Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Γιατί πιέζουν Κινέζοι - Τσέχοι για τις λιγνιτικές μονάδες

Γιατί πιέζουν Κινέζοι - Τσέχοι για τις λιγνιτικές μονάδες
Στις απαιτήσεις αλλά και τα αιτήματα των φαβορί του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, της κινεζικής CHN Energy, που συμμετέχει με τον όμιλο Κοπελούζου, και της τσεχικής Seven Energy, η οποία έχει
προσδεθεί στο άρμα της ΓΕΚ Τέρνα, καλείται να ανταποκριθεί η κυβέρνηση στην πορεία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, η οποία θα επεκταθεί πέρα από το χρονικό ορόσημο της 17ης Οκτωβρίου που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, κατόπιν πιέσεων των Κινέζων. 
Ολες οι ενδείξεις συνηγορούν στην άποψη ότι η κυβέρνηση θα τραβήξει το χρονοδιάγραμμα κατά έναν ή δύο μήνες, φέρνοντας όλο και πιο κοντά στις εκλογές την υπόθεση λιγνίτη. Για κάποιους ίσως είναι η καυτή πατάτα της επόμενης κυβέρνησης προεξοφλώντας την αποτυχία της αποεπένδυσης.
Ο διαγωνισμός εξελίσσεται στη σκιά του ασφυκτικού πλαισίου που δημιουργεί η εκτίναξη των ρύπων, η οποία έχει ξεπεράσει τα 25 ευρώ ανά τόνο CO2 (από 5 ευρώ που ήταν πέρυσι), εξέλιξη που έρχεται στη χειρότερη στιγμή του διαγωνισμού, την ώρα της αξιολόγησης των δεδομένων για την υποβολή των προσφορών, και κατεβάζει τον πήχη του τιμήματος. Η διοίκηση της ΔΕΗ επιμένει στην άποψη ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στους υποψηφίους που θα κάνουν πιο ελκυστικές τις μονάδες, αλλά και να προχωρήσει ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας από το ΥΠΕΝ, με τον οποίο θα καθοριστεί το μείγμα του λιγνίτη. 
Ενα από τα κίνητρα που επιδιώκει να δοθούν είναι η αποζημίωση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής μέσω του μηχανισμού των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) για τη διασφάλιση της επάρκειας που παρέχουν στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρόκειται για έναν μηχανισμό που προβλέπεται από το target model (το νέο ευρωπαϊκό μοντέλο-στόχο). Η ΔΕΗ εκτιμά ότι, εάν υπήρχε μια θετική κατάληξη με τα ΑΔΙ πριν από την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, θα μπορούσε να περιορίσει τις επιβαρύνσεις των επενδυτών από τα CO2, άρα να καταστήσει ελκυστικότερες και τις μονάδες.

Οι υπολογισμοί για τους υποψηφίους έχουν αρχίσει να μπαίνουν στο χαρτί καθώς περνούν από ακτινογραφία τα στοιχεία που έχουν συλλέξει για τις μονάδες σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα, μετά και τις συναντήσεις με στελέχη της ΔΕΗ τις προηγούμενες ημέρες προκειμένου να πάρουν πρόσθετες απαντήσεις για τη λειτουργία των μονάδων και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι ενδεικτικό ότι η CHN Energy έχει απευθύνει περί τα 200 ερωτήματα προς τη ΔΕΗ. Από την πλευρά τους, οι επενδυτές εκτός από τους ρύπους εμφανίζονται προβληματισμένοι για τα εργασιακά και το υπεράριθμο προσωπικό στη Μεγαλόπολη αλλά και για την επάρκεια τροφοδοσίας των ορυχείων, καθώς εκτιμάται ότι θα χρειαστούν και νέα για να καλύψουν τις ανάγκες των μονάδων που θα ανεβάσουν το κόστος της επένδυσης. 
Το πλήθος ερωτημάτων από την πλευρά των επενδυτών δικαιολογεί και την πανστρατιά προσωπικού από την πλευρά της ΔΕΗ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για τις ανάγκες και την υποστήριξη του διαγωνισμού η επιχείρηση έχει διαθέσει μια ομάδα από 50 στελέχη της. Μέσω αυτής, η εταιρεία συντόνισε την προηγούμενη εβδομάδα τις επαφές με τους επενδυτές, στο πλαίσιο των προκαθορισμένων management interviews, κατά τα οποία τέθηκαν επί τάπητος οικονομικές και τεχνικές διευκρινίσεις για τις υπό πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Εχουν ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής οι επαφές με την ελληνοκινεζική και ελληνοτσεχική κοινοπραξία, καθώς και με τον όμιλο Μυτιληναίου, που, αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, δεν θα καταθέσει προσφορά. Αντίστοιχη πορεία ακολουθεί και η ElvalHalcor του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η οποία ωστόσο εντός των ημερών θα περάσει από τις ενημερωτικές συναντήσεις της ΔΕΗ. 
Απόντες θα είναι και οι Τσέχοι της EPH, οι οποίοι δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον λιγνίτη παρά την προσέλευσή τους στην πρώτη φάση του διαγωνισμού. Αντιθέτως, πολύ ζεστοί εμφανίζονται οι Τσέχοι της Seven Energy, ενδιαφέρον που συνδέουν όσοι τους γνωρίζουν με την τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια στον εκσυγχρονισμό παλιών λιγνιτικών μονάδων και την αποκόμιση σημαντικών κερδών κατά το στάδιο της ένταξής τους στο ενεργειακό σύστημα.
 www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου