Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Αυτό που θα συμβεί σε λίγες ημέρες με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ δεν έχει προηγούμενο


Λογαριασμοί ρεύματος: Νέες αυξήσεις αναμένεται να δουν στους λογαριασμούς ρεύματος του Δεκεμβρίου, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σε απόγνωση οι πολίτες, βλέπουν ότι ακόμα και οι επιδοτήσεις είναι ψίχουλα μπροστά στους υπέρογκους λογαριασμούς. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Και αυτό διότι, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που

δημοσιεύει το ενεργειακό χρηματιστήριο, η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος τον περασμένο μήνα κινήθηκε ανοδικά, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, στα 235,38 ευρώ/MWh.

Αυτό σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθούν εκ νέου οι ρήτρες χονδρεμπορικής που περιλαμβάνονται στα τιμολόγια λιανικής, προκαλώντας νέες αυξήσεις στο τελικό κόστος του ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος βρισκόταν περίπου 7 ευρώ/MWh κάτω, στα 228,87 ευρώ/MWh. Έτσι η λιανική τιμή του ρεύματος από τα 28 – 29 σεντς/KWh το Νοέμβριο, ανεβαίνει το Δεκέμβριο στα 30 – 31 σεντς/KWh.

 Πρακτικά ένα νοικοκυριό με 4μηνιαία κατανάλωση 1,5 MWh ή αλλιώς μηνιαία κατανάλωση 375 KWh θα κληθεί να πληρώσει μόνο για την ανταγωνιστική χρέωση (χωρίς δηλαδή τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και τα τέλη του λογαριασμού) 112,5 ευρώ χωρίς να υπολογίζεται η μηνιαία επιδότηση των 45 ευρώ. Το Νοέμβριο το αντίστοιχο ποσό ήταν στα 105 ευρώ.

Όσον αφορά στον Ιανουάριο, κατά την πρώτη εβδομάδα του μήνα καταγράφεται υποχώρηση της μέσης χονδρεμπορικής τιμής στα 175 ευρώ/MWh που μεταφράζεται σε λιανική τιμή στα 20 – 23 σεντς /KWh. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται ανοδική τάση στην πορεία των τιμών χονδρικής, που σημαίνει ότι δύσκολα η μέση τιμή του μήνα θα κινηθεί σε αυτά τα επίπεδα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας και μεταβλητότητας, σήμερα αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Σκρέκα για τα νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες με βάση το νέο μοντέλο, θα προβλέπεται επιδότηση ως ποσοστό της επιβάρυνσης που υφίσταται ο καταναλωτής.

Παράλληλα δε θα επιδοτούνται όλοι οι μετρητές παρά μόνον εκείνοι που αφορούν στην κύρια κατοικία.

Σε κάθε περίπτωση παραμένει η επιδότηση των πρώτων 300 κιλοβατωρών κάθε μήνα, ενώ δεν είναι σαφές εάν θα υπάρξει κάποιο εισοδηματικό όριο.

Το νέο πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους και στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον Ιανουάριο, είναι ύψους 400 εκατ.ευρώ. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, μέση μηνιαία ενίσχυση 42 ευρώ για τους λογαριασμούς ρεύματος και 20 ευρώ για το φυσικό αέριο.

Επίσης, θα ισχύσει οριζόντια επιδότηση για όλα τα μη οικιακά τιμολόγια (είτε χαμηλής, είτε μέσης, είτε υψηλής τάσης), με τη τιμή να ορίζεται στα 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Παράλληλα προβλέπεται επέκταση των επιδοτήσεων και πρόσθετη έκπτωση για τα τιμολόγια του φυσικού αερίου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Λογαριασμοί ρεύματος: Νοικοκυριά

Σ’ ό,τι αφορά στα νοικοκυριά θα επιδοτηθούν μόνο οι κύριες κατοικίες, όπως δηλώνονται στο Ε1, ανεξαρτήτως εισοδήματος ή εμβαδού και η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή.

Η μέση τιμή επιδότησης θα είναι τα 42 ευρώ, ενώ για τα νοικοκυριά που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, η επιδότηση θα φτάσει τα 52 ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας που έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις των νέων παρεμβάσεων, για τις πρώτες 150 KWh κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτείται το 80% της αύξησης με 160€/MWh, δηλαδή 24 ευρώ.

Αναφορικά με το φυσικό αέριο, η επιδότηση θα είναι 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στα νοικοκυριά.

Επίσης η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προσφέρει έκπτωση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στους πελάτες της, ενώ θα υπάρξει στήριξη και από τους άλλους παρόχους.

Το νέο πλέγμα μέτρων προβλέπει οριζόντια επιδότηση για όλα τα μη οικιακά τιμολόγια, δηλαδή επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις, (είτε χαμηλής, είτε μέσης, είτε υψηλής τάσης).

Η τιμή της επιδότησης ορίζεται στα 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Επιπρόσθετα, επεκτείνεται η επιδότηση σε όλους τους βιομηχανικούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως τζίρου, και θα φτάσει τα 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Όπως υπογράμμισε ο κ.Σκρέκας, η κατάσταση αναφορικά με το ενεργειακό κόστος θα επανεξεταστεί το Φεβρουάριο, προκειμένου να εκτιμηθεί αν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα στήριξης.

«Για έναν ακόμη μήνα η κυβέρνηση θα στηρίξει νοικοκυριά, αγρότες, αλλά τώρα και τις επιχειρήσεις μας απέναντι στην παγκόσμια αναταραχή στις τιμές ενέργειας. Μόνο τον μήνα Ιανουάριο, θα διαθέσει ακόμη 400.000.000 ευρώ, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Και θα παρακολουθεί διαρκώς το φαινόμενο μέχρι την αποκλιμάκωσή του», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός για την περαιτέρω ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

«Αναλυτικές ανακοινώσεις θα κάνει ανά κατηγορία σε λίγο, ο υπουργός Ενέργειας. Τόσο για την κρατική επιχορήγηση όσο και για τις εκπτώσεις της ΔΕΗ και τις χρεώσεις στο φυσικό αέριο από την ΔΕΠΑ. Πρόκειται για ένα γενναίο, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων. Που βοηθά το παρόν, αλλά δεν θέτει σε κίνδυνο το μέλλον.

Το βάρος δίνεται, προφανώς, στην ανακούφιση των νοικοκυριών μας. Συνδράμουμε, όμως, και τις επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης, διατηρώντας τις πολύτιμες θέσεις εργασίας. Και, κυρίως, για να μην αυξηθεί το κόστος παραγωγής και αυτό να μετακυληθεί, με τη σειρά του, στις τιμές των προϊόντων.

Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα πλαισιωθεί και από ένα άλλο, που αφορά συνολικά την εξοικονόμηση ενέργειας. Με βάση αυτό, θα επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες και στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται. Στόχος μας, όλα τα ελληνικά σπίτια να λειτουργούν με σύγχρονο και πιο οικονομικό ηλεκτρικό εξοπλισμό», τονίζει ο πρωθυπουργός.

Και καταλήγει: «Συνεχίζουμε, λοιπόν, ν’ απαντάμε στις προκλήσεις του σήμερα, χτίζοντας ταυτόχρονα ένα αισιόδοξο αύριο για όλους. Με μέτρα αποτελεσματικά, αλλά και λογικά. Στον ίδιο δρόμο θα βαδίσουμε και στη νέα χρονιά. Με αυτοπεποίθηση, τόλμη και δύναμη. Γιατί μπορεί τα δύσκολα να είναι γύρω μας. Αλλά τα καλύτερα είναι μπροστά μας».

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι πρέπει να κάνετε για να μειώσετε τους λογαριασμούς σας

Την ίδια ώρα, προσπάθειες για να γλυτώσουν οι καταναλωτές το… ηλεκτροσόκ από τις αυξήσεις τους λογαριασμούς ρεύματος, καταβάλει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Δείτε στο xristika.gr τι αναφέρει…

Να «προλάβουν» τις συνέπειες των πιθανών αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος έχουν τη δυνατότητα οι καταναλωτές, εφόσον ενημερωθούν και επιλέξουν τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας που ταιριάζει περισσότερο στο προφίλ τους και στις ανάγκες τους.

Οι ανατιμήσεις στη χονδρική αγορά της Ευρώπης έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους καταναλωτές, που αναμένουν τον επόμενο λογαριασμό για να ανακαλύψουν το μέγεθος αύξησης της τιμής.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην ιστοσελίδα www.energycost.gr παρέχει μέσω διαδικτυακού εργαλείου τη δυνατότητα σε οικιακούς αλλά και επαγγελματικούς καταναλωτές να συγκρίνουν το σύνολο των τιμολογίων που προσφέρονται από την αγορά εισάγοντας τα στοιχεία κατανάλωσής τους και τις επιμέρους προτιμήσεις τους, βρίσκοντας το πιο οικονομικό γι’ αυτούς πακέτο. Μάλιστα, η απόκλιση μεταξύ προμηθευτών και εξειδικευμένων αναγκών του κάθε καταναλωτή μπορεί να παρουσιάζουν απόκλιση από 40% έως και 100%.

Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα οδηγεί στην αύξηση των τιμών και της ενέργειας, με την κατάλληλη επιλογή του προμηθευτή να αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις από τους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος.

Παράλληλα με την αναζήτηση της καλύτερης προσφοράς από τον καταναλωτή, η κυβέρνηση επιχειρεί να ελαφρύνει τον καταναλωτή από επιπλέον επιβαρύνσεις.

 

https://xristika.gr/

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου