Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Δυναμική είσοδος της Motor Oil και νέοι παίκτες από το εξωτερικό Ραγδαίες ανακατατάξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

 
Ραγδαίες ανακατατάξεις στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος αναμένονται το επόμενο χρονικό  διάστημα, με τη δυναμική είσοδο της  Μότορ ‘Οιλ, το νέο επιχειρηματικό σχήμα «Ηρων- Ελινόιλ» και την άφιξη νέων παικτών από το εξωτερικό.
Η Μότορ ‘Οιλ, εκτός από την εξαγορά της εταιρίας προμήθειας
NRG, η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα αίτημα στη ΡΑΕ για τη χορήγηση άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 300 MW.
O όμιλος πρόκειται να δραστηριοποιηθεί άμεσα στην αγορά και αύριο, Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου  αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά το νέο επιχειρηματικό της  πλάνο σε συνέντευξη τύπου.
Άλλωστε η  εξαγορά του 90% της NRG, εταιρίας με μερίδιο λίγο μεγαλύτερο του 1% στη λιανική ηλεκτρισμού, αποτέλεσε το πρώτο βήμα για την δραστηριοποίηση της Mότορ Όιλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπως έχουν δηλώσει στελέχη του πετρελαϊκού ομίλου.
To 2017 η  NRG Trading House Ενεργειακή ΑΕ, εταιρία του ενεργειακού ομίλου Χανδρή, είχε κύκλο εργασιών  86 εκατ. ευρώ. Στο πελατειακό της χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και οικιακοί καταναλωτές.  Μετά την εξαγορά, πακέτο 10% των μετοχών παραμένει στη μητρική NRG Global Energy Trading House Ltd.
Ας σημειωθεί ότι η Μότορ ‘Οιλ εκτός από την αγορά ηλεκτρισμού, σχεδιάζει   μέσω της θυγατρικής της, Coral, καμπάνια για την είσοδο της στην αγορά του φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της οποίας θα αξιοποιήσει το δίκτυο των 700 πρατηρίων καυσίμων που διαθέτει στη χώρα.
Εν τω μεταξύ πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η συνεργασία του Ηρωνα, της καθετοποιημένης εταιρίας ηλεκτρισμού των ομίλων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και του γαλλικού Engie, με την εταιρία εμπορίας καυσίμων Ελινόιλ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των δύο εταιρειών, στο πλαίσιο της συνεργασίας ο «Ηρων» θα προμηθεύει την ΕΛΙΝΟΪΛ με ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, τα οποία στη συνέχεια η τελευταία θα διαθέτει στους πελάτες της, μέσω των  620 ιδιολειτουργούμενων και συνεργαζόμενων  πρατηρίων καυσίμων που διαθέτει.
Ο «Ηρων» είναι ο μεγαλύτερος εναλλακτικός πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας, με μερίδιο λίγο πάνω από 4%.
Τέλος, αίτηση στη ΡΑΕ για τη χορήγηση άδειας εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος υπέβαλε πρόσφατα και η σλοβενική Petrol, με έδρα τη Λουμπλιάνα. Το αίτημα αφορά σε άδεια συνολικής ισχύος 100 MW.

 www.businessenergy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου