των δικτύων και των υποδομών, το πρώτο εξάμηνο του 2022, και ζημίες 115 εκατ. ευρώ στον τομέα της λιανικής, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως, τον περασμένο Αύγουστο, ο Ομιλος υποχρεώθηκε να ζητήσει δάνειο 375 εκατ. ευρώ από τη μητρική εταιρεία στην Ιταλία.

Οι βουλευτές τονίζουν επίσης τα πρόσθετα ερωτήματα δεοντολογίας που δημιουργεί η επιλογή να αποκτηθεί μία εταιρεία στην οποία ήταν διευθύνων σύμβουλος μέχρι το 2019 ο σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Στάσσης, «ο οποίος ευθύνεται και για επιλογές που έχουν οδηγήσει σε ζημία της ΔΕΗ και των καταναλωτών, όπως είναι η απώλεια της πλειοψηφίας του Δημοσίου στη ΔΕΗ μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, η δημιουργία δεκάδων διευθυντικών θέσεων και αμοιβών για γαλάζια παιδιά με υπέρογκο διοικητικό κόστος για τη ΔΕΗ, αλλά κυρίως τα δισεκατομμύρια υπερκερδών στην αγορά ρεύματος της Ελλάδας». Το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων που ενδεχομένως προκύπτει από την προηγούμενη σχέση του κ. Στάσση με την ENEL είχε αναδείξει η «Εφ.Συν». στο πρωτοσέλιδό της, στις 16 Δεκεμβρίου («Στάσσης... πουλάει, Στάσσης αγοράζει»).

Οσον αφορά την ίδια την αποκλειστική διαπραγμάτευση ΔΕΗ-ENEL, που αφορά την εξαγορά του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων της ρουμανικής θυγατρικής του ιταλικού ομίλου, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά η ολοκλήρωσή της είναι υπόθεση 2-4 εβδομάδων.

 

Έλενα Βαρίνου

www.efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου