Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε» στην πρωινή εκπομπή «Από νωρίς».
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε» και την πρωινή εκπομπή «Από νωρίς», μίλησε για τις πρόσθετες παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν σχετικά με την υποστήριξη νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα, τα οποία έχουν
αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος λόγω οφειλών. Υπενθύμισε, ότι έχει προβλεφθεί κονδύλι 10 εκατ. ευρώ για επιδότηση από το κράτος, με τη δημιουργία ενός ταμείου στο οποίο προσφεύγουν οι δικαιούχοι για την πληρωμή των οφειλών και την επανασύνδεση. Έχουν, ήδη, προσφύγει πάνω από 1.600 νοικοκυριά που έχουν εξασφαλίσει την επανασύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος και το ταμείο έχει καταβάλλει έως τώρα περισσότερα από 6 εκατ. ευρώ. Οι δήμοι έχουν συστήσει επιτροπές οι οποίες αξιολογούν την πραγματική οικονομική και περιουσιακή κατάσταση των αιτούντων και χορηγούν το ειδικό βοήθημα.
Υπενθύμισε, ακόμη, ότι με το νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο που θεσπίστηκε στις αρχές του χρόνου, τα χαμηλότερα εισοδήματα λαμβάνουν μεγαλύτερες εκπτώσεις, σχεδόν 70%, ενώ αυστηροποιήθηκαν τα κριτήρια υπαγωγής, με την εισαγωγή περιουσιακών στοιχείων και τον υπολογισμό του συνολικού εισοδήματος του νοικοκυριού, ώστε να το λαμβάνουν όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη .
Για την αποτροπή μείωσης των συντάξεων, σημείωσε ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος που δίνει περιθώρια κινήσεων και ότι δεν αποτελεί διαρθρωτικό πρόβλημα. Τόνισε πως η κυβέρνηση είναι σε διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με πειστικά επιχειρήματα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συντάξεις δεν θα περικοπούν. «Το θέμα εντάσσεται στη συμφωνία που έχουμε μέχρι το 2022, τα δημοσιονομικά είναι καλά, πλεονασματικά και άρα υπάρχει περιθώριο», επισήμανε.
Σχετικά με την πολιτική αντιπαράθεση και την πόλωση, ενόψει των επόμενων εκλογών σημείωσε ότι: «Η ΝΔ δεν πίστεψε ποτέ ότι θα ολοκληρώναμε το πρόγραμμα και καταστροφολογούσε διαρκώς. Υπήρξε λοιπόν ντε φάκτο το στοιχείο της πόλωσης σε αυτή τη βάση. Τώρα είμαστε σε διαφορετική περίοδο. Φεύγουμε από τη μνημονιακή περίοδο. Το σίγουρο είναι ότι είναι πιο ευδιάκριτες οι διαφορετικές προσεγγίσεις. Μετά το μνημόνιο οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν στη βάση των πολιτικών που είναι πιο ωφέλιμες και βιώσιμες. Φάνηκε και στη ΔΕΘ ότι τα δυο κόμματα έχουν τεράστιες διαφορές. Υπάρχουν δυο διαφορετικοί κόσμοι».
Η κυβέρνηση, υπογράμμισε ο Υπουργός, επανέφερε συνολικά τα εργασιακά θέματα στο επίκεντρο: τόσο σε σχέση με την αύξηση του κατώτατου μισθού και τον ορισμό του από τους κοινωνικούς εταίρους όσο και με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. «Μεγάλες τομές που επαναφέρουν τις εργασιακές σχέσεις».
Σχετικά με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, είπε: «Διατηρούμε ένα αναδιανεμητικό στοιχείο υπέρ των κοινωνικά ασθενέστερων, σε αντίθεση με τη ΝΔ που διατηρεί οριζόντια στάση. Οι διαφορές είναι σαφείς, στα εργασιακά και στα ασφαλιστικά, στις πρωτοβουλίες για την αδήλωτη εργασία και τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, στη φορολογική πολιτική, σε όλα τα θέματα».
Για την έξοδο στις αγορές, επισήμανε ότι «θα κρίνουμε επιλεκτικά πότε είναι η κατάλληλη περίοδος. Έχουμε δημιουργήσει μεγάλη ασφάλεια, με το «μαξιλάρι», για τα επόμενα 4 χρόνια». Για τα capital control είπε ότι σταδιακά αίρονται και οι τελευταίοι περιορισμοί, χωρίς να θίξουν την ασφάλεια στην οικονομία.
Στην ερώτηση για το χρόνο των εκλογών και τις αντιδράσεις κυβερνητικών εταίρων για το Μακεδονικό είπε ότι «είμαι φανατικός υποστηρικτής της διεξαγωγής των εκλογών στο τέλος της 4ετίας» και σημείωσε ότι υπάρχουν, θεμιτές, διαφορετικές απόψεις αλλά «θα δούμε τις εξελίξεις που θα δια μορφωθούν» στην ώρα τους.
left.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου