Σε μια νέα σελίδα έχει μπει η αγορά δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων στην Ε.Ε., καθώς οι αλλαγές στο ETS από 1/1/2019 και η είσοδος κερδοσκόπων την έχουν καταστήσει πιο ευμετάβλητη από ότι προηγουμένως, ενώ η τιμή τείνει να αυξάνεται. Στα πλαίσια αυτά, το energypress μίλησε με τον κ. Μάρκους Φέρνιναντ, επικεφαλής αναλυτή του ICIS για την
αγορά CO2.
Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη:
Κ. Φέρντιναντ, ευχαριστούμε για το χρόνο που αφιερώνετε να μας απαντήσετε τις ερωτήσεις μας για το ETS και την αγορά ρύπων. Οι απόψεις σας έχουν ιδιαίτερη σημασία αν λάβει κανείς υπόψη τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στον ελληνικό κλάδο ηλεκτρισμού αυτές τις ημέρες, όπως η αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και η αναδιαμόρφωση της εγχώριας αγοράς.
Τους τελευταίους μήνες παρατηρήσαμε μια σημαντική αύξηση στην τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών στην ευρωπαϊκή αγορά. Αυτό αλλάζει πολλά όσον αφορά τη βιωσιμότητα των συμβατικών ηλεκτροπαραγωγών.
Που βλέπετε τις τιμές του CO2 στα τέλη του 2018 και σε ένα χρόνο από σήμερα;
Μέσω του θεμελιώδους μοντέλου αγοράς που χρησιμοποιούμε, βλέπουμε τις τιμές να φτάνουν τα 21,60 ευρώ/τόνο στα τέλη του 2018 και στα 25 ευρώ/τόνο το 2019. Θεωρούμε το αποθεματικό σταθερότητας (MSR) ως βασικό οδηγό για τις τιμές αυτή τη στιγμή, με αποτέλεσμα μια σφιχτή αγορά του χρόνου. Προς το παρόν, βλέπουμε αρκετούς παίκτες της αγοράς να προεξοφλούν το αποτέλεσμα του MSR αναλαμβάνοντας κερδοσκοπικές θέσεις καθώς αναμένουν αυξήσεις της τιμής.
Όπως φαίνεται, σε μέρη όπως η Γερμανία, η βραχυπρόθεσμη οπτική είναι θετική για τις μονάδες άνθρακα λόγω του ευνοϊκού ανταγωνισμού με το φυσικό αέριο. Παρόλα αυτά, μιλώντας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και λαμβάνοντας υπόψη τον ανασχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρισμού στην Ε.Ε. και τους μηχανισμούς ισχύος, υπάρχει ένα τρόπος που να διασφαλίζει την επιβίωση αυτών των μονάδων; Ποια στρατηγική πρέπει να ακολουθήσουν στο CO2 ώστε να παραμείνουν ζωντανές;
Με την υψηλότερη τιμή CO2 βλέπουμε την παραγωγή με άνθρακα να συμπιέζεται όλο και περισσότερο, οδηγώντας σε στροφή από τον άνθρακα προς το αέριο ανά την Ευρώπη. Κάποιοι παραγωγοί έχουν μεγάλο χαρτοφυλάκιο στον άνθρακα και έχουν αρχίσει να αντασφαλίζονται απέναντι στις υψηλότερες τιμές CO2 προσθέτοντας περισσότερες θέσεις ώστε να περιορίσουν την έκθεσή τους σε ένα περιβάλλον ακριβού CO2. Προβλέπουμε ότι αυτή η συμπεριφορά, που πιστεύουμε ότι είναι ένας από τους οδηγούς για τις αυξημένες τιμές σήμερα, ότι θα επιτρέψει στους παίκτες αυτούς να λειτουργήσουν τις μονάδες τους για λίγο παραπάνω από ότι υποδεικνύει η αγορά. Πάντως, σήμερα βλέπουμε ολοένα και περισσότερες επενδύσεις στο αέριο και τις ΑΠΕ και οι παραδοσιακοί ηλεκτροπαραγωγοί προσαρμόζουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, καθώς είναι ένα αναπόφευκτο βήμα σε έναν κόσμο που απανθρακοποιείται.
Πέρα από την αύξηση των τιμών, παρατηρούμε επίσης μια νέα μεταβλητότητα στην αγορά των δικαιωμάτων εκπομπών. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν σημαντικές αυξομειώσεις με πολλούς αναλυτές να κάνουν λόγο για είσοδο περισσότερων κερδοσκόπων που επηρεάζουν τους όγκους και τις τιμές. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά ωριμάζει και αρχίζει να μοιάζει περισσότερο με τις παραδοσιακές αγορές εμπορευμάτων; Ποιοί είναι οι κίνδυνοι από την κερδοσκοπική δραστηριότητα και πως μπορούν οι ηλεκτροπαραγωγοί να προετοιμαστούν για μια πιο ρευστή αγορά CO2 σε όρους διαθέσιμων εργαλείων, αντασφάλισης κτλ;
Η μεταβλητότητα των τελευταίων ημερών οφείλεται κατά τη γνώμη μου κυρίως σε κερδοσκοπικές θέσεις. Πρώτον, κάποιοι συμμετέχοντες που κατείχαν αισιόδοξες θέσεις αναμένοντας πρόσθετες ανατιμήσεις, αποφάσισαν να "ζουλήξουν το λεμόνι" μέχρι την τελευταία σταγόνα και ώθησαν την τιμή πάνω από τα 25 ευρώ/τόνο. Αυτό οδήγησε κάποιους παίκτες στο να αποκομίσουν κέρδη ρευστοποιώντας τις θέσεις τους και πωλώντας τα δικαιώματα αυτά στην αγορά. Σε μια τέτοια κατάσταση, η αγορά επέδειξε συμπεριφορά "κοπαδιού", καθώς περισσότεροι παίκτες ακολούθησαν και πούλησαν τις θέσεις τους. Το αποτέλεσμα ήταν παραπάνω όγκοι στην αγορά, αύξηση των ποσοτήτων που αλλάζουν χέρια και ραγδαία πτώση της τιμής. Μέσω αυτής της απότομης διόρθωσης, το συμβόλαιο για τις 18 Δεκεμβρίου έχει επανέλθει στην ανοδική πορεία που υπαγορεύει τις κινήσεις από τον φετινό Ιανουάριο. Θεωρώ ότι οι τελευταίες έξι συνεδριάσεις ήταν μια ιδιαίτερη δοκιμασία για την αγορά όσον αφορά την ικανότητά της να απορροφά μεγαλύτερο όγκο κερδοσκοπικών, αδέσμευτων θέσεων.
Πιστεύω ότι η πρόσφατη διόρθωση εν πολλοίς εξουδετέρωσε το αποτέλεσμα των πιο επιθετικών θέσεων που επηρέασαν την αγορά την τελευταία εβδομάδα με το συμβόλαιο για τις 18 Δεκεμβρίου να υποχωρεί στην μακροπρόθεσμη ανοδική του τάση που παρατηρούμε από τις αρχές του έτους. Συνολικά, θεωρώ ότι το διάστημα μέχρι την 1η Ιανουρίου 2019, που θα λειτουργήσει το MSR, θα είναι έντονα ρευστό.
Η αγορά άνθρακα εξακολουθεί να είναι μια αγορά που οδηγείται από τη συμμόρφωση, όπου οι λειτουργοί λαμβάνουν ένα σήμερα για το τι κοστίζει να εξοικονομηθεί ένας τόνος εκπομπών ρύπων. Αυτό δεν άλλαξε με την ενεργοποίηση των αδέσμευτων παικτών, όμως οδήγησε κάποιους να αναθεωρήσουν την προσέγγισή τους. Η κερδοσκοπική δραστηριότητα αυτή καθ' εαυτή δεν είναι επικίνδυνη για την αγορά, καθώς αυξάνει τη ρευστότητα που απαιτείται για να βρεθεί μια δίκαιη τιμή για τα δικαιώματα. Ο υπολογισμός της επίδρασης αυτών των θέσεων, εξαρτάται από το χρονοδιάγραμμα αυτών των επενδυτών και πότε επιστρέφουν στην αγορά τα δικαιώματα.
Οι ηλεκτροπαραγωγοί συνήθως προστατεύονται απέναντι σε αυτές τις διακυμάνσεις, καθώς επιχειρούν να αντασφαλίζουν την παραγωγή τους στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων, δηλαδή πωλούν ενέργεια έως και 4 χρόνια πιο πριν και αγοράζουν δικαιώματα και τα αναγκαία καύσιμα παράλληλα. Κάνοντας αυτό και χρησιμοποιώντας συμβόλαια, οι παραγωγοί ξέρουν ακριβώς πόσα θα κερδίσουν οι μονάδες τους στο μέλλον και δεν εξαρτώνται από την καθημερινή μεταβλητότητα. Πιστεύω ότι για τον τομέα του ηλεκτρισμού η μεγαλύτερη ανησυχία είναι η μακροπρόθεσμη αύξηση της τιμής των ρύπων σε περίπτωση που μιλάμε για μεγάλο χαρτοφυλάκιο μονάδων άνθρακα. Στο ενδεχόμενο αυτό, πιθανότατα θα προκαλέσει πιο δομικές και στρατηγικές αποφάσεις για το πως να προστατευτούν απέναντι στις υψηλότερες τιμές.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου