Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κατέθεσε αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για την εξαγορά της Enel Ρουμανίας από τη ΔΕΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κατέθεσε αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για την εξαγορά της Enel Ρουμανίας από τη ΔΕΗ

Αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για την εξαγορά της Enel Ρουμανίας από τη ΔΕΗ κατέθεσαν οι βουλευτές μέλη της εν λόγω Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, και του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αλέξη Χαρίτση.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΔΕΗ και της Enel Ρουμανίας για την πιθανή απόκτηση όλων των

δραστηριοτήτων στις 14 Δεκεμβρίου 2022, με τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων να ορίζεται έως τα τέλη Ιανουαρίου 2023.

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι, παρότι εδώ και 3,5 χρόνια δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο σχέδιο για την επέκταση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στα Βαλκάνια, η επιχείρηση σχεδιάζει να διαθέσει πάνω από 1 δισ. ευρώ για μία αμφιβόλου αξίας και ενδεχόμενου ρίσκου επένδυση. Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι, επίσης σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Όμιλος Enel Ρουμανίας το πρώτο εξάμηνο του 2022 παρουσίασε λειτουργικές ζημίες ύψους 51 εκατ. ευρώ στον τομέα των δικτύων και υποδομών και επιπρόσθετες ζημίες 115 εκατ. ευρώ από τη λιανική.

Επισημαίνουν επιπλέον πως ο Όμιλος τον Αύγουστο του 2022αναγκάστηκε επιπλέον να ζητήσει δάνειο ύψους 375 εκατ. ευρώ από τη μητρική της στην Ιταλία, καθώς και πως, σύμφωνα δε με πρόσφατες δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου της Enel Ρουμανίας σχετικά με τους λόγους αποχώρησης της εταιρείας από τη Ρουμανία, δεν υπάρχει περαιτέρω χώρος για ανάπτυξη στη Ρουμανία. 

Θέτουν ακόμη ζήτημα δεοντολογίας δεδομένου ότι ο σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Στάσσης ήταν έως το 2019 διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που εξετάζει σήμερα η ΔΕΗ να εξαγοράσει.

Για τους παραπάνω λόγους, οι βουλευτές αιτούνται η Διοίκηση της ΔΕΗ να κληθεί και να προσέλθει στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για να παρουσιάσει λεπτομερώς τη σκοπιμότητα και τις υπόλοιπες παραμέτρους της πιθανής εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία.

Ακολουθεί το πλήρες αίτημα όπως κατατέθηκε:

Την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΔΕΗ και της Enel Ρουμανίας για την απόκτηση όλων των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία ανακοίνωσε, με σχετικό δελτίο Τύπου, η επιχείρηση στις 14 Δεκεμβρίου 2022. Ανακοίνωσε ειδικότερα ότι η ΔΕΗ υπέγραψε Σύμβαση Αποκλειστικότητας με την Enel για την πιθανή απόκτηση όλων των συμμετοχών του Ομίλου στη Ρουμανία, με  τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων να ορίζεται έως τα τέλη Ιανουαρίου 2023.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που ακολούθησαν, η πιθανή εξαγορά εκ μέρους της ΔΕΗ αφορά το χαρτοφυλάκιο της Enel Ρουμανίας που περιλαμβάνει: Συμμετοχή στις τρεις εταιρείες δικτύου διανομής E-Distribute Muntenia Sud, E- Distribute Banat και E- Distribute Dobrogea, δύο παρόχους ρεύματος και φυσικού αερίου, την Enel Energie και την Enel Muntenia και την Enel X που παρέχει υπηρεσίες ηλεκτροκίνησης, έξυπνων μετρητών και ενεργειακής απόδοσης, καθώς και δεκατρία (13) έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 534 MW.

Η επέκταση της δραστηριότητας της ΔΕΗ στα Βαλκάνια και η δημιουργία θυγατρικών της ΔΕΗ στα Βαλκάνια αποτελεί μία στρατηγική που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στήριξε έμπρακτα, μία στρατηγική που διέκοψε η σημερινή διοίκηση της επιχείρησης. Παράδειγμα αποτελεί η εξαγορά της EDS της Βόρειας Μακεδονίας με τίμημα μόλις 4.800.000 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε δριμεία κριτική από κόμματα της τότε Αντιπολίτευσης, ειδικότερα από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ο χρόνος βέβαια ακύρωσε την όποια κριτική και επιβεβαίωσε ότι η εξαγορά ήταν επωφελής για τη ΔΕΗ.

Σήμερα όμως, και παρότι εδώ και 3,5 χρόνια δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο σχέδιο για την επέκταση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στα Βαλκάνια, διαβάζουμε ότι η ΔΕΗ σχεδιάζει να διαθέσει πάνω από 1 δισ. ευρώ για μία αμφιβόλου αξίας και ενδεχόμενου ρίσκου επένδυση. Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα,  ο Όμιλος Enel Ρουμανίας το πρώτο εξάμηνο του 2022 παρουσίασε λειτουργικές ζημίες ύψους 51 εκατ. ευρώ στον τομέα των δικτύων και υποδομών και επιπρόσθετες ζημίες 115 εκατ. ευρώ από τη λιανική. Ο Όμιλος αναγκάστηκε επιπλέον να ζητήσει δάνειο ύψους  375 εκατ. ευρώ από τη μητρική της στην Ιταλία τον Αύγουστο του 2022.

Σύμφωνα δε με πρόσφατες δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου της Enel Ρουμανίας σχετικά με τους λόγους αποχώρησης της εταιρείας από τη Ρουμανία, δεν υπάρχει περαιτέρω χώρος για ανάπτυξη στη Ρουμανία. 

Και φυσικά πρόσθετα ερωτήματα δεοντολογίας δημιουργεί η επιλογή να αποκτηθεί μία εταιρία στην οποία ήταν διευθύνων σύμβουλος μέχρι το 2019 ο σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Στάσσης. Ο κος Στάσσης ο οποίος ευθύνεται και για επιλογές που έχουν οδηγήσει σε ζημία της ΔΕΗ και των καταναλωτών, όπως είναι η απώλεια της πλειοψηφίας του Δημοσίου στη ΔΕΗ μέσω  Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, η δημιουργία δεκάδων διευθυντικών θέσεων και αμοιβών για γαλάζια παιδιά με υπέρογκο διοικητικό κόστος για τη ΔΕΗ, αλλά κυρίως τα δισεκατομμύρια υπερκερδών στην αγορά ρεύματος της Ελλάδας από τον Ιούλιο του 2021 και η ληστρική και καταχρηστική ρήτρα αναπροσαρμογής, επιλογές που επιβάρυναν τα ελληνικά νοικοκυριά και την επιχειρηματικότητα της χώρας μας.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους, αιτούμαστε η Διοίκηση της ΔΕΗ να κληθεί και να προσέλθει στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για να παρουσιάσει λεπτομερώς τη σκοπιμότητα και τις υπόλοιπες παραμέτρους της πιθανής εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία.

 

 energypress.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου