Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται την επέκταση της ΔΕΗ στην Ρουμανία;

field_kentriki_fotografia

Αδιανόητο να μην θέλουν στο ΣΥΡΙΖΑ μια μεγάλη ΔΕΗ. Εντούτοις, οι επιθέσεις εναντίον της συμφωνίας με τη ρουμανική ENEL επιμένουν σε τέτοιο βαθμό, ώστε προκαλούν ερωτήματα για τη σκοπιμότητα που εξυπηρετούν.

Κανονικά το κόμμα θα έπρεπε να επικροτεί την προσπάθεια εξαγοράς της θυγατρικής των Ιταλών, αφού έτσι θα μεγαλώσει η επιχείρηση και θα γίνει επιτέλους πράξη αυτό που και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται

ότι επιθυμεί: Την επιτυχημένη εξόρμηση της ΔΕΗ στα Βαλκάνια.

Κι όμως. Η επίθεση απέναντι στη συγκεκριμένη συμφωνία, η οποία δεν έχει δείξει σκιές, θολά σημεία και κρυφές πτυχές με βάση τα νούμερα που έχουν γίνει γνωστά, είναι τόσο συστηματική, ώστε δημιουργεί την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, φοβάται την επέκταση της ΔΕΗ στα Βαλκάνια.

Γιατί άραγε; Είναι το ίδιο κόμμα, που επί διακυβέρνησής του, είχε κάνει ό,τι μπορούσε για να υπονομεύσει τη ΔΕΗ, να την συρρικνώσει και να την κομματιάσει, όπως με την αποτυχημένη, προσπάθεια να πουλήσει το 2019 τις λιγνιτικες της μονάδες, καθώς και βάζοντάς την να διαθέτει την παραγωγή της, στην χονδρική, κάτω του κόστους (δημοπρασίες ΝΟΜΕ).

Εδώ και ημέρες δημοσιεύματα, που αναπαράγουν τη δήθεν ανησυχία για την σκοπιμότητα της κίνησης, διανθισμένα με fake πληροφορίες, στηρίζουν το αίτημα ομάδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να συγκληθεί η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και να κληθεί η διοίκηση της ΔΕΗ να δώσει εξηγήσεις.

Εφτασαν να μιλήσουν ακόμη και για «πιθανή εξαγορά πρώην εταιρείας του σημερινού διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση από τη δημόσια επιχείρηση», γεγονός ουδέν ψευδέστερο, αφού ο τελευταίος, ήταν διευθύνων σύμβουλος της ENEL Ρουμανίας, χωρίς να έχει ιδιοκτησιακή σχέση μαζί της.

Το γεγονός ότι θήτευσε τόσα χρόνια στο τιμόνι της ENEL Ρουμανίας δεν αποτελεί μειονέκτημα, αλλά εχέγγυο για την εξαγορά. Καθώς γνωρίζει πολύ καλά τα συν και τα πλην της προς πώληση εταιρείας, έχει καλύτερη εικόνα έναντι κάποιου τρίτου, για το πως να διαχειριστεί τη συμφωνία προκειμένου να μεγιστοποιήσει το όφελος της ΔΕΗ.

Ο σκοπός της Αύξησης Κεφαλαίου

Δεύτερο ζήτημα, το οποίο φαίνεται να αγνοούν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ότι το 2021, η ΔΕΗ μάζεψε 1,35 δισ ευρώ, από ιδιώτες επενδυτές, μέσω της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου. Κύριος σκοπός ήταν οι εξαγορές στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Για την ακρίβεια, η διοίκηση της επιχείρησης έχει δεσμευτεί έναντι των επενδυτών για την αξιοποίηση των κεφαλαίων της ΑΜΚ σε συγκεκριμένους σκοπούς. Τους περιέγραφε με ακρίβεια το ενημερωτικό δελτίο, γεγονός που σημαίνει ότι οι μέτοχοι γνώριζαν πριν μπουν στην αύξηση ότι τα κεφάλαιά τους θα χρησιμοποιηθούν για συγκεκριμένους σκοπούς. Με βάση αυτούς τους όρους επένδυσαν στην αύξηση.

Έτσι, ακόμα και αν η διοίκηση της επιχείρησης άλλαζε ξαφνικά γνώμη, και αποφάσιζε για παράδειγμα ότι δεν πρέπει να γίνει καμία εξαγορά, θα εμφανιζόταν ανακόλουθη απέναντι στους μετόχους, οι οποίοι θα μπορούσαν να στραφούν νομικά εναντίον της. Σημειωτέον ότι η ΑΜΚ πέρασε από όλες τις αρμόδιες αρχές, είχε εγκριθεί τόσο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όσο και το Χρηματιστήριο.

Εντούτοις, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν να ζητούν «η Διοίκηση της ΔΕΗ να κληθεί και να προσέλθει στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για να παρουσιάσει λεπτομερώς τη σκοπιμότητα και τις υπόλοιπες παραμέτρους της πιθανής εξαγοράς των δραστηριοτήτων της ENEL στη Ρουμανία».

Ενδιαφέρον θα είχε να μάθουμε και τη σκοπιμότητα, στην οποία είχε βασιστεί επί δικής τους θητείας, η εξαγορά το 2018, της μηδαμινής αξίας εταιρείας EDS, από τον τότε αντιπρόεδρο των Σκοπίων Κότσο Ανγκούσεφ και στενό συνεργάτη του Ζόραν Ζάεφ, παραμονές της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τι αφορά η εξαγορά

Η συζητούμενη εξαγορά, για την οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη το due diligence, αφορά μια επιχείρηση στην πιο σημαντική βαλκανική αγορά. Εχει χαρτοφυλάκιο με 3 εκατομμύρια πελάτες στη λιανική, δίκτυα σε τρεις γεωγραφικές περιοχές, καθώς επίσης κοντά στα 600 MW έργα ΑΠΕ, μαζί με ένα pipeline από επιπλέον 5.000 πράσινα MW σε διάφορα στάδια αδειοδότησης και δίκτυα.

Στο retail, η πρόταση της ΔΕΗ για τα τρία περίπου εκατομμύρια καταναλωτών της ρουμανικής ENEL, λέγεται ότι παραπέμπει σε τίμημα κάτω από 90 ευρώ τον πελάτη. Κάτω δηλαδή από το μισό ποσό στο οποίο έκλεισαν εξαγορές στην ελληνική ενεργειακή αγορά το τελευταίο διάστημα.

Αντίστοιχα χαμηλότερα συγκριτικά με εξαγορές στην Ελλάδα λέγεται ότι είναι τα τιμήματα για τα οποία συζητά η ΔΕΗ με την ENEL και στα δίκτυα. Για παράδειγμα, η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στους Αυστραλούς της Macquarie έγινε σε τιμή ίση με 1,55 φορές τα ρυθμιστικά πάγια του διαχειριστή. Στην Ρουμανία ακούγεται ότι συζητείται εξαγορά 20% φθηνότερα. 

Το ίδιο ισχύει και για τις ΑΠΕ. Οι συζητήσεις της ΔΕΗ με την ENEL για το ρουμάνικο χαρτοφυλάκιο των αιολικών και φωτοβολταϊκών, αφορούν τίμημα κάτω από 10 φορές τα EBITDA της εκεί εταιρείας. Αισθητά χαμηλότερα απ' ότι ανάλογες εξαγορές εταιρειών ΑΠΕ στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, όταν τον Μάιο του 2022, η Motor Oil είχε εξαγοράσει την ΕΛΤΕΧ Ανεμος, η συμφωνία είχε κλείσει σε τιμή ίση με 12 φορές τα EBITDA της τελευταίας.

 

www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου