Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Τι συμβαίνει με τη μετοχή της ΔΕΗ

Σχόλιο τεχνικής ανάλυσης με το κλείσιμο της 11-02-22

Την περασμένη εβδομάδα ο ΓΔ, στο πλαίσιο της εξέλιξης του κύματος 5 ενός ανοδικού σκέλους 5 κυμάτων, συνέχισε την διόρθωσή του με την τιμή του να φτάνει χαμηλότερα των 935 μονάδων (συγκεκριμένα 932 μονάδες) οπότε ακυρώθηκε η πιθανότητα η συγκεκριμένη διόρθωση να ήταν εσωτερική διόρθωση του ανοδικού σκέλους που πλέον στο διάγραμμα εμφανίζεται ως υποκύμα I του κύματος 5.

Με βάση την εξέλιξη αυτή η διόρθωση αριθμήθηκε ως υποκύμα ii του 5.

Από τα μέσα της εβδομάδας ο ΓΔ σημείωσε μια εντυπωσιακή ανοδική κίνηση με

τον ΓΔ στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας να σημειώνει νέο υψηλό και να επιτυγχάνει και τον δεύτερο από τους στόχους που έχουν τεθεί (970 μονάδες). Με βάση αυτή την εικόνα ισχύει η εκτίμηση ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το υποκύμα iii του κύματος 5 που με μεγάλες πιθανότητες θα εξελιχθεί ως ending diagonal. Το ενδεχόμενο αυτό ακυρώνεται με υποχώρηση χαμηλότερα από τις 932 μονάδες.

Μια εκτίμηση της τυπικής μορφής ending diagonal για τον ΓΔ φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.

ADVERTISING

Η κλίση και το μήκος των διακεκομμένων γραμμών είναι κατ’ εκτίμηση και δεν μπορούν να προσδιοριστούν από τώρα.

Διατήρησε τον ρόλο του οδηγού στην γενική ανοδική τάση της αγοράς ο ΔΤΡ και συνέχισε μέχρι την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με διαδοχικά νέα υψηλά επιτυγχάνοντας τον στόχο στις 738 μονάδες και διασπώντας ανοδικά και την αντίσταση  στις 740 μονάδες και πλέον συνεχίζει προς την κατερχόμενη Κ.

Αν και έχει ήδη επεκταθεί ανοδικά γεγονός που δημιουργεί πιθανότητες για εμφάνιση διόρθωσης – εκτόνωσης της ανόδου, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή ένδειξη για τέτοια εξέλιξη, θα πρέπει να θεωρείται πιθανή και μια περαιτέρω επέκταση, το πολύ μέχρι μια παλιά κατερχόμενη γραμμή τάσης Κ που φαίνεται στο διάγραμμα.

Μέχρι τώρα δεν εμφανιζόταν στο διάγραμμα ο στόχος στις 808 μονάδες ως εξωπραγματικός και απίθανος. Πλέον εμφανίζεται αν και οι πιθανότητες επιβεβαίωσής του παραμένουν προς το παρόν ελάχιστες.

Η βραχυπρόθεσμη τάση (10ημερών) είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 8,88€ (κλείσιμο).

Συνεχίζεται η μεσοπρόθεσμη διόρθωση της τιμής της μετοχής υπό την πίεση των SMA50 και SMA200. Μετά την οριακή υπέρβαση των 8,43€ η μετοχή αντέδρασε ανοδικά και στην συνεδρίαση της Παρασκευής πέτυχε και την οριακή υπέρβαση της ανερχόμενης cd γεγονός που βελτιώνει την τεχνική εικόνα χωρίς όμως να υφίσταται οριστική ανοδική σηματοδότηση.

Η εμφάνιση του σχηματισμού death cross και οι SMA200 και SMA50 που απομακρύνονται μεταξύ τους είναι στοιχεία που διατηρούν την τεχνική εικόνα όχι θετική. Για την επαναφορά της θετικής προοπτικής θα απαιτηθούν διαδοχικά, η επιβεβαίωση υπέρβασης της cd, η αντιστροφή της βραχυπρόθεσμης τάσης σε ανοδική και στη συνέχεια η υπέρβαση των SMA.

 

 Η βραχυπρόθεσμη τάση (10ημερών) είναι ανοδική ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική με διάσπαση των 3,49€ (κλείσιμο).

Όχι μόνο πλησίασε αλλά οριακά πέτυχε και την υπέρβαση (στο υψηλό ημέρας) της παλιάς αντίστασης στα 3,76€.

Στην παρούσα στιγμή δεν μπορεί να εκτιμηθεί αν θα μπορέσει η μετοχή να υπερβεί άμεσα την αντίσταση. Η επαφή της τιμής με αυτή μπορεί να φέρει πίεση κάτι που θα φανεί στις επόμενες συνεδριάσεις

Η διπλή στήριξη (33843-34022 μονάδες) άντεξε στην πίεση και προκάλεσε μια ανοδική αντίδραση που έφερε την τιμή του δείκτη στην περιοχή της αντίστασης των 35625 μονάδων και του SMA50 όπου συνάντησε πίεση με αποτέλεσμα την διακοπή της ανοδικής αντίδρασης. Την περασμένη εβδομάδα όμως δεν υπήρξε ανοδική συνέχεια αφού η πίεση της αντίστασης σε συνδυασμό με τον SMA 50 ήταν αρκετά για να σπρώξουν την τιμή του δείκτη χαμηλότερα με αποτέλεσμα να διασπάσει τον SMA200. Την ερχόμενη εβδομάδα είναι πολύ πιθανό να δοκιμαστεί εκ νέου η ισχύς της διπλής στήριξης (33843-34022 μονάδες) ως αποτέλεσμα της διάσπασης του SMA200 λαμβάνοντας υπόψη και τις εξελίξεις στην περιοχή της Ουκρανίας.

Ο δείκτης για περισσότερο από 6 μήνες παλινδρομεί μεταξύ 15000 και 16250 μονάδων με έντονες βραχυπρόθεσμες κινήσεις χωρίς όμως μακροπρόθεσμη γενική κατεύθυνση σημειώνοντας διαδοχικές υπερβάσεις – διασπάσεις των SMA. Από την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου επιχείρησε δύο φορές, μετά την επαφή με την διπλή στήριξη (14973-15100 μονάδες) την υπέρβαση των SMA50 και SMA200 χωρίς όμως επιτυχία.

Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι καθοδική και γίνεται ανοδική με υπέρβαση των 15619 μονάδων ενώ η τεχνική εικόνα αλλάζει με την υπέρβαση του SMA50 και του SMA200.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

 

  •  
  • του Γιάννη Γιαπράκη
  • www.mononews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου