Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Μηδενική τιμή ρεύματος για τρεις ώρες σήμερα λόγω της υπερπαραγωγής ΑΠΕ παρά τη διαρκή λειτουργία των συμβατικών μονάδων

Μηδενική τιμή ρεύματος για τρεις ώρες σήμερα λόγω της υπερπαραγωγής ΑΠΕ - Συνέχισαν να λειτουργούν όλες τις ώρες οι συμβατικές μονάδες

Σε πολύ υψηλά επίπεδα και κοντά σε ιστορικό ρεκόρ βρίσκονται σήμερα οι ΑΠΕ στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας μας.

Με βάση την προημερήσια αγορά, το μερίδιό τους για την Τετάρτη έχει ανέβει στο 58% αν συνυπολογιστούν οι ΑΠΕ της Κρήτης και πάνω από 60% μαζί με τα υδροηλεκτρικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, οι ΑΠΕ κυμαίνονται μέσα στην

ημέρα από 3.290 MW ως τα 5.370 MW αναλόγως της ώρας, παράγοντας συνολικά 76.000 γιγαβατώρες.

Η τιμή στο σύστημα βρέθηκε κοντά στο μηδέν για τρεις ώρες μεταξύ 3 και 5 το βράδυ, ενώ υποχωρεί στα 9,7 ευρώ και για μια ώρα το μεσημέρι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις βραδινές ώρες με την πολύ χαμηλή τιμή εξακολουθούν να λειτουργούν μερικώς οι συμβατικές μονάδες και συγκεκριμένα 127 μεγαβάτ με φυσικό αέριο και 420 μεγαβάτ με λιγνίτη, για λόγους ευστάθειας και εξαγωγών.

Το ίδιο είχε συμβεί και στις 7 Οκτωβρίου, όταν οι ΑΠΕ είχε ανακοινωθεί ότι κάλυψαν κατά 100% τις ανάγκες για ένα διάστημα πέντε ωρών.

Τότε ο ΑΔΜΗΕ είχε διευκρινίσει ότι "για λόγους ευστάθειας και ασφαλούς λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος διατηρείται πάντοτε ένα μικρό ποσοστό παραγωγής από μονάδες συμβατικού καυσίμου (που για τις συγκεκριμένες 5 ώρες ήταν της τάξης των 300 MW για λόγους εφεδρείας, ενώ τα υπόλοιπα 600 MW χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για το πρόγραμμα εξαγωγών). Αυτό συμβαίνει διότι οι ΑΠΕ είναι στοχαστικές, δηλαδή η παραγωγή τους μεταβάλλεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και εάν σταματήσει απότομα η ηλιοφάνεια ή ο αέρας ή συμβεί κάποια βλάβη σε μονάδα παραγωγής, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να καλύψουμε άμεσα το ηλεκτρικό φορτίο. Το πρόβλημα αυτό θα ελαχιστοποιούνταν αν είχαμε τη δυνατότητα να αποθηκεύσουμε ενέργεια".

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, στις τρεις βραδινές ώρες σήμερα με τις σχεδόν μηδενικές τιμές η πρόβλεψη φορτίου ήταν στα 4-4,5 γιγαβάτ και οι ΑΠΕ στα 3,4 γιγαβάτ.

 

Χάρης Αποσπόρης 

energypress.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου