Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Σε τεντωμένο σχοινί η ΔΕΗ Γιατί αναγκάζεται να πουλά κάτω του κόστους στην λιανική;

 
Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει η ΔΕΗ τον τελευταίο ενάμιση μήνα, καθώς η σημαντική αύξηση της Οριακής Τιμής του Συστήματος στη χονδρική αγορά, πάνω από τα 70 ευρώ/MWh, την υποχρεώνει να πουλά ακόμα και με απώλειες στη λιανική, αφού περίπου το 30% του ρεύματος που διαθέτει στους πελάτες της, δεν προέρχεται από ίδια παραγωγή αλλά το προμηθεύεται από τη χονδρική.
Από τις αρχές Αυγούστου η ΟΤΣ, “συνεπικουρούμενη” από την
κατακόρυφη άνοδο της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, την αύξηση της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρισμού και τη μείωση των εισαγωγών  ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία. Αυτή τη φορά δε, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, όταν η ΔΕΗ είχε κατηγορηθεί ότι κρατούσε τεχνιέντως χαμηλά τις τιμές στη χονδρική ενώ η αγορά ήταν ανοδική, η επιχείρηση φαίνεται να αφήνει την ΟΤΣ να εξελίσσεται με βάση τις συνθήκες, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα στην αγορά: Ιδιαίτερα προς τους υποψήφιους αγοραστές των τριών λιγνιτικών μονάδων στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη,   ότι οι μονάδες αυτές μπορούν να είναι βιώσιμες αφού η χονδρική καλύπτει τα κόστη τους.
Αλλωστε υπήρξαν πληροφορίες, ότι ορισμένοι από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές είχαν θέσει ευθέως το θέμα της ανόδου της ΟΤΣ για να είναι βιώσιμες οι υπό πώληση μονάδες.
Από τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ προκύπτει μάλιστα και κάτι ακόμα, ότι η Οριακή Τιμή Συστήματος, για την προημέρησια αγορά, διαμορφώθηκε χθες, 11 Σεπτεμβρίου, στα 73,4 ευρώ/Mwh χάρη στις προσφορές κάποιων από τις ακριβές μονάδες της ΔΕΗ και συγκεκριμένα τις μονάδες φυσικού αερίου “Λαύριο 4” (διαμόρφωσε την ΟΤΣ για 12 ώρες) και  “Κομοτηνή” (διαμόρφωσε την ΟΤΣ για 3 ώρες), ενώ για έξι ώρες οι τιμές διαμορφώθηκαν από τις λιγνιτικές μονάδες 1, 2 και 5 του Αγίου Δημητρίου.  Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι χθες, που η ζήτηση  ήταν αρκετά αυξημένη, περίπου στα 7.000 MW,  βρισκόταν εκτός λειτουργίας οι μονάδες Άγιος Δημήτριος 3, Καρδιά 3 και 4, Μεγαλόπολη 4, Αμύνταιο 1 και 2, Αλιβέρι 5 και ELPEDISON Θίσβη.
‘Ετσι, για 22 ώρες κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, η τιμή διαμορφωνόταν πάνω από τα 70 ευρώ/MWh και μόνον για 2 ώρες κινήθηκε στην κλίμακα των 68-70 ευρώ/MWh.
Η άνοδος φαίνεται να ξεκινά από τις αρχές Αυγούστου:  H μέση ΟΤΣ, την εβδομάδα  6-12  Αυγούστου  διαμορφώθηκε στα 61,93 ευρώ/MWh, με ανώτατη τιμή τα 72,63 ευρώ/MWh και ελάχιστη τα 34,62 ευρώ/MWh. Την επόμενη εβδομάδα, 13-19 Αυγούστου, η μέση ΟΤΣ διαμορφώθηκε στα 62,89 ευρώ/MWh, με μέγιστη στα 71,90 ευρώ/MWh και ελάχιστη στα 53,27 ευρώ/MWh, για να ακολουθήσει, την εβδομάδα 20-26 Αυγούστου, αύξηση της μέσης ΟΤΣ στα 65,52 ευρώ/MWh, με αιχμή τα 71,90 ευρώ/MWh και  ελάχιστη  τιμή τα 53,29 ευρώ/MWh. Το ανοδικό σερί συνεχίζεται και έτσι την εβδομάδα από 27 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου η  μέση ΟΤΣ φθάνει στα 67,28 ευρώ/MWh, με μέγιστη τα 76  ευρώ/MWh και ελάχιστη τα 59,98 ευρώ/MWh και τέλος, την προηγούμενη εβδομάδα (3-9 Σεπτεμβρίου), η μέση ΟΤΣ ανέβηκε στα 72,17 ευρώ/MWh, με μέγιστο τα 76,53 ευρώ/MWh και ελάχιστο τα 64,34 ευρώ/MWh.

 της Μανταλένας Πίου
 www.businessenergy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου