Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

ΕΒΙΚΕΝ: Πρωτοβουλία Πιτσιόρλα για το ενεργειακό κόστος αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας

 
Πρωτοβουλίες για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας σκοπεύει να αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας, όπως δήλωσε στη διοίκηση της ΕΒΙΚΕΝ, του φορέα της ενεργοβόρου βιομηχανίας,  σε συνάντηση που είχαν χθες, εν μέσω της  διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ των μεγάλων
βιομηχανικών καταναλωτών  και της ΔΕΗ για τα νέα τιμολόγια στην Υψηλή Τάση.
Η διοίκηση της  ΕΒΙΚΕΝ έθεσε στον αναπληρωτή υπουργό το αίτημα  για τη διατήρηση του ενεργειακού κόστους τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα ως και το 2020, επισημαίνοντας ότι οι αυξήσεις που   επιδιώκει η ΔΕΗ, μέσω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των τιμολογίων, μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες για την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας βιομηχανίας.  «Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση, η οποία σήμερα, μετά την έξοδο από τα Μνημόνια,  ζητά όλοι να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, να αποδεχθεί το κλείσιμο επιχειρήσεων για 20 εκατ. ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά στέλεχος που συμμετείχε στη συνάντηση.
Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τα νέα συμβόλαια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με τη βιομηχανία, που θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή μετά τον Φεβρουάριο του 2019, οπότε λήγουν τα υφιστάμενα, η ΔΕΗ φέρεται να έχει θέσει στο τραπέζι την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τιμολογίων και των εκπτώσεων όγκου κατά τέτοιο τρόπο, που να προκαλούνται αυξήσεις από 10 ως 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα.  Μία επιβάρυνση αυτού του ύψους οδηγεί σε πρόσθετες δαπάνες το σύνολο των βιομηχανιών χάλυβα, αλουμινίου, τσιμέντου και χαρτιού από 20 ως 40 εκατ. ευρώ ετησίως.
Οι βιομήχανοι από την πλευρά τους αντιπροτείνουν τη διατήρηση των σημερινών χρεώσεων ως και το 2020. Μάλιστα πολλες επιχειρήσεις δεν έχουν υπογράψει τις συμβάσεις με τη ΔΕΗ για το 2018, ζητώντας μία συμφωνία πακέτο για το 2018 και τη διετία 2019-2020.
Το ορόσημο του 2020 έχει τεθεί, επειδή τότε υπολογίζεται να έχει  τεθεί σε εφαρμογή το target model, ο νέος τρόπος λειτουργίας της αγοράς, που προσφέρει εναλλακτικές  δυνατότητες στους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές.
Αιτιολογώντας η ΔΕΗ την απόφασή της να αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού των τιμολογίων επικαλείται μεταξύ άλλων, την νέα κατάσταση που θα επέλθει εξ αιτίας της πώλησης των 3 λιγνιτικών μονάδων στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη αλλά και το αυξανόμενο κόσοτς ρύπων, για το οποίο όμως υπάρχει διακριτή χρέωση στα τιμολόγια της Υψηλής Τάσης.

Ο κ. Πιτσιόρλας διαβεβαίωσε πάντως για τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στη βιομηχανία και είπε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τον υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της  ΕΒΙΚΕΝ κ. Κωνσταντίνος Κουκλέλης και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης κα Λένα Μπέλση, κ. Ευρυπίδης Δοντάς, κ. Αντώνης Κοντολέων και ο κ. Άγγελος Καλογεράκος.

 της Μανταλένας Πίου
 www.businessenergy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου