Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Στο κόκκινο δυο πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας

Στο κόκκινο δυο πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας - Techmaniacs

Δραματικές οι καταστάσεις στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, με τους παρόχους να αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας. Σύμφωνα με την εκπομπή Live news, δυο πάροχοι αυτοί τη στιγμή αντιμετωπίζουν έντονες δυσκολίες, καθώς όπως

ανέφερε ο δημοσιογράφος τα συμβόλαια ρεύματος έχουν κλειστεί σε άλλες τιμές και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος συνεχίζει να ανεβαίνει.

Αν και δεν αναφέρθηκαν συγκεκριμένα ονόματα, για ευνόητους λόγους, πρόκειται για παρόχους οι οποίοι διαθέτουν μικρό μερίδιο στην αγορά και δεν διαθέτουν παραγωγή. Καθώς σε αυτή την περίπτωση, οι πάροχοι έχουν κάποιο χώρο να κινηθούν. Η κατάσταση είναι δραματική και γίνεται ακόμη πιο δύσκολη αν σκεφθείς ότι πρέπει να αποδώσουν τα χρήματα στους δήμους, στον διαχειριστή ηλεκτρικής ενέργειας κ.α.

Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί ότι το ΥΠΕΝ δηλώνει κατηγορηματικά πως δημοσιεύματα που αφορούν την αλλαγή του σχεδιασμού της απολιγνιτοποίησης δεν έχουν καμιά απολύτως βάση. 

Αναφορικά με δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήθεν ενέκρινε την οριστική απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων το 2028 αντί το 2024, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διευκρινίζει τα εξής:

Ουδέποτε εστάλη τέτοιο αίτημα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έλαβε ενημέρωση το απόγευμα της Πέμπτης από Έλληνα αξιωματούχο των Βρυξελλών, όπως υποστηρίζουν τα δημοσιεύματα, για ένα θέμα το οποίο φυσικά δεν έχει αιτηθεί.

Η απόφαση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για την απεξάρτηση της χώρας από τα ρυπογόνα καύσιμα και τον λιγνίτη δεν αλλάζει. Η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ επιβάλλεται όχι μόνο για περιβαλλοντικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους. Η επιχείρηση είχε ζημιά ύψους 400 εκατ. ευρώ το 2020 και 200 εκατ. ευρώ το 2021 από τη χρήση των λιγνιτικών εργοστασίων.

Ο στόχος της ενεργειακής πολιτικής της Κυβέρνησης είναι να καταστεί η χώρα μας ενεργειακά ανταγωνιστική, αξιοποιώντας τον ήλιο και το πλούσιο αιολικό δυναμικό που διαθέτει.

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο πλάνο απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, όπως αυτό έχει παρουσιαστεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 και υλοποιείται κανονικά. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ είναι το ακόλουθο:
o 2021: Καρδιά 3-4 (αποσύρθηκαν).

o 2022: Μεγαλόπολη 3, Άγιος Δημήτριος 1-4.

o 2023: Άγιος Δημήτριος 5, Μελίτη 1, Μεγαλόπολη 4.

o 2025: Πτολεμαΐδα 5 (μετατροπή σε μονάδα φυσικού αερίου).

https://techmaniacs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου