Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Ανησυχία Χαρίτου για το μέλλον του εργοστασίου της ΔΕΗ

Ανησυχία Χαρίτου για το μέλλον του εργοστασίου της ΔΕΗ

«Οι τελευταίες εξελίξεις γεννούν σοβαρά ερωτήματα»

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου επισκέφτηκε το εργοστάσιο της ΔΕΗ/ΑΗΣ Κομοτηνής, όπου συναντήθηκε με τον διευθυντή Περικλή Στρατηγόπουλο και τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην προοπτική δημιουργίας νέας σύγχρονης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, που θα

διαδεχθεί την υφιστάμενη μονάδα.

«Οι τελευταίες εξελίξεις γεννούν σοβαρά ερωτήματα για το αν είναι στις προτεραιότητες του ενεργειακού σχεδιασμού της κυβέρνησης, ερωτήματα που είχαν δημιουργηθεί από την απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας όταν σε ερώτηση τον Απρίλιο του 2021 αρνήθηκε να αναλάβει την πολιτική δέσμευση ένταξης της νέας μονάδας στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας. Ενώ αντίθετα όλες οι επιλογές της κυβέρνησης βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με την ανάπτυξη των ιδιωτικών συμφερόντων στον χώρο της ενέργειας στην περιοχή» σημείωσε απολογιστικά της συνάντησης ο βουλευτής.

Κινδυνεύει το εργοστάσιο;
Σύμφωνα με τον κο Χαρίτου, τα ερωτήματα και την ανησυχία επιτείνουν δημοσιεύματα στα τέλη του 2022 συμφώνα με τα οποία στη μελέτη επάρκειας ισχύος για τα έτη 2025-2035 που κατέθεσε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και βρίσκεται προς έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ορίζεται με σαφήνεια ότι έως το 2034, ενδεχομένως και νωρίτερα, θα αποσυρθούν από το σύστημα του ΑΔΜΗΕ τέσσερις μονάδες φυσικού αερίου, ανάμεσά τους και η υφιστάμενη της Κομοτηνής (476 MW).

Στη συζήτηση εκφράστηκε προβληματισμός για το γεγονός ότι ενώ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει χορηγήσει άδεια για τη δημιουργία της νέας μονάδας και το εργοστάσιο της ΔΕΗ/ΑΗΣ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, λόγω των υπαρχουσών υποδομών, εγκαταστάσεις, μηχανολογικός εξοπλισμός κλπ, αποτελεί την πλέον συμφέρουσα οικονομικά λύση, ως προς το κόστος για το δημόσιο. Την ίδια στιγμή συμβάλλει στην εργασία, την ανάπτυξη και την τόνωση της τοπικής οικονομίας, εντούτοις είναι ορατός ο κίνδυνος, αν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες, να βρεθούμε μπροστά σε αρνητικές εξελίξεις για τον τόπο.

Ο βουλευτής ευχαρίστησε τον διευθυντή και τους εκπροσώπους των εργαζομένων για την ενημέρωση, ενώ έκανε γνωστό ότι θα ζητήσει να υπάρξουν απαντήσεις από πλευράς της κυβέρνησης στα σοβαρά ερωτήματα που γεννώνται και κυρίως αν είναι στις προτεραιότητές της η δημιουργία της νέας μονάδας που θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα.

 

xronos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου