Στην τελική ευθεία φαίνεται να έχει μπει η διαπραγμάτευση της ΔΕΗ με την ENEL στην Ρουμανία με τις συζητήσεις να αφορούν τιμήματα πολύ χαμηλότερα σε σχέση με αντίστοιχα στην Ελλάδα.
Στο retail για παράδειγμα, η πρόταση της ΔΕΗ για τα τρία περίπου εκατομμύρια καταναλωτών της ρουμανικής ENEL, λέγεται ότι
παραπέμπει σε τίμημα κάτω από 90 ευρώ τον πελάτη. Κάτω δηλαδή από το μισό ποσό στο οποίο έκλεισαν εξαγορές στην ελληνική ενεργειακή αγορά το τελευταίο διάστημα. Στην περίπτωση για παράδειγμα, της εξαγοράς του πελατολογίου των 200.000 καταναλωτών της Watt+Volt από τη Mytilineos, που έκλεισε στα 36 εκατ ευρώ, το τίμημα ανά πελάτη ήταν 180 ευρώ.Δίκτυα. Αντίστοιχα χαμηλότερα συγκριτικά με εξαγορές στην Ελλάδα είναι τα τιμήματα για τα οποία συζητά η ΔΕΗ με την ENEL στα δίκτυα. Για παράδειγμα, η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στους Αυστραλούς της Macquarie έγινε σε τιμή ίση με 1,55 φορές τα ρυθμιστικά πάγια του διαχειριστή. Στην Ρουμανία η εξαγορά γίνεται 20% φθηνότερα.
Ανανεώσιμες. Το ίδιο ισχύει και για τις ΑΠΕ. Η Motor Oil εξαγόρασε την ΕΛΤΕΧ Άνεμος 12 φορές τα EBITDA, ενώ ο βασικός μέτοχος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή συζητά την πώλησή της σε ακόμη υψηλότερα νούμερα. Στον αντίποδα, οι συζητήσεις της ΔΕΗ με την ENEL για το ρουμάνικο χαρτοφυλάκιο των αιολικών και φωτοβολταϊκών, αφορούν τίμημα κάτω από 10 φορές τα EBITDA.
Σύμφωνα με όσα μετέφερε το περασμένο Σάββατο από την Αλεξανδρούπολη, υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ, η εξαγορά θα μπορούσε να κλείσει ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο, καθώς το due diligence προχωρά και έχει ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα κατά 70%. Η εικόνα που μεταφέρουν πηγές της επιχείρησης είναι θετική, δυσάρεστες εκπλήξεις κατά το «σκανάρισμα» των προς πώληση περιουσιακών στοιχείων δεν έχουν προκύψει και με τους σημερινούς ρυθμούς, εφόσον όλα πάνε καλά, η συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει και σε διάστημα δύο έως τεσσάρων εβδομάδων από σήμερα. Αμέσως μετά, το ΔΣ της ΔΕΗ θα αποφασίσει αν η επιχείρηση θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά στην ENEL.
Εφόσον υπάρξει συμφωνία, τότε η ΔΕΗ θα αποκτήσει το 100% της ρουμανικής θυγατρικής του ιταλικού ομίλου, μια σημαντική κίνηση για την επέκτασή της στην ενεργειακή αγορά των Βαλκανίων, έχοντας πλέον ως βάση την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της περιοχής.
Η διαπραγμάτευση, όπως διευκρίνιζαν χθες πηγές της ελληνικής πλευράς, αφορά στην εξαγορά του 100% των assets που ελέγχει η ENEL στην ρουμανική εταιρεία, ανεξαρτήτως του ποσοστού με το οποίο συμμετέχει σε κάθε μία από τις δραστηριότητες των δικτύων, της προμήθειας και των ΑΠΕ. Οι Ιταλοί έχουν διαφορετικά ποσοστά σε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς. Αλλού κατέχουν το 51%, αλλού το 70% ή 80% και αλλού το 100%. Παντού ωστόσο κατέχουν το management, το οποίο φυσικά και πωλούν.
Σημειωτέον ότι ακριβώς πάνω στο ρουμανικό απόκτημα, θα έρθει να «κουμπώσει» η νέα μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλεξανδρούπολη, το 51% της οποίας ανήκει στην ΔΕΗ, με το μεγαλύτερο μέρος του παραγόμενου ρεύματος να εξάγεται στα Βαλκάνια, δηλαδή και στην Ρουμανία. Αντί η ελληνική και η ρουμανική ΔΕΗ να αγοράζουν ρεύμα από τις εγχώριες αγορές, αμφότερες θα καλύπτουν τις ανάγκες της πελατείας τους, πουλώντας η μία στην άλλη, γεγονός που οδηγεί σε χαμηλότερα κόστη.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου