Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Tι ανέφερε ο Γ.Στάσσης για κρίση, σταθερά τιμολόγια, εισπραξιμότητα, λιγνίτες, εξαγορές

Tι ανέφερε ο Γ.Στάσσης για κρίση, σταθερά τιμολόγια, εισπραξιμότητα, λιγνίτες, εξαγορές

Τα κυριότερα σημεία από την συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ στο Βήμα της Κυριακής

Σημεία - κλειδιά για την πορεία της ενεργειακής αγοράς αλλά και της ίδιας της ΔΕΗ φωτίζει η συνέντευξη του διευθύνοντος

συμβούλου κ.Γιώργου Στάσση στο "Βήμα της Κυριακής"

Αναλυτικά τα κυριότερα σημεία:

«Μια μικρή αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου έχει ήδη ξεκινήσει. Ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί και το δεύτερο τρίμηνο του 2022, όμως συναρτάται άμεσα με επίλυση των γεωπολιτικών θεμάτων της περιοχής, όπως το Ουκρανικό και ο NordStream 2. Για πλήρη επάνοδο στα προ κρίσης επίπεδα είναι πρόωρο να μιλήσουμε, ειδικά όσο υπάρχουν τέτοιοι απρόβλεπτοι παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να μιλάμε για πλήρη επάνοδο πριν από το 2023».


"Με 600 εκατ. ευρώ έχει στηρίξει τα νοικοκυριά η ΔΕΗ το τελευταίο εξάμηνο της ενεργειακή κρίσης, μέσω των εκπτώσεων που προσφέρει στα τιμολόγια ρεύματος. Ξέρουμε ότι ίσως για κάποια νοικοκυριά αυτό δεν είναι αρκετό, αλλά εάν η ΔΕΗ δεν πατούσε γερά στα πόδια της, ούτε αυτό θα ήταν εφικτό. Και ακριβώς για αυτόν τον λόγο κάνουμε μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ, ώστε η χώρα να μην αντιμετωπίσει τέτοιου μεγέθους προβλήματα στο μέλλον».


«Η εισπραξιμότητα δεν έχει επηρεαστεί σημανπκά και σίγουρα όχι στον βαθμό που θα υπέθετε κάποιος μέσα σε όλη αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Οπως προανέφερα, η ΔΕΗ έχει ήδη διαθέσει πάνω από
600 εκατ. για τη στήριξη των πελατών της, στον βαθμό των δυνατοτήτων της, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση στήριξε τα νοικοκυριά με παραπάνω από 2 δισ. έτος τώρα και θα συνεχίσει να τα στηρίζει για όσο συνεχίσει
η κρίση. Δεν μπορώ να προσδιορίσω επακριβώς πόσο ακόμα θα συνεχίσουμε, αλλά θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο. Είμαστε επιχείρηση με ιστορικό βάρος και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία θα σταθούμε στο πλευρό
των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται όλα αυτά τα χρόνια.
Οσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πελατών της, αυτές έχουν μειωθεί την τελευταία διετία, κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ, με μεγαλύτερο οφειλέτη την ΛΑΡΚΟ".


Για την κρίση σημείωσε:

"Η ΔΕΗ δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της να επιλέξουν εκτός από τα παραδοσιακά της τιμολόγια και προϊόντα σταθερής τιμολόγησης, τα οποία σε αυτή την περίοδο της ανόδου των ενεργειακών τιμών έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον. Η κινητικότητα των πελατών στην αγορά προμήθειας συνεχίζεται όσο ωριμάζει. Ωστόσο, το πρόβλημα των ανταγωνιστών μας δεν είναι η ΔΕΗ, αλλά οι υποσχέσεις που έδιναν για τεράστιες εκπτώσεις, τις οποίες σήμερα δεν μπορούν να εκπληρώσουν. Εμείς έχουμε μια λογική πιο συγκρατημένων υποσχέσεων, τις οποίες όμως τηρούμε στο ακέραιο».

 
Επενδύσεις στον ΔΕΔΔΗΕ

«Η κατάσταση στην οποία παραλάβαμε τον ΔΕΔΔΗΕ ήταν πολύ προβληματική. Τα δίκτυα είχαν εγκαταλειφθεί για πολλά χρόνια και οι ελλείψεις ήταν τραγικές. Με την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και την είσοδο
επενδυτών μπορούν πλέον να προχωρήσουν επενδύσεις εκσυγχρονισμού του δικτύου, οι οποίες όμως απαιτούν χρόνο. Μόνο με πλήρη ψηφιοποίηση του Δικτύου (έξυπνοι μετρητές, αυτόματοι διακόπτες, ψηφιακές
πλατφόρμες επικοινωνίας, SCADA, GIS συστήματα) θα μπορέσουν να μειωθούν οι χρόνοι εντοπισμού και αποκατάστασης των βλαβών. Αυτό έχει έναν ορίζοντα πενταετίας. Συνολικά θα γίνουν επενδύσεις ύψους 3,5
δισ. ευρώ στην επόμενη 8ετία, οι οποίες θα τρέξουν με μεγαλύτερη ταχύτητα».

Γιατί οι λιγνίτες δεν ωφελούν:

«Δεν υπάρχει σκέψη για αλλαγή χρονοδιαγράμματος. Πρέπει να τελειώσουμε με τον λιγνίτη, ο οποίος είναι επιβλαβής για το περιβάλλον αλλά και οικονομικά ασύμφορος. Επειδή ακούγονται κάποιες ανακρίβειες, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα. Η ΔΕΗ σήμερα λειτουργεί όλες τις διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες. Τα λιγνιτικά εργοστάσια που έκλεισαν έως σήμερα ήταν εκείνα που είχαν συμπληρώσει τις προβλεπόμενες ώρες λειτουργίας και το κλείσιμό τους είχε προγραμματιστεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση και την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ.

Πρέπει όμως να γίνει σαφές ότι η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη δεν είναι φθηνότερη, ακόμη και με τις τωρινές τιμές του φυσικού αερίου. Ο “φόρος” για τη χρήση λιγνίτη στην ΕΕ είναι 95 ευρώ ανά τόνο - έχει υπερτριπλασιαστεί σε σχέση με το 2019 - και αυτό καθιστά το καύσιμο εξαιρετικά ασύμφορο. Ακόμα και μετά το κλείσιμο παλαιών ρυπογόνων μονάδων η ΔΕΗ “μπαίνει μέσα” περίπου 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τη χρήση τού λιγνίτη, ενώ παλαιότερα έμπαινε μέσα μέχρι και 400 εκατομμύρια!

Είναι μύθος ότι αν είχαμε περισσότερα λιγνιτικά θα είχαμε φθηνότερο ρεύμα. Ακόμη και τον Δεκέμβριο που οι τιμές του φυσικού αερίου βρέθηκαν σε ιστορικά υψηλά, η παραγωγή ρεύματος από φυσικό αέριο κόστιζε σχεδόν όσο και η παραγωγή από λιγνίτη. Είναι συνεπώς εντελώς ασύμφορο να διατηρείς επιβλαβείς και επιζήμιες μονάδες για μια εξαιρετικά ακραία περίπτωση. Πολλώ δε μάλλον όταν μέχρι το 2030 προωθείται η απαγόρευση της χρήσης λιγνίτη στην ΕΕ. Ακόμα όμως και αν υποθέσουμε ότι συνέφερε η χρήση λιγνίτη, δεν θα υπήρχε καμία διαφορά στη διαμόρφωση της χονδρικής τιμής. Οι τιμές διαμορφώνονται από το ρεύμα που παράγεται με το ακριβότερο διαθέσιμο καύσιμο, ακόμη και αν αυτό συμμετείχε λίγο στο ενεργειακό μείγμα. Κατά συνέπεια όλη η συζήτηση δεν έχει καμία βάση και γι’ αυτό ο σχεδιασμός μας δεν αλλάζει».

Πτολεμάΐδα V -  Εξαγορές

«Το βέβαιο είναι ότι από το 2025 η “Πτολεμάΐδα V” θα αλλάξει καύσιμο. Η πιθανότερη διάδοχη κατάσταση είναι το φυσικό αέριο και οι αποφάσεις μας θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες.

Το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται και στους τρεις τομείς που αναφέρετε. Η ΔΕΗ είναι μία καθετοποιημένη εταιρεία και θα αναζητήσει ευκαιρίες τόσο στην παραγωγή όσο και στην εμπορία και στα δίκτυα. Για τον λόγο αυτόν διερευνούμε την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρωπης».


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου