Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Σκρέκας: 600 εκατ ευρώ έχει δώσει η ΔΕΗ μέσω της εκτπωτικής πολιτικής - Σε 36 οι δόσεις - Τι είπε για πάγωμα τιμολογίων και μείωση ΕΦΚ

Σκρέκας: 600 εκατ ευρώ έχει δώσει η ΔΕΗ μέσω της εκτπωτικής πολιτικής - Σε 36 οι δόσεις - Τι είπε για πάγωμα τιμολογίων και μείωση ΕΦΚ

Γιατί η μείωση του ΕΦΚ θα είχε ασθενέστερα αποτελέσματα σε σχέση με την εφαρομοζόμενη πολιτική

Σε περίπου 600 εκατ. ευρώ υπολογίζεται μέχρι στιγμής, το ποσό που έχει δώσει η ΔΕΗ λόγω της ενεργειακής κρίσης και της

πολιτικής στήριξης των καταναλωτών που ακολουθεί και με κυβερνητική παραίνεση.
Ήδη η ΔΕΗ προχωρεί σε διακανονισμούς 36 δόσεων για όλους τους καταναλωτές, ενώ στο εξής θα προχωρεί και σε διακανονισμούς επί των διακανονισμών για τις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και χάνουν τις ρυθμίσεις.
Αυτό προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Μάλιστα έκανε γνωστό ότι η εκπτωτική πολιτική που ακολουθεί η ΔΕΗ για την υποστήριξη των καταναλωτών έναντι της ενεργειακής κρίσης της έχει κοστίσει 300 εκατ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2021, ενώ επιπλέον 300 εκατ ευρώ υπολογίζεται ότι είναι το κόστος της επιχείρησης για το πρώτο τρίμηνο του 2022

Όπως είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του στο Mega, ο κ. Σκρέκας, απαντώντας για το εάν είναι εφικτή η πρόταση της αντιπολίτευσης να «παγώσουν» τα τιμολόγια της ΔΕΗ: «Το να λέει κανείς ότι θα «παγώσει» τις τιμές είναι απλά ανεδαφικό. Μπορεί, όμως, η ΔΕΗ, ή ο κάθε πάροχος να πιεστεί και να δώσει μέρος των κερδών, ίσως να έχει και κάποιες ζημιές. Αυτό η ΔΕΗ το κάνει ήδη. Έχει διαθέσει πάνω από 300 εκατ. ευρώ το τελευταίο εξάμηνο του 2021, και άλλα 300 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2022. Δυστυχώς δεν μπορείς με ένα νόμο να παγώσεις τις τιμές. Αν ήταν εφικτό θα το έκαναν όλες οι χώρες. Αυτά τα πράγματα είναι ανεδαφικά και είναι και επικίνδυνο να ακούγονται».
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η ΔΕΗ ως καθετοποιημένη επιχείρηση ενέργειας με δραστηριότητα τόσο στην παραγωγή όσο και στην προμήθεια έχει το οικονομικό περιθώριο να ασκεί αυτή την πολιτική. Και αυτό διότι τα έσοδα της από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στην χονδρεμπορική αγορά είναι αυξημένα αντιστοίχως με την αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών. Με άλλα λόγια η όποια επιβάρυνση από τις εκπτώσεις στους τελικούς καταναλωτές καλύπτεται από την αύξηση των εσόδων της παραγωγικής της δραστηριότητας.Παράλληλα σημαντικά είναι τα κέρδη της ΔΕΗ και από τα υδροηλεκτρικά, τα οποία οι αναλυτές εκτιμούν στα 300 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση.

Σε 36 οι δόσεις - Ανεδαφικό το πάγωμα των τιμολογίων - Αναποτελεσματική η μείωση του ΕΦΚ

Πάντως ο υπουργός παραδέχθηκε ότι «το πρόβλημα είναι μεγάλο» και για το λόγο αυτό δίνονται επιδοτήσεις του ρεύματος που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και το 80%.
Επίσης δήλωσε ότι η ΔΕΗ προχωρεί σε διακανονισμούς που μπορεί να φτάνουν και τους 36 μήνες, ενώ από την πλευρά του το υπουργείο ελέγχει την αγορά ώστε να αποτραπούν φαινόμενα αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, και να πιεστούν οι τιμές προς τα κάτω.
Όπως είπε συζητά ήδη με τη ΔΕΗ για κάποιος καταναλωτές που βρισκόταν σε ρύθμιση να μπορούν να επαναρυθμίσουν την οφειλή τους όταν δεν τηρούν την προηγούμενη ρύθμιση. «Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλο. Συζητάμε με τη ΔΕΗ αυτές οι εταιρίες να μπορούν να ξαναμπούν σε ρύθμιση, η ΔΕΗ αναμένεται να πάρει τις ανάλογες αποφάσεις. Οι δόσεις είναι μέχρι 36, στις οποίες μπορεί να αποπληρωθεί η ληξιπρόθεσμη οφειλή. Και επιδοτούμε και 65 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που πήρε άδεια για να στηρίξει τις επιχειρήσεις τον Ιανουάριο του 2022», είπε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε:

«Η εικόνα είναι δύσκολη, αλλά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 7 φθηνότερες ευρωπαϊκές αγορές σε ό,τι αφορά στη λιανική τιμή ενέργειας. Δίνουμε τα περισσότερα χρήματα αναλογικά με τον πληθυσμό και την οικονομία μας».
Απαντώντας τέλος στο αν αναμένεται μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο κ. Σκρέκας είπε ότι «Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο είναι ένα ευρώ, εμείς επιδοτούμε με 40 ευρώ. Στο ρεύμα είναι 5 ευρώ, εμείς επιδοτούμε με 150 ευρώ τη μεγαβατώρα».

Διπλασίασε το επίδομα θέρμανσης στους ευάλωτους

Μιλώντας στην τηλεόραση ο ΥΠΕΝ είπε πως «έχουμε ιστορικά υψηλές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, και μία από τις ακριβότερες τιμές πετρελαίου την τελευταία 20ετία.
Επιδοτούμε το λογαριασμό του ρεύματος για να απαλύνουμε την αύξηση στο μέτρο του δυνατού. Δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι για να απορροφήσουμε όλη την ακρίβεια. Οι αυξήσεις είναι τεράστιες. Είναι στα καύσιμα, είναι στην ενέργεια, είναι στο ηλεκτρικό ρεύμα, είναι στα προϊόντα, στα είδη πρώτης ανάγκης. Όλο αυτό δεν μπορεί ένα κράτος να το απορροφήσει. Αλλά μπορεί να κάνει αυτό που κάνουμε.

Στους περισσότερο ευάλωτους έχουμε διπλασιάσει το επίδομα θέρμανσης και υπάρχει και το κοινωνικό τιμολόγιο όπου η επιδότηση είναι ακόμα μεγαλύτερη. Αυτά είναι 560.000 νοικοκυριά. Για τους υπόλοιπους στηρίζουμε οριζόντια με 40-50 ευρώ το μήνα με επιδότηση του ρεύματος».


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου