Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η ΔΕΗ με δύο ίσως και τρεις βαριές βιομηχανίες για νέα συμβόλαια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς ως γνωστόν από την 1η Ιανουαρίου έχουν λήξει οι παλιές συμβάσεις με τις εταιρείες της Υψηλής Τάσης.
Πηγές αναφέρουν, ότι οι συζητήσεις αφορούν τους όρους και τις τιμές
προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με τη μορφή PPA, δηλαδή τη σύναψη διμερούς συμβάσεως παροχής ρεύματος για μεγάλο χρονικό διάστημα και σταθερά τιμολόγια.
Το δρόμο για τέτοιες συζητήσεις ανοίγει, όπως έχει γράψει το energypress, η πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να άρει το εμπόδιο για τη σύναψη PPA στη χώρα μας για τη φυσική παράδοση ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας. Ποιό είναι αυτό το εμπόδιο; Το πλαφόν εσόδου στη χονδρεμπορική αγορά. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Κώστας Σκρέκας αναμένει το πράσινο φως της Κομισιόν για την εξαίρεση από το πλαφόν των ποσοτήτων ρεύματος που αλλάζουν χέρια μέσα από διμερή συμβόλαια φυσικής παράδοσης.
Οι διαπραγματεύσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκεκριμένες βιομηχανίες που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ δεν έχουν τη δυνατότητα κάλυψης των ενεργειακών τους αναγκών από δικές τους μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Δηλαδή δεν έχουν δραστηριότητα στην παραγωγή ρεύματος.
Οι συζητήσεις, λένε οι ίδιες πληροφορίες, εστιάζονται στο ότι η ΔΕΗ για ένα με ενάμιση χρόνο θα παρέχει στους υποψήφιους μεγάλους πελάτες της ρεύμα σε σταθερή τιμή που θα παράγεται από θερμοηλεκτρικές μονάδες, δηλαδή από εργοστάσια φυσικού αερίου και λιγνίτη. Και αυτό καθώς η εταιρεία έχει υπολογίσει πως σε ενάμιση χρόνο θα διαθέτει έτοιμο και ικανό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ, τα οποία θα πάρουν στη συνέχεια τη ...σκυτάλη και θα διαθέτουν φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια στα εργοστάσια των συγκεκριμένων βιομηχανιών.
Πηγές μιλούν για διάρκεια των συμβολαίων που θα φτάνει ίσως και τα 10 χρόνια και αυτό είναι και ένα ζήτημα το οποίο προβληματίζει εντόνως τη βιομηχανία. Και για την ακρίβεια για το αν η τιμή που θα συμφωνηθεί θα είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα κόστους ή υπάρχει ο κίνδυνος τα επόμενα χρόνια οι πραγματικές τιμές ρεύματος να μειωθούν περαιτέρω και οι βιομηχανίες να μείνουν εγκλωβισμένες σε υψηλά συμβόλαια.
Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πηγές, «η τρέχουσα ενεργειακή κρίση ανέδειξε τον κίνδυνο της μεταβλητότητας των τιμών ενέργειας καθώς και τη σημασία των κλειδωμένων τιμών ρεύματος σε τέτοιο βαθμό που να παρέχουν σταθερότητα και ασφάλεια στην παραγωγική δραστηριότητα των βιομηχανιών». «Συνεπώς», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «οι διοικήσεις των βιομηχανιών με τα PPAs θα διατηρήσουν σίγουρα μία σταθερή πηγή του κόστους λειτουργίας και παραγωγής τους σε μία περίοδο η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη αβεβαιότητα».
https://energypress.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου