Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

«Νερό» στον μύλο των μπόνους από τη ΔΕΗ


Κατακόρυφη αύξηση στη χρήση υδροηλεκτρικής ενέργειας τον Δεκέμβριο, με στόχο να κρατηθούν σε υψηλά επίπεδα τα κέρδη και οι αμοιβές των «golden boys» της εταιρείας ●Την ίδια ώρα οι καταναλωτές πληρώνουν τη λυπητερή από τις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και από τη δέσμευση για μείωση της λιγνιτικής παραγωγής.

«Στράγγιξε» τα υδροηλεκτρικά της φράγματα η ΔΕΗ τον περασμένο Δεκέμβριο ξοδεύοντας την ενέργεια που παράγεται σε αυτά δωρεάν με προφανή στόχο να αυξήσει περαιτέρω τα κέρδη της, την ώρα που οι καταναλωτές είχαν ήδη ξεκινήσει να πληρώνουν υπερ-φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), τον Δεκέμβριο του 2021 παράχθηκαν στα υδροηλεκτρικά φράγματα της ΔΕΗ συνολικά 814 γιγαβατώρες (GWh), έναντι 197 Gwh τον Δεκέμβριο του 2020 (αύξηση 313,2%). Εντυπωσιακή είναι και η διαφορά στη συμμετοχή των υδροηλεκτρικών στο συνολικό ενεργειακό μίγμα που τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν 17%, έναντι μόλις 5% τον Δεκέμβριο του 2020.

Η αύξηση στην χρήση των υδροηλεκτρικών αποτυπώνεται και σε επίπεδο έτους καθώς το δωδεκάμηνο του 2021 παράχθηκαν 5.294 Gwh (10% του συνολικού μίγματος) έναντι 2.901 Gwh του 2020 (6%). Η αύξηση σε ετήσια βάση είναι ήδη σημαντικότατη στο 82,5%, αλλά απέχει παρασάγγας από το 313,2% του Δεκέμβρη. Ποιος ήταν λοιπόν ο λόγος που έκανε τη διοίκηση της ΔΕΗ να ανοίξει τις στρόφιγγες στα υδροηλεκτρικά, τα οποία κατά παράδοση διατηρούνται ως εφεδρείες προκειμένου να χρησιμοποιούνται το καλοκαίρι για να ικανοποιούν τότε την αυξημένη ζήτηση αλλά και τις αρδευτικές ανάγκες της ελληνικής περιφέρειας;

Παράγοντες που γνωρίζουν καλά την ελληνική αγορά ενέργειας συνδυάζουν τη συγκεκριμένη διαχείριση με τον υψηλότατο τραπεζικό δανεισμό, για τον οποίο γράφαμε την περασμένη εβδομάδα (16/2/22, «Πράσινα ομόλογα, μαύροι λογαριασμοί»), που έλαβε η ΔΕΗ μέσα στο 2021 με αντάλλαγμα τη μείωση της χρήσης των λιγνιτικών εργοστασίων. Σύμφωνα με εκείνη την πρωτοσέλιδη αποκάλυψη της «Εφ.Συν.», για την οποία η ΔΕΗ δεν εξέδωσε κάποια επίσημη απάντηση, η επιχείρηση έλαβε συνολικό δανεισμό 1,6 δισ. ευρώ για να εξοφλήσει παλαιότερα χρέη, αλλά δεσμεύτηκε ότι θα μειώσει την παραγωγή ρεύματος από τα λιγνιτικά εργοστάσια μέσω ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα.

Με άλλα λόγια, εάν στο διάστημα αποπληρωμής των δανείων δεν μειώνεται η παραγωγή μέσω λιγνίτη, θα αυξάνονται τα επιτόκια αποπληρωμής. Με τον τρόπο αυτό, η ΔΕΗ αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει περισσότερο φυσικό αέριο ως καύσιμο. Αυτό προκύπτει και πάλι από τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, όπου η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο συνολικό μίγμα ανέβηκε από 36% στο δωδεκάμηνο του 2020, στο 40% το έτος 2021 και θα αυξηθεί περαιτέρω το 2022.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γεώργιος Στάσσης

Η συνέπεια της παραπάνω δέσμευσης είναι ήδη τραγική. Οι τιμές του εισαγόμενου φυσικού αερίου πολλαπλασιάστηκαν μέσα στο 2021, ενώ ο λιγνίτης παρέχεται με ελάχιστο κόστος εντός χώρας. Και τα δύο καύσιμα επιβαρύνονται με πρόστιμα λόγω εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (ο λιγνίτης περισσότερο), αλλά με τις τιμές του φυσικού αερίου να απογειώνονται, ο λιγνίτης κατέστη φθηνότερος και θα μπορούσε προσωρινά να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην ακρίβεια. Ομως η διοίκηση της ΔΕΗ δεν μπορούσε να τον χρησιμοποιήσει, δεσμευόμενη από τον «πράσινο δανεισμό» της.

Ηταν και αυτός ένας από τους λόγους που έκαναν την Ελλάδα να έχει πανευρωπαϊκά την πιο ακριβή χονδρική τιμή ρεύματος μέσα από την οποία καθορίζεται και η διαβόητη «ρήτρα αναπροσαρμογής» που πολλαπλασιάζει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Η διοίκηση της ΔΕΗ, όμως, έπρεπε να βρει τρόπους να μειώσει το κόστος της παραγωγής για να μην επηρεάσουν οι αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου τα οικονομικά της αποτελέσματα, βάσει των οποίων τα στελέχη εισπράττουν παχυλότατες αμοιβές και δωρεάν μετοχές ως μπόνους.

Εδώ φαίνεται πως κλήθηκαν να συμβάλουν τα υδροηλεκτρικά φράγματα τον μήνα Δεκέμβριο, δηλαδή στο τέλος του έτους που «κλείνουν οι λογαριασμοί». Τα προηγούμενα χρόνια, τα υδροηλεκτρικά συμμετείχαν ελάχιστα στο ενεργειακό μίγμα κάθε Δεκέμβριο και δεν ξεπερνούσαν το 6%. Τα προηγούμενα χρόνια, πριν από την «απελευθέρωση» της αγοράς και τα μπόνους στα στελέχη, ήταν κανόνας τα υδροηλεκτρικά να χρησιμοποιούνται με φειδώ, σαν αποταμιεύσεις στην τράπεζα.

Η ΔΕΗ πέτυχε το 2020 τριπλασιασμό των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σε σχέση με το 2019 και αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα το 2021, παρά την τεράστια ενεργειακή κρίση και τον πολλαπλασιασμό των τιμών στο βασικό καύσιμο, δηλαδή το φυσικό αέριο. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται το πακέτο αμοιβών για τα υψηλά στελέχη. Ενδεικτικά, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γ. Στάσσης λαμβάνει, εκτός των ετήσιων αποδοχών που πλησιάζουν τα 350.000 ευρώ, και περίπου 23.000 δωρεάν μετοχές (με σημερινή αξία 200.000 ευρώ).

 

Άρης Χατζηγεωργίου 

www.efsyn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου