Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Οι προϋπολογισμοί της BP γίνονται με τιμές ρύπων στα 40 δολάρια - Τι "βλέπει" για την ενεργειακή αγορά το "ευαγγέλιο" BP World Energy Outlook


Για όλα τα νέα project της BP οι προϋπολογισμοί που καταρτίζονται περιλαμβάνουν πρόβλεψη για τιμή δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων στα 40 δολάρια ο τόνος, δηλαδή 34,2 ευρώ. Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο επικεφαλής οικονομολόγος της BP. W. Zimmern, ο οποίος παρουσίασε χθες σε ειδική εκδήλωση στη βρετανική πρεσβεία τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης ορόσημο για την ενεργειακή βιομηχανία BP World Energy Outlook. 
Ο κ. Zimmern ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι οι χαμηλές τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής αποτελούν παρελθόν και ότι δεν
πρόκειται να δούμε ξανά τα δικαιώματα στα 5 ευρώ. Αντίθετα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα τα δικαιώματα θα φτάσουν στα 200 δολάρια ο τόνος. Η άνοδος είναι διατηρήσιμη, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα των ρύπων είναι εξαιρετικά αποτελεσματική και είναι υπόδειγμα πολιτικής για την ενθάρρυνση της επίτευξης των κλιματικών στόχων σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του πετρελαϊκού κολοσσού. 
Η φετινή έκθεση της BP σύμφωνα με το βασικό σενάριο της ενεργειακής μετάβασης προβλέπει διπλασιασμό του παγκόσμιου ΑΕΠ μέχρι το 2040 με την ενεργειακή ζήτηση να αυξάνεται κατά μόλις 30% τα επόμενα 25 έτη.
Η βιομηχανική ζήτηση για ενέργεια αντιστοιχεί στο 50% της αύξησης της ενεργειακής κατανάλωσης, ενώ ο κόσμος θα συνεχίσει να εξηλεκτρίζεται με το 70% της αύξησης στην πρωτογενή ενεργειακή κατανάλωση να προέρχεται από τον ηλεκτρικό τομέα. 
Ωστόσο μια από τις βασικές παρατηρήσεις της έκθεσης είναι ότι ο τομέας των μεταφορών είναι υπεύθυνος μόνο για το 20% της ενεργειακής ζήτησης και για το 20% των εκπομπών, που σημαίνει ότι οι προσπάθειες για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και για επίτευξη των κλιματικών στόχων θα πρέπει να εστιαστούν κυρίως στην βιομηχανία και την ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και στα κτίρια που ευθύνονται για το 75% της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας. 
Γεωγραφικά η μεγαλύτερη αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης θα προέλθει από την Κίνα και την Ινδία (περίπου το 50% της αύξησης) ενώ οι ΑΠΕ θα είναι η πιο ταχέα αναπτυσσόμενη ενεργειακή πηγή, που θα αντιστοιχεί στο 40% της αύξησης της πρωτογενούς ενέργειας.
Η ζήτηση για πετρέλαιο θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια και η κάμψη αναμένεται να έρθει ανάλογα με το σενάριο στα μέσα της δεκαετίας του 2030 ή του 2040. 
Η αγορά του φυσικού αερίου θα συνεχίσει να ενισχύεται με βασικό μοχλό την αύξηση της διαθεσιμότητας του LNG, την ίδια στιγμή που η χρήση άνθρακα θα παραμείνει σταθερή (με μείωση της κατανάλωσης της Κίνας).
Για το πετρέλαιο τα σενάρια διαφοροποιούνται και είναι χαρακτηριστικό ότι όπως αναφέρει η έκθεση ακόμη και εάν απαγορευτούν οι κινητήρες εσωτερικής καύσης, που είναι ένα ακραίο σενάριο, τότε αναμένεται να υπάρξει μείωση από 8 έως 10% της ζήτησης πετρελαίου, με αμελητέα επίπτωση στις εκπομπές ρύπων. 
Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης της  BP είναι ότι υπάρχει αφθονία ενέργειας, με την είσοδο νέων πηγών όπως το αμερικανικό “tight oil”. Σύμφωνα με τη βασική εκτίμηση της έκθεσης οι μεταφορές θα συνεχίσουν να αντιπροσωπεύουν το 50% της ζήτησης πετρελαίου ενώ σε ό,τι αφορά το περίφημο oil peak ανάλογα με το σενάριο τοποθετείται από τα μέσα της δεκαετίας του 2020 (φιλόδοξο σενάριο επίτευξης των κλιματικών στόχων του Παρισιού) έως τα μέσα της δεκαετίας του 2040. 
Η έκθεση εκτιμά ότι θα συνεχιστεί ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών με ακόμη πιο έντονους ρυθμούς με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να αντιπροσωπεύουν το 15% του συνολικού στόλου το 2040. Ο συνολικός αριθμός των αυτοκινήτων από 1 δις σήμερα, θα διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.
Για την πετρελαϊκή βιομηχανία, η έκθεση εκτιμά ότι ακόμη και με το πιο φιλόδοξο σενάριο για την επίτευξη των κλιματικών στόχων, θα χρειαστεί να γίνουν σημαντικές επενδύσεις προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση για πετρέλαιο τα επόμενα χρόνια. 
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου