Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Σταθάκης: Το άνοιγμα της ΔΕΗ στα Βαλκάνια είναι στρατηγική επιλογή

Σταθάκης: Το άνοιγμα της ΔΕΗ στα Βαλκάνια είναι στρατηγική επιλογή 
Η αντίδραση των αγορών μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είναι θετική, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ «Α’ Πρόγραμμα» μιλώντας για μια
σειρά από σημαντικά θέματα.
Στην ερώτηση για την ομιλία του Πρωθυπουργού σήμερα στο Στρασβούργο σχολίασε: «Η ομιλία βασίστηκε στην εμπειρία του προγράμματος και στην πετυχημένη ολοκλήρωσή του, στις μεγάλες αλλαγές και τομές που έγιναν. Αλλά ταυτόχρονα έθεσε την αναγκαιότητα η Ευρώπη να βρει νέους τρόπους να απαντήσει στις προκλήσεις που έχει μπροστά της, στην άνοδο της ακροδεξιά και σε άλλα θέματα που αφορούν στο συνολικότερο βηματισμό της Ευρώπης. Το δεύτερο σκέλος έχει νέα διάσταση, καθώς το 2019 είναι έτος ευρωεκλογών, που θα είναι μια πολιτική μάχη αρχών και αξιών στην Ευρώπη».
Για τα κοινωνικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι θα αντιδράσουν οι δανειστές και πόσο κοστολογούνται, είπε: «Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού κινούνται στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που έχει η χώρα και στις προβλέψεις που θα έχει μετά βεβαιότητας και το 2019 αλλά και έως το τέλος του 2022 που είναι και οι δεσμεύσεις για το πλεόνασμα. Το κόστος επακριβώς θα αποτυπωθεί στον πρώτο προϋπολογισμό για τα μέτρα του 2019. Κινείται στο περίγραμμα που διαμορφώνει το υπερπλεόνασμα και οι αποτιμήσεις με βάση την εμπειρία των δυο τελευταίων ετών, περίπου 1 δισ. ευρώ».
Σχετικά με τις συντάξεις σημείωσε: «Υπάρχει διάλογος και θα έχει θετική κατάληξη. Οι δεσμεύσεις μας είναι σαφείς και αποτυπωμένες. Η κυβέρνηση έχει ανακτήσει την ελευθερία να επιλέγει ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής το οποίο θεωρεί κατάλληλο για τη στήριξη των αδυνάτων. Οι διαβουλεύσεις θα καταλήξουν στο πλαίσιο της κατάθεσης του προϋπολογισμού του 2019.  Εκτιμώ ότι θα πετύχουμε την κατάργηση της μείωσης των συντάξεων».
Για τη ΝΔ ανέφερε: «Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τα επιχειρήματα της ΝΔ. Υποσχεθήκαμε σε σχέση με τις αδικίες να λάβουμε μέτρα με μια ισορροπημένη πρόταση, που βρίσκεται εντός του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται. Οι αγορές το προσέλαβαν με θετικό τρόπο και από πλευράς των πολιτών το ίδιο. Τα μέτρα δεν θέτουν σε κίνδυνο ό,τι έχει κατακτηθεί. Η ΝΔ καλό είναι να μας πει τι θα κάνει η ίδια».
Σε ό,τι αφορά την έξοδο στις αγορές, επισήμανε: «Ο τρόπος, η στιγμή και η διαδικασία να βγούμε στις αγορές, επιλέγονται ανάλογα τις συνθήκες, να είναι κατάλληλες. Υπάρχει τελευταία μια αναστάτωση στις αγορές (Τουρκία, Ιταλία, Brexit κλπ) θέλει μια προσοχή. Πάντως, η αντίδραση των αγορών μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είναι θετική. Υπάρχει το «μαξιλάρι» που έχουμε δημιουργήσει για να παρέχει ασφάλεια, η σύνθεση του οποίου έχει τρεις διαφορετικές πηγές και ενεργοποιείται εάν και εφόσον χρειαστεί».
Για την εξαγορά από τη ΔΕΗ ενεργειακής εταιρείας στην ΠΓΔΜ και τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, σημείωσε: «Είναι μια ετεροχρονισμένη κριτική από τη ΝΔ. Το άνοιγμα της ΔΕΗ στα Βαλκάνια είναι στρατηγική επιλογή, με πρωτοβουλίες όχι μόνο στη ΠΓΔΜ αλλά και σε άλλες χώρες, αναπόφευκτα, καθώς ενοποιείται ο ενεργειακός τομέας στη βαλκανική. Η εξαγορά έγινε πριν τα Χριστούγεννα και ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο. Επικυρώθηκε από τη ΓΣ της ΔΕΗ. Είναι ακατανόητη η στάση της ΝΔ, εκ των υστέρων».
Κλείνοντας, σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ο Υπουργός υπογράμμισε: «Η στρατηγική είναι σαφής, έχω τονίσει ότι θεωρώ το χρόνο διεξαγωγής το τέλος της τετραετίας. Από ‘κει και πέρα προφανώς υπάρχει το θέμα της διαφωνίας των κυβερνητικών εταίρων (για το ονοματολογικό), αλλά θεωρώ ότι θα βρεθεί λύση. Ας περιμένουμε να δούμε τη συγκυρία που θα έχει τότε διαμορφωθεί».

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου