Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

ΔΕΗ: Εντός του μήνα κλείνει το deal της Ρουμανίας - Έτοιμο το πρώτο PPA - Με την PGE στην αντλησιοταμίευση

ΔΕΗ: Εντός του μήνα κλείνει το deal της Ρουμανίας - Έτοιμο το πρώτο PPA - Με την PGE στην αντλησιοταμίευση

Σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί συμφωνία της ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή (η κοινή εταιρεία με την RWE) με βιομηχανικό καταναλωτή για πράσινο PPA, το οποίο θα αφορά έργο ισχύος 200 MW

  Με fast track ταχύτητες χτίζει το «πράσινο» χαρτοφυλάκιό της η

ΔΕΗ, με έμφαση στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και της Μεγαλόπολης, αλλά και με το μάτι στραμμένο στα Βαλκάνια. Με νέα έργα ΑΠΕ τα οποία ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες, με εξαγορές αλλά και με συμμαχίες που της δίνουν προβάδισμα στην αγορά των Βαλκανίων και με μονάδες αντλησιοταμίευσης που προγραμματίζει να εγκαταστήσει στα παλιά ανενεργά ορυχεία της η επιχείρηση αλλάζει το προφίλ της. Έως τα τέλη του μήνα αναμένεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την ιταλική Enel για την απόκτηση των περιουσιακών της στοιχείων στη Ρουμανία, αποκτώντας έτσι ισχυρή παρουσία στις ΑΠΕ στα Βαλκάνια, με 13 αιολικά πάρκα σε λειτουργία ισχύος 623 MW και έργα 5.000 MW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

 Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί συμφωνία της ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή (η κοινή εταιρεία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της γερμανικής RWE) με βιομηχανικό καταναλωτή για πράσινο PPA, το οποίο πιθανώς θα αφορά έργο ισχύος 200 MW. 

Επιπλέον, η ΔΕΗ χτίζει χαρτοφυλάκιο και στην αποθήκευση έχοντας εξασφαλίσει άδειες από τη ΡΑΕ. Μάλιστα, σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί τις εκτάσεις των ανοιχτών ορυχείων λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία και την υψομετρική τους διαφορά προκειμένου να δημιουργήσει μονάδες αντλησιοταμίευσης για αποθήκευση ενέργειας.

Η ΔΕΗ διερευνά τις δυνατότητες αυτές μαζί με την αντίστοιχη κρατική εταιρεία της Πολωνίας PGE, οι οποίες συμμετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα «ATLANTIS». Τις μελέτες έχουν αναλάβει τρία κορυφαία ευρωπαϊκά ιδρύματα, το Ερευνητικό Κέντρο Γεωεπιστημών της Γερμανίας (GeoForschungsZentrum), το Κεντρικό Μεταλλευτικό Ινστιτούτο της Πολωνίας (Glowny Instytut Gornictwa), το Πολυτεχνείο του Βερολίνου (Technische Universität Berlin) και το ελληνικό Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Το «ATLANTIS», προϋπολογισμού 2,7 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2024, οπότε και θα ληφθεί και η επενδυτική απόφαση από τη ΔΕΗ.


Η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ

Tο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η ολοκλήρωση των δυο μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στα λιγνιτικά πεδία της Πτολεμαΐδας και της Μεγαλόπολης ισχύος 200 MW (Ηλιακό Βέλος Ι) και 50 MW (Αρκαδικός Ήλιος Ι-ΙΙ) αντίστοιχα. Στο deal της ΔΕΗ με την Enel ήρθε να προστεθεί και η συμφωνία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την Mytilineos για την αγορά δύο φωτοβολταϊκών ισχύος 210 μεγαβάτ που αναπτύσσει η δεύτερη στη Ρουμανία και αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία εντός του 2024. Το μεγαλύτερο από αυτά δυναμικότητας 130 MW θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται άμεσα και τα υπόλοιπα 80MW εντός του πρώτου τριμήνου του έτους.

Είχε προηγηθεί τα deal με την Piraeus Equity Partners για την εξαγορά έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 46 MW καθώς και με τη Volterra τον περασμένο Ιούνιο για την εξαγορά έργων ΑΠΕ ισχύος 112 MW. Επίσης, η εταιρεία δεν έχει πάψει να διερευνά περαιτέρω την αγορά των Βαλκανίων όπου σχεδιάζει να αναπτύξει κι άλλα έργα ΑΠΕ ισχύος 100 MW.

Γενικότερα, από ένα pipeline έργων 5,9 GW, τα 4,6 GW είναι εξασφαλισμένα αδειοδοτικά και μπαίνουν σε …γραμμή κατασκευής. Από αυτά έργα ισχύος 1,7 GW έχουν εξασφαλίσει περιβαλλοντική αδειοδότηση και αναμένουν τους οριστικούς όρους σύνδεσης με το δίκτυο διανομής ρεύματος ενώ τα υπόλοιπα έχουν ήδη λάβει τους όρους σύνδεσης. Αυτήν την περίοδο λειτουργούν μονάδες ΑΠΕ ισχύος 280 MW και κατασκευάζονται άλλα 490 MW έργων ΑΠΕ. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για το φωτοβολταϊκό των 210 MW στο Αμύνταιο ενώ για τα 550 MW στην Πτολεμαΐδα αναδείχθηκε ανάδοχος η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Παράλληλα, αναμένεται διαγωνισμός για 70 MW αιολικών στη Βόρεια Ελλάδα.

www.worldenergynews.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου