Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Το στοίχημα της Qualco : Στο αυριανό Δ.Σ. της ΔΕΗ ο απολογισμός από τις μέχρι τώρα εισπράξεις ποσών από οφειλέτες



Τις μέχρι τώρα επιδόσεις της Qualco στον αγώνα είσπραξης των οφειλών από τους κακοπληρωτές της ΔΕΗ, πρόκειται να παρουσιάσει η διοίκηση της δημόσιας επιχείρησης στο αυριανό διοικητικό της συμβούλιο.


Στη πράξη θα πρόκειται για τη δεύτερη ενημέρωση των μελών του Δ.Σ. από τότε που η επιχείρηση σύναψε τη σχετική σύμβαση με την εξιδεικευμένη εταιρεία, με τη πρώτη να γίνεται τον περασμένο Αύγουστο, δίχως όμως να προκύπτουν εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει τότε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, από την έναρξη της σύμβασης με τη Qualco, είχαν επιστρέψει στα ταμεία της ΔΕΗ, περί τα 25 εκατ. ευρώ. Επρόκειτο για τμήμα από ένα σύνολο 180 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών, που χρωστούσαν 65.000 πελάτες της ΔΕΗ, και τους οποίους είχε αναλάβει η Qualco σε πιλοτικό επίπεδο.

Σε εκείνη μάλιστα τη συνεδρίαση του ΔΣ, είχε γίνει γνωστό, ότι η ΔΕΗ σκέφτεται να επεκτείνει τη σύμβαση στη Qualco, εφόσον η τελευταία κατάφερνε να τηρήσει τη δέσμευσή της, δηλαδή να μαζέψει μέσα στο επόμενο 9μηνο, επιπλέον 450 εκατ. ευρώ από κακοπληρωτές (290 εκατ. ευρώ μετρητά και 160 εκατ. ευρώ από διακανονισμούς). 

Στη πράξη αυτό μεταφράζεται, όπως είχε κάνει τότε γνωστό η διοίκηση της ΔΕΗ, σε αύξηση κατά 50% της αμοιβής της εταιρείας, από τα 12 εκατ. ευρώ της αρχικής σύμβασης, στα 18 εκατ. ευρώ.
Σαν φυσιολογικό επακόλουθο, τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί τα εξώδικα, οι πιέσεις, οι κλήσεις σε διακανονισμό και οι αποκοπές ρεύματος προς όσους έχουν κατά προτίμηση μεγάλες οφειλές προς τη ΔΕΗ, δίχως να αποκλείονται και όσοι χρωστούν μικρότερα.

Τα στοιχεία επομένως που πρόκειται να ανακοινώσει αύριο ο κ. Παναγιωτάκης, αναμένονται με ενδιαφέρον, καθώς έως και τον Αύγουστο, οι πτήσεις σχετικά με τη βελτίωση εισπραξιμότητας της ΔΕΗ, ήταν μάλλον χαμηλές.

Σύμφωνα με τα όσα είχε ο ίδιος ανακοινώσει τότε, παρά τα μαζικά εξώδικα, τις πιέσεις για διακανονισμούς και τις αποκοπές ρεύματος, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΗ, παρέμεναν καρφωμένα στο δυσθεώρητο ποσό των 2,8 δισ ευρώ.

Εξ αυτών, τα 1,7 δισ. ευρώ χρωστούσε η Χαμηλή Τάση (οικίες, μικρά καταστήματα), τα 150 εκατ. ευρώ η Μέση Τάση (βιοτεχνίες, επιχειρήσεις), 370 εκατ. ευρώ η Υψηλή Τάση (μεγάλες βιομηχανίες) και 200 εκατ. ευρώ το Δημόσιο.

Στα παραπάνω, έπρεπε κανείς να προσθέσει και 350 εκατ. ευρώ οφειλών που ναι μεν βρίσκονταν σε διακανονισμό και αφορούσαν 354.000 πελάτες, ωστόσο τίποτα δεν εγγυόταν ότι αυτοί δεν μπορούν ανά πάσα στιγμή να πάψουν να τους εξυπηρετούν.

Αθροίζοντας όλα τα παραπάνω νούμερα προέκυπτε ένα βουνό από ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΗ, ύψους 2,77 δισ. ευρώ. ‘Ητοι πάνω από το 50% του ετησίου τζίρου της επιχείρησης, που πέρυσι έκλεισε στα 4,94 δισ ευρώ.

Είχε επίσης ενδιαφέρον ότι από τα 2,77 δισ, τα περίπου 800 εκατ. ευρώ χρωστούσαν οι λεγόμενοι "τελικοί πελάτες". Είναι όσοι έχουν μετακινηθεί σε άλλον πάροχο ή έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση του ακινήτου τους για διάφορους λόγους (π.χ. εξοχικές κατοικίες, παύση επαγγελματικών δραστηριοτήτων κ.λπ.), μαζί με μια νέα γενιά κακοπληρωτών που αλλάζουν τον ΑΦΜ τους, προκειμένου να μην μπορεί να τους εντοπίσει η ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου