Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Η σημερινή αποτίμηση της ΔΕΗ συγκρίνεται με την χειρότερη περίοδο ΣΥΡΙΖΑ – Πως θα καταστεί success story, τα σχέδια Στάσση για ανάκαμψη

Σήμερα η ΔΕΗ έχει κεφαλαιοποίηση 2,64 δισεκ. αλλά αφαιρώντας τα 1,35 δισεκ. της αύξησης κεφαλαίου και το τίμημα για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ 1,35 δισεκ. προκύπτει μηδέν χρηματιστηριακή αξία… ή για να ακριβολογούμε έλλειμμα χρηματιστηριακής αξίας 400 εκατ σε σχέση με την τραγική περίοδο ΣΥΡΙΖΑ. 

Η αποτίμηση της ΔΕΗ συγκρίνεται με την χειρότερη περίοδο ΣΥΡΙΖΑ – Πως θα καταστεί success story, τα σχέδια Στάσση για ανάκαμψη
Τι πρέπει να γίνει ώστε η ΔΕΗ να καταστεί χρηματιστηριακό success story;  
Η μετοχή της ΔΕΗ διαπραγματεύεται στα 6,92 ευρώ με κεφαλαιοποίηση 2,64 δισεκ. και με χαμηλό μετοχής στα 4,76 ευρώ στις 11 Ιουλίου του 2022 (πρόβλεψη bankingnews τέλη του 2021 για μετοχή της ΔΕΗ στα 4,80 ευρώ) και υψηλό για την μετοχή τα 11,11 ευρώ στις 9 Νοεμβρίου του 2021…
Η ΔΕΗ έχει ανακάμψει 45% από τα χαμηλά αλλά απέχει -23% από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου στα 9 ευρώ ή -37% από τα υψηλά της στα 11,11 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το bankingnews την εποχή της αύξησης κεφαλαίου ήταν το μόνο μέσο οικονομικής ενημέρωσης που είχε επιχειρηματολογήσει με πλήθος στοιχείων γιατί η τιμή της αύξησης κεφαλαίου… ήταν λανθασμένη δηλαδή ακριβή…
Η διοίκηση Στάσση της ΔΕΗ προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της ενεργειακής κρίσης για την οποία δεν ευθύνεται, του εκλογικού – πολιτικού ρίσκου που δεν ευθύνεται, για τις επιδόσεις της ΔΕΗ με χρηματοοικονομικούς όρους για τις οποίες έχει πλήρη ευθύνη όπως και για την στρατηγική στο εξωτερικό προφανώς αναφερόμαστε στο deal με την Enel Ρουμανίας.
Η ΔΕΗ μπορεί να έχει θετικές προοπτικές αρκεί να αντιμετωπιστούν μείζονος σημασίας ζητήματα μέρος των οποίων δεν μπορούν να ελεγχθούν από την… ΔΕΗ.

Η αποτίμηση της ΔΕΗ συγκρίνεται με την χειρότερη περίοδο ΣΥΡΙΖΑ

Οι χρηματιστηριακές επιδόσεις της ΔΕΗ στα 2,64 δισεκ. επί διακυβέρνησης ΝΔ δείχνουν ότι η καλύτερη ΔΕΗ από πλευράς κεφαλαίων και έχοντας την στήριξη του κράτους, αλλά και επιβαρυνθεί σημαντικά λόγω της ενεργειακής κρίσης και έχοντας πουλήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ είναι στα ίδια επίπεδα με τις αποτιμήσεις της ΔΕΗ στην χειρότερη εποχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ…
 
Επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ όπου η ΔΕΗ κινείτο στα όρια της χρεοκοπίας είχε αποτίμηση 400 εκατ ευρώ, ήταν υπερδανεισμένη, οι τράπεζες ανησυχούσαν για στάση πληρωμών και ο κίνδυνος του default δεν ήταν αμελητέος.
Η διαχείριση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ως προς την ΔΕΗ ήταν τραγικά πρόχειρη.
Σήμερα η ΔΕΗ έχει κεφαλαιοποίηση 2,64 δισεκ. αλλά αφαιρώντας τα 1,35 δισεκ. της αύξησης κεφαλαίου και το τίμημα για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ 1,35 δισεκ. προκύπτει μηδέν χρηματιστηριακή αξία… ή για να ακριβολογούμε έλλειμμα χρηματιστηριακής αξίας 400 εκατ σε σχέση με την τραγική περίοδο ΣΥΡΙΖΑ.
Πουλήθηκε στην Macquarie Asset Management το 49% του ΔΕΔΔΗΕ τον Διαχειριστή Δικτύου έναντι 2,11 δισεκ. και αφαιρώντας τον δανεισμό 804 εκατ καθαρό τίμημα 1,35 δισεκ

Τι πρέπει να γίνει ώστε η ΔΕΗ να καταστεί χρηματιστηριακό success story;

Η ΔΕΗ θα μπορούσε να μετατραπεί σε χρηματιστηριακό success story

1)Το πολιτικό ρίσκο λόγω εκλογών εκμηδενιστεί.
Εάν η ΝΔ συνεχίζει να κυβερνάει η πολιτική της ΔΕΗ δεν θα αλλάξει αλλά εάν υπάρξει αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης… η στρατηγική της ΔΕΗ ανατρέπεται ριζικά.

2)Η ενεργειακή κρίση έχει επιδράσει στις επιδόσεις της ΔΕΗ και σίγουρα το 2023 θα είναι έτος δοκιμασίας.

3)Σταματήσει η ανόητη αξιολόγηση της ΔΕΗ με όρους EBITDA…
Μια εταιρία κρίνεται με βάση το τελικό της αποτέλεσμα…

4)Η ΔΕΗ πείσει ότι το deal στην Ρουμανία με την Enel Ρουμανίας είναι ακριβό.
Για ορισμένους το κυοφορούμενο deal είναι ακριβό έως πολύ ακριβό για την ΔΕΗ με την Enel Ρουμανίας αφού αγοράζει κάθε MW από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας περίπου 3,5 εκατ όταν παγκοσμίως δεν έχει πληρωθεί τιμή ανά MW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατά μέσο όρο 1,7 εκατ

5)Ξεκαθαριστεί ότι η option της Macquarie για τον ΔΕΔΔΗΕ είναι… τυπική.
Στην σελ 54 στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων στο Παθητικό αναφέρεται το ποσό των 1,4 δισεκ. περίπου ως μια option προς τον αγοραστή του ΔΕΔΔΗΕ δηλαδή το fund από την Αυστραλία το Macquarie…
Στην ίδια έκθεση αποτελεσμάτων στην σελίδα 76 αναφέρεται επίσης το ίδιο ποσό με την υποχρέωση αντιστροφής του ποσού 1,4 δισ δηλαδή η ΔΕΗ να επιστρέψει τα 1,4 δισεκ. στην Macquarie αν η ΔΕΗ δεν προβεί σε συγκεκριμένες επενδύσεις στην επόμενη 6ετια…
Αυτή είναι μια option που εμπεριέχει σημαντικό κίνδυνο για την ΔΕΗ και οφείλει η ΔΕΗ να αποσαφηνίσει τι είδους επενδύσεις και μέχρι ποιου ποσού καλείται να υλοποιήσει στον ΔΕΔΔΗΕ

6)Εξαλειφθούν όλα τα στοιχεία που αλλοιώνουν την πραγματική εικόνα του ισολογισμού της ΔΕΗ, όπως διαπιστώθηκε και στο 9μηνο 2022.
Πολλές εφάπαξ επιβαρύνσεις αλλά και οφέλη που προφανώς αλλοιώνουν την πραγματική εικόνα.

7)Θα πρέπει να αποτιμηθεί το deal της ΔΕΗ (ΔΕΗΑΝ) με τον όμιλο Μυτιληναίο… καθώς με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις των ενεργειακών assets η ΔΕΗ συμφώνησε με τον Μυτιληναίο σε ένα τίμημα…που εγείρει ορισμένα ερωτηματικά.
Γενικά όλα τα deal αυτή την περίοδο... χρήζουν προσεκτικής ανάλυσης...

8)Θα πρέπει να δοθεί και μια περίοδος χάριτος ώστε να ξεδιπλωθεί το σχέδιο ανάπτυξης που εκπονεί η διοίκηση Στάσση εφόσον επανέλθει η κανονικότητα στην ενέργεια…

Η διοίκηση Στάσση προφανώς διαχειρίζεται την ΔΕΗ σε μια δύσκολη περίοδο αλλά από την άλλη θωρακίστηκε με 2,70 δισεκ. ευρώ.
Το 2023 μετά τις εκλογές θα δοκιμαστεί η διοίκηση Στάσση εάν έχει εκμηδενιστεί ο πολιτικός κίνδυνος, θα αναδειχθεί η αποτελεσματικότητα της στρατηγικής που χαράσσει η διοίκηση της ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ μπορεί να αποτελέσει success story αλλά υπό προϋποθέσεις.
Έως τότε η μετοχή της ΔΕΗ δεν θα εκπλήξει… ήδη μαθαίνουμε ότι κάποιοι θέλουν να βγουν short….


www.bankingnews.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου