Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Τρία ενεργειακά projects στην ατζέντα της πρώτης Σύσκεψης Ελλάδας – ΠΓΔΜ στα Σκόπια

Τρία ενεργειακά projects στην ατζέντα της πρώτης Σύσκεψης Ελλάδας – ΠΓΔΜ στα Σκόπια 
Η συνάντηση, παρουσία και του υπουργού ΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη, θα πραγματοποιηθεί λίγα 24ώρα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα για το νέο όνομα της ΠΓΔΜ
Λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα για τη συμφωνία των Πρεσπών, θα διεξαχθεί στα Σκόπια υψηλού επιπέδου διήμερη συνάντηση Ελλάδας και
ΠΓΔΜ με ενεργειακή «ατζέντα».
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 24 - 25 Σεπτεμβρίου, με την παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News σε αυτήν θα τεθούν επί τάπητος οι 3 «ώριμες» ενεργειακές υποδομές κοινού ενδιαφέροντος.
Οι υποδομές αυτές είναι ο αγωγός φυσικού αερίου «Νέα Μεσημβρία – Ειδομένη/Γευγελή» που σχεδιάζει ο ΔΕΣΦΑ, η ενεργοποίηση του παλιού αγωγού πετρελαίου - πετρελαιοειδών Θεσσαλονίκης - Σκοπίων των ΕΛΠΕ, καθώς και η αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Μελίτη - Bitola από τον ΑΔΜΗΕ.
Έργα τα οποία, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του Έλληνα υπουργού, θα αποδεσμευτούν με την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Εξάλλου, υπεραμυνόμενος της συμφωνίας, ο κ. Σταθάκης έχει αναφερθεί συχνά και στα οφέλη που θα προκύψουν στον ενεργειακό τομέα, ενισχύοντας τη βαλκανική συνεργασία και τη διασύνδεση των εθνικών υποδομών, για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας παράλληλα με τη διαφοροποίηση της ενέργειας και των ενεργειακών διαδρόμων.
Παράλληλα, έργα όπως ο αγωγός φυσικού αερίου «Νέα Μεσημβρία – Ειδομένη/Γευγελή» θα κατατείνουν στη δημιουργία κοινής αγοράς φυσικού αερίου στην περιοχή, καθιστώντας την ενεργειακό κέντρο.
 
Υπενθύμιση των προοπτικών λίγο πριν το δημοψήφισμα

Στο ίδιο πλαίσιο, η χρονική στιγμή πραγματοποίησης της σύσκεψης μάλλον θα πρέπει να ερμηνευθεί ως μία κίνηση «ενεργειακής διπλωματίας», καθώς είναι δεδομένο ότι τα ενεργειακά θέματα σχετίζονται άμεσα με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται ευρύτερα οι διμερείς σχέσεις.
Έτσι, μερικά 24ωρα πριν ανοίξουν στη γειτονική χώρα οι κάλπες για το δημοψήφισμα, έρχεται να «υπενθυμίσει» τις προοπτικές που ανοίγει στον ενεργειακό τομέα η υλοποίησή της.
Ο αγωγός μεταφοράς πετρελαίου και πετρελαιοειδών συνδέει τα διυλιστήρια της Θεσσαλονίκης με το διυλιστήριο της εταιρείας ΟΚΤΑ στα Σκόπια, την οποία έχουν εξαγοράσει τα Ελληνικά Πετρέλαια το 1998.
Αν και κατασκευάσθηκε το 2002 για να μειώσει τα κόστη μεταφοράς στη ΠΓΔΜ η λειτουργία του διακόπηκε το 2013, με συνέπεια η σιδηροδρομική και οδική μεταφορά των πετρελαϊκών προϊόντων να αυξάνει το κόστος διοχέτευσής τους στη γειτονική χώρα. 
Από την άλλη πλευρά, ο αγωγός «Νέα Μεσημβρία – Ειδομένη/Γευγελή» έχει ως στόχο τη διασύνδεση των συστημάτων φυσικού αερίου Ελλάδας και ΠΓΔΜ, ώστε να διαφοροποιηθούν οι πηγές προμήθειας φυσικού αερίου στη γειτονική χώρα, καθώς σήμερα η τροφοδοσία της εξαρτάται αποκλειστικά από τον διαβαλκανικό αγωγό Trans Balkan Pipeline.
Ο αγωγός περιλαμβάνεται στο Δεκαετές Πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ 2017-2026 για την ανάπτυξη του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου (ΕΣΦΑ), το οποίο ωστόσο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τη ΡΑΕ, καθώς το έργο διεκδικείται επίσης από τον Ρώσο μεγιστάνα Λεονίντ Λεμπέντεφ.
Τέλος, η αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Μελίτη - Bitola προκρίνεται ως λύση για την ενίσχυση της ικανότητας μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη ΠΓΔΜ, την οποία υπέδειξαν ως απαραίτητη οι μελέτες του ENSTO-E για τη διερεύνηση των αναγκών ενίσχυσης του ευρωπαϊκού συστήματος μεταφοράς, με χρονικό ορίζοντα το 2040.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου