Παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της παράτασης των ωρών λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου, από τις 17,500 στις 32,000 ώρες. Πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τις Βρυξέλες από τις αρχές του χρόνου και εάν δεν δοθεί λύση μέχρι τέλος Οκτωβρίου, θα υπάρξει
σοβαρό πρόβλημα στην απρόσκοπτη κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης των κατοίκων της περιοχής.
Το ζήτημα απασχόλησε τον περασμένο μήνα και τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η οποία σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως εάν δεν δοθεί παράταση στην λειτουργία των μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου, οι συνέπειες δεν θα είναι μόνο δυσμενείς για την Πτολεμαΐδα, τον Φιλώτα και το Αμύνταιο, σε σχέση με το ζήτημα της τηλεθέρμανσης, αλλά και για το παραγωγικό δυναμικό της επιχείρησης.
Να σημειωθεί, πως μέχρι να προστεθεί στο σύστημα η μονάδα της Πτολεμαΐδας 5, οι ελλείψεις σε ηλεκτρισμό θα καλύπτονται από τις εισαγωγές, γεγονός που ενδεχομένως θα οδηγούσε και σε αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Υπενθυμίζεται, ακόμα, ότι για τις εν λόγω μονάδες είχαν κατατεθεί προτάσεις από τρεις εταιρείες και συγκεκριμένα από τον Όμιλο Μυτιληναίο, τον Όμιλο Κοπελούζο και την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που αφορούσαν την περιβαλλοντική τους αναβάθμιση.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ακόμα και εάν δεν δοθεί παράταση από τις Βρυξέλες, θα παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην υπάρξει πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση. Όλα αυτά την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων σε Μεγαλόπολη και Μελίτη και με πληροφορίες να αναφέρουν πως έχει κατατεθεί αίτημα από υποψήφιο επενδυτή για παράταση του διαγωνισμού για ένα μήνα. Στο μεταξύ, προβληματισμός επικρατεί για το γεγονός πως οι τιμές των ρύπων βρίσκονται σε άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, δεδομένο που ενδεχομένως θα επηρεάσει τις προσφορές των επενδυτών.
Επιπλέον, την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταμνημονιακή συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και κλιμακίου του υπουργείου, όπου στο επίκεντρο βρέθηκε το ζήτημα του διαγωνισμού, των δημοπρασιών ηλεκτρικού ρεύματος, οι εξελίξεις στο μέτωπο της ΔΕΠΑ, αλλά και το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ. Άλλωστε, το ζήτημα που αφορά τις ιδιωτικοποίησεις στο χώρο της ενέργειας αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντικό και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την περαιτέρω διεύρυνση της αγοράς. Παράλληλα, αποτελεί κεφαλαιώδες ζήτημα εκείνο της δημιουργίας μιας ενιαίας αγοράς ενέργειας, που θα επιτευχθεί μέσα και από την εφαρμογή του χρηματιστηρίου Ενέργειας. Η ηγεσία του υπουργείου έχει εκφράσει κατά διαστήματα την αισιοδοξία της για την επίτευξη των παραπάνω στόχων και αυτή φάνηκε πρόσφατα και στην ομιλία του υπουργού σε ημερίδα του ΥΠΕΝ στη ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο, όταν τόνισε πως «θέλουμε η Ελλάδα να γίνει μέρος μιας ενιαίας Βαλκανικής ενεργειακής αγοράς, με μεγάλες επενδύσεις και υποδομές που θα επιτρέπουν στα ενεργειακά μας συστήματα να αποκτήσουν μεγάλα πλεονεκτήματα προς όφελος, τελικά, των καταναλωτών».
του Δημήτρη Αβαρλή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου