Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Τι απαντούν στη Βουλή Σταθάκης και Παναγιωτάκης για την καταδίκη του προέδρου της ΔΕΗ

 
Σε ερώτηση που είχαν καταθέσει 23 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, απάντησε σήμερα ο Υπουργός καθώς και εξηγήσεις έδωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, με επιστολή του προς τους βουλευτές.
Να θυμίσουμε ότι οι βουλευτές καλούσαν τον κ. Σταθάκη σε
εξηγήσεις «για την διατήρηση του κ. Παναγιωτάκη στη θέση του ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχείρησης παρά το γεγονός ότι έχει καταδικαστεί πρωτόδικα για παράβαση καθήκοντος κατ’εξακολούθηση».
Ειδικότερα στην απάντηση του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκαθάρισε ότι η διοίκηση της ΔΕΗ, βάσει νόμου, δεν ορίζεται από το ΥΠΕΝ και οι αρμοδιότητες του υπουργείου, ως προς τα θέματα που σχετίζονται με την ΔΕΗ, περιορίζονται στο πλάσιο του εποπτικού ρόλου. 
Στη συνέχεια υπογράμμισε πως η ανανέωση της θητείας του Μανώλη Παναγιωτάκη στην θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ έγινε από την Γενική Συνέλευση των Μετόχων, με το 95% των παρόντων μετόχων να υπερψηφίζουν την πρόταση. Ακόμη, παρατήρησε πως το γεγονός ότι η πρόταση ψηφίσθηκε μεταξύ άλλων και από τους ξένους θεσμικούς μετόχους, τούτο συνιστά απόδειξη ότι η παρούσα Διοίκηση της εταιρείας χαίρει εν τέλει της εμπιστοσύνης των μετόχων. 
Τέλος, κάλεσε τους ερωτώντες βουλευτές να σεβαστούν το τεκμήριο αθωότητας που αποτελεί θεμελιώδη αρχή κάθε ποινικής διαδικασίας και να μην προδικάζουν το όποιο αποτέλεσμα καθώς αυτό θα κριθεί τελεσίδικα ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης στις 28 Σεπτεμβρίου. 
Στην απάντησή του, ο Μανώλης Παναγιωτάκης απαριθμεί μια σειρά επιχειρήματα, σύμφωνα με τα οποία δεν στοιχειοθετείται κατηγορία «περί συγκάλυψης αξιόποινων πράξεων εκ μέρους του» όπως αναφέρεται στην σχετική ερώτηση των βουλευτών. Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι τα αναφερόμενα στην ερώτηση «είναι παντελώς ανυπόστατα και ψευδή, με εδραζόμενα ούτε στο κατηγορητήριο, ούτε βεβαίως στην πραγματικότητα».
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ καταλήγει στην επιστολή υπογραμμίζοντας τα εξής: «Εν κατακλείδι, το θέμα αφορά σε χειρισμό μιας υπόθεσης σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις διαδικασίες του ΔΕΔΔΗΕ, στον οποίο πρόεβη ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, υπό την τότε διευθυντική του ιδιότητα, συνεργαζόμενος με τη Διοίκηση της Εταιρείας αυτής και άλλα συναρμόδια Διευθυντικά στελέχη».
Συμπληρώνει, λέγοντας «η Πρωτοβάθμια κρίση του δικαστηρίου για το χειρισμό αυτό, η οποία θα κριθεί σε ανώτερο βαθμό, πέραν του τεκμηρίου της αθωότητας, σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά στοιχείο σε βάρος του νυν Πρόεδρου & Δ/ντος Συμβούλου της ΔΕΗ σε ότι αφορά στην αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων του. Και βέβαια οι ισχυρισμοί περί «ηθικού θέματος» είναι παντελώς αβάσιμοι».
Δείτε σε επισυναπτόμενα αρχεία την σχετική ερώτηση καθώς και τις απαντήσεις των Σταθάκη και Παναγιωτάκη όπως αυτές αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Βουλής. 
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου