Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Ζήτημα επιβίωσης για τη ΔΕΗ η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών


Μανταλένα Πίου

Τα ταμεία της ΔΕΗ μπορεί να γεμίζουν με το σταγονόμετρο, η εταιρία να παρουσιάζει ζημιές και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών να παραμένουν στα ύψη, γύρω στα 2,4 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου, παρά την μικρή κάμψη που παρουσίασαν σε σχέση με το τέλος του 2017, όμως η κυβέρνηση εξακολουθεί να στέλνει διπλά μηνύματα στους κακοπληρωτές.


“Αμφιβάλλω αν μία σκλήρυνση της στάσης της ΔΕΗ θα είχε αποτέλεσμα” δήλωσε σε εκπομπή της ΕΡΤ 1, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέρεγειας Μιχάλης Βερροιόπουλος. Αναφέρθηκε επίσης στους διακανονισμούς και στις πολλές δόσεις, μέτρο που έχει αποδώσει μεν κάποια αποτελέσματα, αλλά από μόνο του δεν αρκεί, όπως αποδείχθηκε τα προηγούμενα χρόνια, όταν οι οφειλές διογκώνονταν, παρότι έτρεχαν οι δόσεις.

Μάλιστα αν προστεθούν τα 400 εκατ. ευρώ, το ποσόν των δόσεων σε εκκρεμότητα, το οποίο προκύπτει από τους διάφορους διακανονισμούς που έχει κάνει η ΔΕΗ, τότε το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών φθάνει στα 2,8 δισ. ευρώ.

Και ίσως τα χρέη να είχαν αγγίξει τα 3 δισ. ευρώ, αν οι φορείς του δημοσίου δεν πλήρωναν το τελευταίο διάστημα κάποιες από τις οφειλές τους, κάτω από την πίεση του μνημονίου και των δανειστών.

Η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι ζήτημα επιβίωσης για τη ΔΕΗ, γιατί καμία εταιρία δεν μπορεί να υπάρχει αν δεν πληρώνεται για τα  αγαθά ή τις υπηρεσίες που προσφέρει.

Γι΄αυτό το λόγο η κυβέρνηση δεν μπορεί να στέλνει μηνύματα διπλής ανάγνωσης στους καταναλωτές. Η κοινωνική πολιτική είναι ευθύνη της  πολιτείας και όχι της ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου