Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Στάσσης: Το αν και πότε θα μετατραπεί σε μονάδα αερίου η Πτολεμαϊδα 5 θα καθοριστεί από τις εξελίξεις στην αγορά – Έχουμε χρόνο μέχρι να πάρουμε την απόφαση

Στάσσης: Το αν και πότε θα μετατραπεί σε μονάδα αερίου η Πτολεμαϊδα 5 θα καθοριστεί από τις εξελίξεις στην αγορά – Έχουμε χρόνο μέχρι να πάρουμε την απόφαση

Η πρόβλεψη της μελέτης επάρκειας του ΑΔΜΗΕ, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ με ισχύ 615 MW μπαίνει στο σύστημα ως λιγντική στην αρχή του 2023 και αποσύρεται στις 31/12/2028, για να ξαναεμφανιστεί δύο χρόνια μετά (1/1/2031) ως μονάδα φυσικού αερίου, με αυξημένη ισχύ στα 1.000 MW, δεν αποτελεί απόφαση της ΔΕΗ και δεν θεωρείται απαρέγκλιτη.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε το Σάββατο στο περιθώριο των εγκαινίων

της νέας μονάδας αερίου ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, το μόνο βέβαιο είναι ότι η μονάδα θα μπεί σε εμπορική λειτουργία σύντομα (πιθανολογείται από το Μάρτιο και μετά). Από εκεί και πέρα, τα δεδομένα και οι εξελίξεις στην αγορά είναι εκείνα που θα καθορίσουν το αν -και κυρίως το πότε- θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου. Εάν επί παραδείγματι αποκλιμακωθούν οι τιμές αερίου και σταθεροποιηθούν σε χαμηλά επίπεδα, είναι πιθανό η απόφαση για πέρασμα από λιγνίτη σε φυσικό αέριο να ληφθεί πολύ νωρίτερα και να μη συνεχίσει η μονάδα να δουλεύει έως το τέλος του 2028 με λιγνίτη.

«Σε κάθε περίπτωση έχουμε χρόνο στη διάθεσή μας μέχρι να λάβουμε απόφαση και αφού πρώτα σταθμίσουμε όλα τα δεδομένα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στάσσης.

Για τις υπόλοιπες μονάδες λιγνίτη ανέφερε ότι το πρόγραμμα απόσυρσής τους έχει στην πράξη παραταθεί κατά ένα χρόνο και θα παραταθεί όπως φαίνεται άλλον ένα. Ωστόσο η εκτίμησή του είναι ότι στη συνέχεια θα υλοποιηθεί κανονικά.

Εν τω μεταξύ οι λιγνιτικές μονάδες μπαίνουν στο σύστημα όσες ώρες ή μέρες μπορούν να μπούν με βάση το κόστος τους και τις ανάγκες της ζήτησης. Η νέα μονάδα Πτολεμαϊδα 5 βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία και σύντομα θα γίνουν τα εγκαίνιά της (πιθανότατα από τον πρωθυπουργό) προκειμένου στα τέλη Μαρτίου, το αργότερο αρχές Απριλίου να τεθεί σε πλήρη εμπορική λειτουργία. 


energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου