Είναι καλοκαίρι του 2020 όταν ο ελληνικός Τύπος κατακλύζεται από δημοσιεύματα που αποθεώνουν τον πρόεδρο και CEO της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση, που κατάφερε, μέσα σε μερικούς μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του, να "εκτοξεύσει" την εταιρεία και να
παράξει υπερκέρδη. Η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ ανεβαίνει, τα κέρδη της εταιρείας αυξάνονται και η διοίκησή της θέτει τους στόχους των επόμενων ετών.«Κάνοντας τις σωστές επιλογές, η εικόνα της εταιρείας θα αλλάξει ριζικά στο μέλλον, επιτυγχάνοντας μέχρι το 2024 λειτουργική κερδοφορία μεγαλύτερη του 1 δισ. ευρώ, μειώνοντας το προσωπικό μας στους 11.500 εργαζόμενους και αυξάνοντας την ισχύ των ΑΠΕ πάνω από 1 GW» τόνιζε στην ετήσια γενική συνέλευση ο Γ. Στάσσης, που, όπως αποδείχτηκε, ήταν ανίκανος να προβλέψει τι θα ακολουθούσε στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, αλλά και αδιάφορος για τις επιπτώσεις στους λογαριασμούς των νοικοκυριών.
Ο μάνατζερ που δεν προέβλεψε τίποτα σωστά
Σε απόλυτη συμφωνία με την κυβέρνηση και το στενό πρωθυπουργικό επιτελείο, η διοίκηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι το μερίδιο του λιγνίτη θα πέσει στο 8% το 2024, από το 37% το 2019, επισπεύδοντας τη διαδικασία σε σχέση με ό,τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Με δεδομένο ότι λόγω του lockdown οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος κυμαίνονταν μέχρι το τέλος του 2020 εξαιρετικά χαμηλά, η διοίκηση της ΔΕΗ ανακοινώνει ότι θα κλείσει νωρίτερα τα λιγνιτικά εργοστάσια, παρότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τη διατήρηση των χαμηλών τιμών χονδρικής.
Παράλληλα, ο Γ. Στάσσης δεσμεύει την πολιτική της εταιρείας με «πράσινα δάνεια» που διαθέτουν ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα. Τα ομολογιακά δάνεια που συνάπτει η ΔΕΗ εξασφαλίζουν στην εταιρεία ρευστότητα και βελτίωση των κερδών της, προβλέπουν όμως ποινές και αύξηση επιτοκίων αν διαπιστωθεί επιστροφή στον λιγνίτη και στερούν από τη δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού τη δυνατότητα να ασκήσει πιο ευέλικτη τιμολογιακή πολιτική.
Με τις τιμές του φυσικού αερίου να εκτοξεύονται στα ύψη από τον Σεπτέμβριο του 2021 (από 40-50 ευρώ ανά μεγαβατώρα έφτασαν στα 230 ευρώ), προκύπτει ότι οι επιλογές του Γ. Στάσση μόνο σοφές δεν υπήρξαν και δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί μάνατζερ τόσο μεγάλης εταιρείας να παραμένει στη θέση του μετά από μια σειρά τόσο λάθος εκτιμήσεων.
Τα δώρα Στάσση στον ανταγωνισμό
Την ίδια στιγμή, η απόφαση αυτή της διοίκησης της ΔΕΗ και του πρωθυπουργικού γραφείου φέρνει χαμόγελα στους ιδιώτες παρόχους και τους εισαγωγείς φυσικού αερίου, που αντιλαμβάνονται ότι ο βασικός τους ανταγωνιστής αυτοχειριάζεται και απεμπολεί το βασικό του στρατηγικό πλεονέκτημα.
Οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ διέθεταν στα τιμολόγιά τους εξαρχής τη ρήτρα αναπροσαρμογής, καθώς πρόκειται για παρόχους και όχι παραγωγούς ενέργειας. Τον Αύγουστο του 2021 η ΔΕΗ προχωρά στην ένταξη της ρήτρας αναπροσαρμογής στην τιμολογιακή της πολιτική, χωρίς μάλιστα -όπως διαβεβαιώνουν άνθρωποι που γνωρίζουν την αγορά ενέργειας- να ζητηθεί κάτι τέτοιο από την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΕ). Με αυτή την απόφαση το βάρος που προκύπτει από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου περνάει στους καταναλωτές, ενώ η ΔΕΗ θα μπορούσε να το απορροφήσει, να διατηρήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα και να αντλήσει πελάτες από τους ιδιώτες παρόχους. «Δύσκολη άσκηση» χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη κίνηση στελέχη της αγοράς, όχι όμως ακατόρθωτη. Παράλληλα, αν δεν υπήρχαν οι δεσμεύσεις εντατικής απολιγνιτοποίησης, θα μπορούσε να πέσει η ρήτρα αναπροσαρμογής στο μισό, βάζοντας μπροστά ξανά τα λιγνιτικά εργοστάσια, μέχρι να περάσει σε φάση ύφεσης η ενεργειακή κρίση.
Από τύχη, μάλιστα, γλιτώσαμε τα χειρότερα, καθώς τον Οκτώβριο του 2021 ο ΑΔΜΗΕ κατέθεσε στη ΡΑΕ μελέτη επάρκειας του συστήματος για τον χειμώνα και αξιολόγησε την κατάσταση ως οριακή, που μπορεί να οδηγήσει σε μέτρα περικοπών ηλεκτροδότησης, εάν δεν προκύψει de facto αναστολή της απολιγνιτοποίησης. Και όλα αυτά με το καλοκαίρι να είναι μπροστά και τους κινδύνους ανεπάρκειας του συστήματος να παραμένουν.
Golden boys της συμφοράς
Εντύπωση προκαλεί και η εκτίμηση που είχαν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και η διοίκηση της ΔΕΗ για τις επιπτώσεις που θα είχε η επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια. Τόσο ο Γ. Στάσσης όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί είχαν δημόσια διατυπώσει την πρόβλεψη ότι η επιβάρυνση δεν θα ξεπεράσει τα 1-2 ευρώ σε κάθε λογαριασμό, με τις αυξήσεις να αγγίζουν και το 250% σε κάποιες περιπτώσεις. Τα goden boys και το Μαξίμου μέσα σε δυο χρόνια κατάφεραν: να μην προβλέψουν τη διαφαινόμενη αύξηση της χονδρικής τιμής φυσικού αερίου παγκόσμια, να εγκλωβίσουν τη ΔΕΗ σε λανθασμένη δανειακή πολιτική, να απολέσει τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού και να φέρουν σε απόγνωση χιλιάδες νοικοκυριά. Και μετά από αυτά είναι ακόμη στη θέση τους...
www.avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου