Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

ΔΕΗ: Γιατί πάει πίσω η Πτολεμαΐδα 5

ΔΕΗ: Γιατί πάει πίσω η Πτολεμαΐδα 5 - Οι σόμπες που βγήκαν... προσφορά - Σφηνάκια για ναυτιλία, καλό λάδι και ελληνικό ουίσκι!

ΔΕH: Εκτός λειτουργίας βγήκε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα η νέα λιγνιτική μονάδα της εταιρείας, η Πτολεμαΐδα V. Η στήλη πληροφορείται ότι πρόκειται για πρόβλημα που οφείλεται «στο πλαίσιο των ρυθμίσεων και επεμβάσεων που γίνονται για να λειτουργήσει όπως πρέπει». Μεταδίδεται, με άλλα λόγια, μια καθησυχαστική διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται για απρόβλεπτη

βλάβη.

Δεν έχουμε λόγο να μην πιστέψουμε τις αρμόδιες πηγές. Άλλωστε, σημειώνουν ότι συνεχίζονται οι τελικές ρυθμίσεις στη μονάδα και ότι στα τέλη Ιανουαρίου θα είναι έτοιμη πάλι να δώσει ισχύ στο σύστημα, παραμένοντας, όμως, σε δοκιμαστική λειτουργία.

Αντίθετα, η εμπορική λειτουργία παίρνει μικρή αναβολή. Πηγαίνει προς τον Απρίλιο, αντί τα τέλη Ιανουαρίου, όπως αρχικά προβλεπόταν από τη ΔΕΗ. Προγραμματίζεται, μάλιστα, να κοπεί και κορδέλα εγκαινίων από τον πρωθυπουργό.

Η νέα μονάδα, εγκατεστημένης ισχύος 660 MW, θεωρείται υπερσύγχρονη, με βαθμό απόδοσης που προσεγγίζει το 42%, έναντι 33-35% των παλιών λιγνιτικών μονάδων. Θα παραμείνει λιγνιτική ως το 2028, μετά την ανατροπή των σχεδίων της απολιγνιτοποίησης, που έφερε η ενεργειακή κρίση.

Παράλληλα, υπό κατασκευή βρίσκονται επιπλέον 140 MW θερμικής παραγωγής, ώστε η μονάδα να εξυπηρετεί την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας. Ταυτόχρονα και ο Δήμος της πόλης ξεκίνησε να κατασκευάζει το απαραίτητο νέο δίκτυο διανομής. Εκτιμάται ότι από τον Σεπτέμβριο η Πτολεμαΐδα 5, ολοκληρωμένη, θα καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης σε τηλεθέρμανση.

Ίδωμεν.

 

https://www.euro2day.gr/chameleon/article-blog-chameleon/2169638/deh-giati-paei-piso-h-ptolemaida-5oi-sompes-poy-vg.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου