Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΔΜΗΕ: Αναμένει την επίσημη πρόταση της Κομισιόν για την Κρήτη


Δεν έχει φτάσει ακόμη στον ΑΔΜΗΕ επίσημα η πρόταση της Κομισιόν για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα που έχει ανακύψει για τη Διασύνδεση της Κρήτης και τον τρόπο υλοποίησης του έργου ώστε αυτό να επωφεληθεί των κοινοτικών επιδοτήσεων και ωφελημάτων.


Ωστόσο η διαρροή της πρότασης που προέκυψε στο πλαίσιο της σύσκεψης που έγινε για το θέμα στις Βρυξέλλες στις αρχές της εβδομάδα, δεν πέρασε απαρατήρητη από την εταιρεία.

Πηγές του ΑΔΜΗΕ μάλιστα σημειώνουν ότι ο ΑΔΜΗΕ διαφωνεί με την προτεινόμενη λύση, δηλαδή να προχωρήσει κανονικά το έργο από τη θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού που συστήθηκε Αριάδνη, υπό τον όρο ότι για τα τεχνικά θέματα διαλειτουργικότητας και τεχνικής συμβατότητας του καλωδίου, θα αποφαίνεται τριμελής επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ, του Euroasia (project promoter της διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας) και ανεξάρτητου τεχνικού εμπειρογνώμονα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ΑΔΜΗΕ δεν αποδέχεται να αναλάβει ο ίδιος τη μελέτη, ανάπτυξη και χρηματοδότηση του έργου και να μην έχει ο ίδιος την εποπτεία και της κατασκευής και θα είναι, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, όμηρος άλλων.

Υπό το πρίσμα της διαφωνίας του ΑΔΜΗΕ απομένει να διαπιστωθεί η στάση που θα τηρηθεί από την πλευρά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με το μέλλον αλλά και τους όρους κατασκευής της διασύνδεσης. Πλέον το πιθανότερο σενάριο φαίνεται να είναι το έργο της διασύνδεσης της Κρήτης να κατασκευαστεί ως εθνικό έργο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την πρόσβαση σε κοινοτικούς πόρους και επιδοτήσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου