Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Συνδυασμός θερμικής και «πράσινης» ενέργειας στα πρώτα PPAs της ΔΕΗ με δύο βιομηχανίες – Εντός του μήνα η εξαίρεση από τα πλαφόν – Υπογραφές για διμερές με τηλεπικοινωνιακό πάροχο

Συνδυασμός θερμικής και «πράσινης» ενέργειας στα πρώτα PPAs της ΔΕΗ με τη βιομηχανία – Εντός του μήνα η εξαίρεση από τα πλαφόν – Υπογραφές για διμερές με τηλεπικοινωνιακό πάροχο

10ετείς συμβάσεις αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας με σταθερές τιμές, η οποία για περίπου για μία 2ετία θα παράγεται από θερμοηλεκτρικό δυναμικό, ώστε στη συνέχεια να προέρχεται αποκλειστικά από μονάδες ΑΠΕ, προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες του energypress το σχήμα PPAs που διαπραγματεύεται η ΔΕΗ με δύο

εγχώριες βαριές βιομηχανίες.  

Όπως έχει γράψει ήδη το energypress, αποκαλύπτοντας τις διαβουλεύσεις των δύο πλευρών, οι συζητήσεις αφορούν τους όρους και τις «κλειδωμένες» τιμές αγοραπωλησίας. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, οι βιομηχανίες που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις είναι η Viohalco και η ΤΙΤΑΝ – δηλαδή οι δύο πιο ενεργοβόρες επιχειρήσεις υψηλής τάσης, των οποίων οι συμβάσεις προμήθειας έχουν λήξει από τις αρχές του έτους. Μάλιστα, με δεδομένο το γεγονός ότι με τις διμερείς συμβάσεις οι εν λόγω βιομηχανίες θα διασφαλίσουν σταθερότητα για μια 10ετία για το ενεργειακό τους κόστος, σε μία περίοδο έντονης αβεβαιότητας, θεωρείται ότι δύσκολα δεν θα επέλθει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. 


Οι διαπραγματεύσεις αφορούν διμερή συμβόλαια φυσικής παράδοσης, με τη ΔΕΗ να αναλαμβάνει τον ρόλο του προμηθευτή, ο οποίος είναι απαραίτητος ως ενδιάμεσος ώστε η ηλεκτροπαραγωγή να προσαρμοστεί στο προφίλ κατανάλωσης των δύο εταιρειών. Πάντως, ένας «λευκός καπνός» στις συνομιλίες δεν σημαίνει ότι θα έχουμε ακριβώς τα πρώτα PPA που υπογράφει η ΔΕΗ. Κι αυτό γιατί ήδη η εταιρεία έχει συνάψει μία ανάλογη διμερή σύμβαση, επίσης 10ετούς διάρκειας, με έναν από τους μεγάλους εγχώριους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. 

Απαραίτητη ηλεκτροπαραγωγική ισχύς 1.500 MW για τα PPAs 

Στην περίπτωση των Viohalco και ΤΙΤΑΝ, οι διαβουλεύσεις έρχονται σε μία συγκυρία όπου εξέπνευσαν στο τέλος του 2022 (ή εκπνέουν μέσα σε λίγους μήνες) οι συμβάσεις προμήθειας σταθερής χρέωσης που είχαν με τη ΔΕΗ. Έτσι, έως αυτή τη στιγμή, οι βιομηχανίες έχουν «γυρίσει» σε τιμολόγηση βάσει της χονδρεμπορικής τιμής (indexed), με τις κρατικές επιδοτήσεις να απορροφούν μέρος των ανατιμήσεων.

Από την άλλη πλευρά, για να καλυφθούν οι ανάγκες τους σε ρεύμα μέσω PPAs, εκτιμάται ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να «εισφέρει» στα διμερή συμβόλαια την παραγωγή μονάδων συνολικής ισχύος πάνω από 1.500 Μεγαβάτ, από το ηλεκτροπαραγωγικό της δυναμικό. Με δεδομένο ότι η επιχείρηση δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή διαθέσιμες μονάδες ΑΠΕ ανάλογης συνολικής δυναμικότητας, οι αγοραπωλησίες θα καλύπτονται σε αρχικό στάδιο από παραγωγή από λιγνιτικούς σταθμούς και μονάδες αερίου. 

Στο επόμενο στάδιο, δηλαδή όταν η ΔΕΗ κατασκευάσει το απαιτούμενο χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών, τότε οι διμερείς συμβάσεις θα εξελιχθούν σε αμιγώς «πράσινα» PPAs. Με δεδομένο ότι η τιμή των συμβάσεων θα πρέπει να καλύπτει το κόστος παραγωγής των μονάδων, συν κάποιο εύλογο κέρδος για την επιχείρηση, η (σταθερή) τιμή των PPAs θα είναι υψηλότερη στο πρώτο στάδιο, αφού τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια έχουν πιο δαπανηρή λειτουργία. 

Στην επόμενη φάση, δηλαδή για περίπου μία 8ετία, τα «πράσινα» PPAs θα έχουν πιο ανταγωνιστική (και πάλι σταθερή) τιμή. Παράλληλα, σε αυτό το στάδιο, οι βιομηχανίες θα επωφεληθούν και από το γεγονός ότι η τροφοδοσία τους με «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή θα περιορίσει το ανθρακικό τους αποτύπωμα. 


Εργαλείο hedging για ΔΕΗ και βιομηχανίες 

Οι διμερείς συμβάσεις θα παίξουν τον ρόλο αντιστάθμισης κινδύνου για τους βιομηχανικούς καταναλωτές, «θωρακίζοντάς» τους από ενδεχόμενες μελλοντικές ανατιμήσεις των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος. Προφανώς για να επέλθει «λευκός καπνός» στις διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ, οι τιμές των PPAs θα «κλειδώσουν» σε επίπεδα που θα εξασφαλίζουν τέτοιο ενεργειακό κόστος στις βιομηχανίες, ώστε αυτές να διατηρούνται επικερδείς και ανταγωνιστικές. Αν μάλιστα οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος αυξηθούν στην πορεία, τότε χάρις στο «κλειδωμένο» ενεργειακό τους κόστος, οι βιομηχανίες θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους. 

Βέβαια, το αντίτιμο του hedging μέσω των PPAs είναι πως οι δύο ενεργοβόροι καταναλωτές χάνουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν για τα επόμενα 10 χρόνια τυχόν χρονικές περιόδους στις οποίες οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος σημειώσουν «βουτιά» - κάτι που στην περίπτωση τιμολογίων με σύνδεση με την DAM, θα οδηγούσε σε ανάλογη «βουτιά» του ενεργειακού τους κόστους και ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κερδών τους. Αυτό σημαίνει πως, για να αποκτήσουν μακροχρόνια «ορατότητα», ρισκάρουν να «θυσιάσουν» ένα μέρος της αυξημένης κερδοφορίας που μπορεί να απολάμβαναν στην πορεία, αν γινόταν πραγματικότητα ένα τέτοιο «παράθυρο ευκαιρίας». 

Κατʼ αναλογία, και η ΔΕΗ με τις διμερείς συμβάσεις «θωρακίζει» την τιμή πώλησης ηλεκτροπαραγωγής της έναντι τυχόν μειώσεων των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, και εκείνη επωμίζεται ένα αντίστοιχο ρίσκο να «θυσιάσει» μέρος της αυξημένης κερδοφορίας που θα είχε αν πωλούσε όλη την ηλεκτροπαραγωγή της στη χονδρεμπορική και, αντίστροφα, εκτινασσόταν η DAM. 

Την ίδια στιγμή, για τη ΔΕΗ τα PPAs θα αποτελέσουν ένα ακόμη εφαλτήριο για την «πράσινη» στροφή της, καθώς με την υπογραφή συμβάσεων πώλησης «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής από σχεδιαζόμενα έργα ανανεώσιμων πηγών, θα μπορεί να εξασφαλίσει τραπεζικό δανεισμό για τη χρηματοδότησή τους.  

Στις Βρυξέλλες το αναλυτικό εξαίρεσης των διμερών συμβάσεων από τα πλαφόν 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως άλλες βιομηχανίες (στη μέση τάση), των οποίων έχουν επίσης λήξει οι συμβάσεις προμήθειας, εμφανίζονται επιφυλακτικές να υπογράψουν 10ετείς διμερείς συμβάσεις. Ο κύριος λόγος είναι το γεγονός ότι διστάζουν να «κλειδωθούν» για αρκετά χρόνια σε μία συγκεκριμένη (και σταθερή) τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πάντως, στελέχη της αγοράς προβλέπουν ότι αν προκύψει «λευκός καπνός» με τις δύο βιομηχανίες, αρκετές από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις θα παρακινηθούν στην πορεία να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για ανάλογες συμφωνίες. 

Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητος όρος για να ξεκινήσουν να ηλεκτροδοτούνται καταναλωτές μέσω PPAs είναι να εξαιρεθεί η ηλεκτροπαραγωγή των διμερών συμβάσεων με φυσική παράδοση, από τον μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα ωστόσο με υψηλόβαθμους κύκλους του ΥΠΕΝ, η σχετική παρέμβαση αναμένεται να νομοθετηθεί μέσα στον Ιανουάριο. 

Όπως επισημαίνουν τα ίδια στελέχη, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι σχετικές διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, η οποία πρέπει να συναινέσει στην αναπροσαρμογή του μηχανισμού ανάκτησης που έχει εγκρίνει. Έτσι, μέσα στο επόμενο διάστημα θα σταλεί στις Βρυξέλλες το αναλυτικό σχέδιο για τη «φόρμουλα» με την οποία θα εφαρμοσθεί η εξαίρεση, ώστε στη συνέχεια να θεσμοθετηθεί. 


energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου