Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Ρήτρα CO2 σχεδιάζει να βάλει στα τιμολόγιά της η ΔΕΗ – Ανοιχτό το ενδεχόμενο αυξήσεων από το 2019 αφήνει ο Γ. Σταθάκης

 
Ανοιχτό το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ λόγω της ανόδου των τιμών των ρύπων CO2άφησε σήμερα ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη μονογραφή των συμβάσεων παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης
υδρογονανθράκων.
Ο Υπουργός δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις στα οικονομικά της ΔΕΗ από το ανοδικό σερί των δικαιωμάτων αγοράς ρύπων, που στοίχισε το πρώτο εξάμηνο του έτους 46 εκατ. περισσότερα από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
«Παρατηρούμε τις διακυμάνσεις του CO2, ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν και πτωτικές τάσεις, ενώ ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανοίξει και η συζήτηση για τον έλεγχο και τη ρύθμιση της αγοράς αυτής», είπε ο Γιώργος Σταθάκης και αναφέρθηκε στον τρόπο διαχείρισης των επιπτώσεων από τη δημόσια εταιρία.
«Το κόστος θα συνυπολογιστεί σε βάση τριμήνου ή τετραμήνου. Πρόκειται για έναν εξωτερικό και απρόβλεπτο παράγοντα, για τον οποίο έχει ανοίξει η συζήτηση για το πώς θα επιμεριστεί. Θα δούμε τα αποτελέσματα του κόστους και όλα αυτά θα συνυπολογιστούν», σημείωσε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας ουσιαστικά για τις αποφάσεις στο τέλος του χρόνου, όταν θα υπάρχει εικόνα και για τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι η ΔΕΗ έχει θέσει το θέμα, όχι μόνον με εισηγήσεις προς την κυβέρνηση αλλά και με «προσεκτικές» δημόσιες παρεμβάσεις του κ. Παναγιωτάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, για την αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργείται στη ΔΕΗ έχουν γίνει διεξοδικές συζητήσεις και έχουν κατατεθεί προτάσεις, μεταξύ άλλων για την κατάργηση ή μείωση της έκπτωσης 15% που δίνει η επιχείρηση στους καλοπληρωτές πελάτες της. Ωστόσο, η άποψη που θεωρείται αποτελεσματικότερη είναι η εισαγωγή ρήτρας CO2 στους λογαριασμούς ρεύματος. Δηλαδή να αυξάνουν τα τιμολόγια εάν ο μέσος όρος του κόστους CO2 του προηγούμενου τετραμήνου είναι υψηλότερος και να μειώνονται αντίστοιχα όταν πέφτουν οι τιμές των ρύπων.
Με τον τρόπο αυτό θα διατηρηθεί η επιβράβευση των καλοπληρωτών που θεωρείται σημαντική για τη διατήρηση των καλών πελατών, θα είναι πολιτικά πιο ευκολοδιαχειρίσιμο το μέτρο, ενώ ταυτόχρονα θα ασφαλιστεί η ΔΕΗ από τις απότομες διακυμάνσεις και τις μεγάλες επιβαρύνσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ίσως ότι ο κ. Σταθάκης παρατήρησε σήμερα ότι «η ΔΕΗ ως τώρα έχει διαχειριστεί με διαφορετικό τρόπο το κόστος του CO2 σε σχέση με τους ιδιώτες προμηθευτές οι οποίοι έχουν στα συμβόλαια με τους πελάτες τους ρήτρα ρύπων».
Αναφερόμενος τέλος στο ενδεχόμενο ανανέωσης των βιομηχανικών τιμολογίων ρεύματος μέχρι το 2020, ο κ. Σταθάκης δεν θέλησε να μπεί στην ουσία, επισήμανε απλώς ότι υπάρχει σε εξέλιξη διαπραγμάτευση της ΔΕΗ με τη βιομηχανία και «ευχόμαστε να καταλήξει».
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου