Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Ηλεκτρικό ρεύμα: Κρατικές επιδοτήσεις μόνο σε νοικοκυριά και αγρότες πλέον. Παρά τη μεγάλη πτώση στις ονομαστικές τιμές ρεύματος, η πλειοψηφία των καταναλωτών δεν αναμένεται να δει αλλαγές στους λογαριασμούς...

Ηλεκτρικό ρεύμα: Κρατικές επιδοτήσεις μόνο σε νοικοκυριά και αγρότες πλέον

Μέχρι την Παρασκευή αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τις επιδοτήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος για το μήνα Φεβρουάριο, από τις οποίες αναμένεται να επωφεληθούν μόνο τα νοικοκυριά και οι αγρότες.

Κατά τα φαινόμενα, οι κρατικές εκπτώσεις για τις επιχειρήσεις πάνε προς απόσυρση, καθώς τα αρχικά τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τους επαγγελματίες κινούνταν σχεδόν στα επίπεδα που

προσέγγιζαν το προηγούμενο διάστημα μετά τις κρατικές εκπτώσεις, στην περιοχή, δηλαδή, των 20 λεπτών την κιλοβατώρα. Ο μέσος όρος της τελικής ανταγωνιστικής χρέωσης (μετά την επιδότηση) για επιχειρήσεις έως 35 kVA τον Ιανουάριο διαμορφώνεται σε 0,192€/KWh για κατανάλωση έως 2.000 KWh και «σκαρφαλώνει» στα 0,35 €/KWh για πάνω από αυτό το όριο, εκτός από τους φούρνους, για τους οποίους παραμένει στα 19 λεπτά περίπου, ανεξαρτήτως κατανάλωσης.

Αντίστοιχα, για τον Φεβρουάριο ο μέσος όρος της αρχικής χρέωσης για τους εμπορικούς καταναλωτές, διαμορφώνεται σε 0,211€/KWh. Έτσι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, εφόσον προχωρήσει το σχήμα χωρίς επιδοτήσεις, κερδισμένες θα είναι όλες οι επιχειρήσεις έως 35 kVA που έχουν υψηλές καταναλώσεις, πάνω από 2.000 KWh, ενώ χαμένες θα είναι όσες έχουν χαμηλές καταναλώσεις, ενδεχομένως και οι φούρνοι, αν δεν τύχουν ειδικής μεταχείρισης, όπως συνέβη τον Ιανουάριο.

Στα πόσα ευρώ θα «κλειδώσει» η επιδότηση των νοικοκυριών

ρουάριο και μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι είχαν πολύ χαμηλά τιμολόγια για τον τρέχοντα μήνα. Αντίστοιχα η μέση τελική τιμή που φτάνει στον καταναλωτή αναμένεται να ανέβει από τα 0,149€/KWh τον Ιανουάριο στα 0,166€/KWh τον Φεβρουάριο.

Την ίδια ώρα, «στον αέρα» παραμένουν και οι επιδοτήσεις για τις επόμενες δύο κλίμακες κατανάλωσης. Ο μέσος όρος της τελικής ανταγωνιστικής χρέωσης για τα νοικοκυριά για κατανάλωση από 500-1000 KWh, διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο σε 0,201€/KWh και σε 0,289€/KWh για κατανάλωση πάνω από 1000 KWh.

Λαμβάνοντας ως δεδομένα ότι:

  • ο μέσος όρος των τιμολογίων για τον Φεβρουάριο για κατανάλωση πάνω από 500 KWh κυμαίνεται κοντά στην περιοχή των 20 λεπτών την κιλοβατώρα και πως
  • ο στόχος για εξοικονόμηση ενέργειας παραμένει ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου Ενέργειας,

το σενάριο για διακοπή ή ελαχιστοποίηση των εκπτώσεων για όσους «καίνε πολύ ρεύμα» φαίνεται να κερδίζει πόντους. Οι οριστικές αποφάσεις για το συνολικό πακέτο των επιδοτήσεων θα «κλειδώσουν» μέσα στις επόμενες ώρες.

 

www.newsbreak.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου