Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

ΔΕΗ: Έξτρα επιβάρυνση 55,2 εκατ. ευρώ για αγορά δικαιωμάτων ρύπων



Aλλα 20,2 εκατ. ευρώ επιβαρύνθηκε η επιχείρηση από τις δημοπρασίες ενέργειας «τύπου ΝΟΜΕ» - Τα στοιχεία αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2018

Το ράλι τιμών στο Χρηματιστήριο Ρύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάρυνε τη ΔΕΗ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, κατά 46,3 εκατ. ευρώ, ή κατά 52,2 εκατ. ευρώ  αν συμπεριληφθούν και οι αντίστοιχες δαπάνες των θυγατρικών εταιρειών λιγνίτη.


Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου της ΔΕΗ για το α΄ εξάμηνο 2018, η δαπάνη για δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) αυξήθηκε σε 107,2 εκατ. ευρώ από 60,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017, λόγω της αύξησης της μέσης τιμής CO2 από 5,12 ευρώ ανά τόνο σε 9,69 ευρώ ανά τόνο.

Κι αυτό παρότι, το συγκεκριμένο εξάμηνο, η ρυπογόνος λιγνιτική παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 7,8% (ήτοι κατά 462 GWh), η δε παραγωγή από τις μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ είχε περιοριστεί κατά 31% (ήτοι κατά 1.159 GWh). Έτσι, ήταν μειωμένες και οι αντίστοιχες εκπομπές ρύπων (11,1 εκατ. τόνοι έναντι 11,9 εκατ. τόνων).  Μάλιστα, το ποσό που θα έπρεπε να καταβάλλει η ΔΕΗ για αγορά δικαιωμάτων θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο, εάν η επιχείρηση δεν είχε προαγοράσει δικαιώματα σε χαμηλότερες τιμές. Λόγω προαγορών, η μέση τιμή δικαιωμάτων εκπομπών CO2 συγκρατήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τη μέση τιμή spot (12,1 ευρώ /τόνο).  Τα κόστη για αγορά CO2 αναμένεται να αυξηθούν, έτι περαιτέρω,  καθώς οι τιμές των δικαιωμάτων συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία και το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Μανόλης Παναγιωτάκης,  σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της περιόδου, η κατακόρυφη άνοδος των τιμών δικαιωμάτων CO2, αλλά και η μεγάλη αύξηση της Οριακής Τιμής του Συστήματος (ΟΤΣ), «συνιστούν σοβαρή πρόκληση, η οποία απαιτεί ειδική αντιμετώπιση».

Επιβάρυνση και από τις δημοπρασίες ενέργειας

Αξιοσημείωτή ήταν και η καθαρή επιβάρυνση από τις δημοπρασίες ενέργειας «τύπου ΝΟΜΕ» κατά 20,2 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η αρνητική επίπτωση από τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας «ΝΟΜΕ» σε τιμές χαμηλότερες από την ΟΤΣ, ανήλθε το α’ εξάμηνο του 2018 σε 45,7 εκατ. ευρώ αυξημένη σε σχέση με α΄ εξάμηνο του 2017 κατά 20,2 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, αν και το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τους καταναλωτές στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 2,5%, η συνολική ζήτηση, στην οποία περιλαμβάνεται και η ηλεκτρική ενέργεια για εξαγωγές και άντληση, παρέμεινε ουσιαστικά σταθερή. Αιτία, όπως επισημαίνεται στα στοιχεία που δημοσίευσε η ΔΕΗ, οι αυξημένες εξαγωγές από τρίτους (κατά 50,4%), μέσω των Βορείων Διασυνδέσεων, γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για στρεβλώσεις στο λιανεμπόριο ρεύματος, οι οποίες δεν επιτρέπουν το άνοιγμα της αγοράς. «Η αύξηση αυτή των εξαγωγών οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εξαγωγή μέρους των δημοπρατούμενων ποσοτήτων μέσω ΝΟΜΕ», σημειώνει ο κ. Παναγιωτάκης.

2,5 δισεκ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Οι ανείσπρακτες οφειλές παραμένουν στα 2,5 δισεκ. ευρώ, χωρίς σε αυτό το ποσό να περιλαμβάνονται και εκείνες που βρίσκονται σε διακανονισμό. Πάντως, όπως ανέφερε στο σχόλιό του ο κ. Παναγιωτάκης, στον τομέα της βελτίωσης της εισπραξιμότητας και της μείωσης των οφειλών των πελατών σημειώθηκε πρόοδος.  «Με την συστηματική προσπάθεια της ΔΕΗ και τη δράση του ειδικού Συμβούλου οι προοπτικές διαφαίνονται ακόμη θετικότερες για το εγγύς μέλλον», σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κοινοπραξία των εταιρειών, υπό την Qualco, που έχει αναλάβει τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων χρεών  της ΔΕΗ, έχει το τελευταίο εξάμηνο εισπράξει 100 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος είναι να προχωρήσει συνολικά στην είσπραξη περίπου 500 εκατ. ευρώ έως τον Μάρτιο του 2019.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, παρατηρείται αύξηση των οφειλών των τελικών πελατών (όσων δηλαδή, είτε μετακινήθηκαν σε άλλο πάροχο, είτε έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση ακινήτου για διάφορους λόγους), «φαινόμενο το οποίο απαιτεί ειδική αντιμετώπιση με τη συνδρομή και άλλων υπεύθυνων φορέων της αγοράς». Γενικά, όπως επεσήμανε, «η επιχείρηση αντιμετωπίζει το θέμα των οφειλών με στόχο τη δραστική μείωσή τους, πράγμα ευεργετικό και για τους ίδιους τους καταναλωτές και την αγορά, σε συνδυασμό με την αναγκαία κοινωνική υπευθυνότητα και ευαισθησία».

Πρόβλεψη 151,2 εκατ. ευρώ για τους εν δυνάμει συνταξιούχους

Σημειώνεται ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2018 προβλέφθηκε αποζημίωση προσωπικού ύψους 151,2 εκατ. ευρώ, η οποία αντιστοιχεί στην αξία της υποχρέωση που ενδέχεται να αναλάβει η ΔΕΗ και οι θυγατρικές της εάν οι εν δυνάμει συνταξιούχοι που σήμερα εργάζονται στον όμιλο αποφασίσουν να αποχωρήσουν. Αυτό προβλέφθηκε λόγω της κατάργησης από τον Απρίλιο του 2018 (Ν. 4533/2018) του συμψηφισμού της αποζημίωσης ύψους 15.000 ευρώ του προσωπικού σε περίπτωση λύσης της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων με το εφάπαξ βοήθημα που δικαιούνται από τον ασφαλιστικό τους φορέα.

Λαμβάνοντας υπόψη την εφάπαξ επίπτωση της συγκεκριμένης πρόβλεψης, το EBITDA του α΄ εξαμήνου του 2018 διαμορφώθηκε σε 133,2 εκατ. ευρώ έναντι 90 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ σε επίπεδο προ φόρων, τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημίες 178,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 249,5 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2017.

Απομείωση 240,6 εκατ από την υπόθεση «λιγνίτες»

Στα αποτελέσματα από διακοπτόμενες δραστηριότητες που αφορούν στη δραστηριότητα των προς πώληση θυγατρικών εταιρειών «Λιγνιτική Μελίτης Α.Ε.» και Λιγνιτική Μεγαλόπολης Α.Ε.», έχει ενσωματωθεί απομείωση ύψους 240,6 εκατ. ευρώ που αφορά στην αποτίμηση από ανεξάρτητο εκτιμητή της αξίας της συμμετοχής του Ομίλου και της Μητρικής στις δύο νέες θυγατρικές εταιρείες, οι οποίες δημιουργήθηκαν βάσει των προβλέψεων του Ν. 4533/2018.

Η αποτίμηση δεν έλαβε υπόψη έσοδα από Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) διότι επί του παρόντος δεν έχει υλοποιηθεί σχετικός μηχανισμός ανάκτησης κόστους. Εάν υφίστατο τέτοιος μηχανισμός (με ισχύ από τα μέσα του 2019) και λαμβάνοντας υπόψη τιμή  39.000 ευρώ ανά MW για το σύνολο της ζωής των μονάδων παραγωγής των δύο θυγατρικών, τότε η απομείωση θα περιοριζόταν σε 98 εκατ. ευρώ.

6,7% μείωση των πωλήσεων

Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2018 κατά 159,6 εκατ. ευρώ (ή 6,8%) και διαμορφώθηκε σε 2.200,2 εκατ. ευρώ έναντι 2.359,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2017, λόγω της απώλειας μεριδίου αγοράς και της μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Ειδικότερα, το μέσο μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα περιορίσθηκε σε 80,4% τον Ιούνιο του 2018 από 85,5% τον Ιούνιο του 2017, ενώ το μέσο μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ, ανά τάση, ήταν 98,5% στην Υψηλή Τάση, 61% στη Μέση Τάση και 85% στη Χαμηλή Τάση, έναντι 98,6%, 66,6% και 90,6% τον Ιούνιο του 2017 αντίστοιχα.

Συνέπεια της μείωσης της ζήτησης καθώς και της απώλειας μεριδίου αγοράς ήταν οι πωλήσεις της ΔΕΗ να μειωθούν κατά 6,7% το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Η παραγωγή και οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ κάλυψαν το 48,9% της συνολικής ζήτησης στη χώρα το α΄ εξάμηνο 2018, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το α΄ εξάμηνο 2017 ήταν 49,7%
.
Μείωση του καθαρού χρέους

Το καθαρό χρέος στις 30.6.2018 ήταν  3.7 δισεκ. ευρώ, μειωμένο κατά 119,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2017 και κατά 273,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2017. Τον Φεβρουάριο του 2018 η εταιρεία προέβη σε μερική εξαγορά ομολογιών (λήξεως 2019) ύψους 150 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της ενεργητικής διαχείρισης του δανειακού χαρτοφυλακίου της. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιχείρησης, η ΔΕΗ εξετάζει τις πιθανές εναλλακτικές σε σχέση με την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και έχει αναθέσει σε συμβούλους να διερευνήσουν τις εναλλακτικές αυτές, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης ομολογιών, με το ποσό να αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ  300 εκατ. ευρώ και 400 εκατ. ευρώ, με διάρκεια στα 5 έτη, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Όπως σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης, καταγράφεται ως ιδιαίτερα θετικό γεγονός τόσο η μείωση του καθαρού χρέους, όσο και η αναχρηματοδότηση των κοινοπρακτικών δανείων 1,3 δισ. ευρώ (λήξεως 2019) καθώς και η διασφάλιση γραμμής χρηματοδότησης από τις ελληνικές τράπεζες ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου