Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Πάροχοι ενέργειας χρωστούν σε ΔΕΔΔΗΕ και Δήμους χρήματα που αδυνατούν να εισπράξουν από τους καταναλωτές – Φόβοι για λουκέτα

 Πάροχοι και πελάτες δοκιμάζονται από τους πανάκριβους λογαριασμούς Δεκεμβρίου Ιανουαρίου με υπερδιπλάσιες τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο ενώ οι εταιρείες παροχής ενέργειας προσπαθούν να καλύψουν τα μεγάλα κόστη προμήθειας ενέργειας μετακυλίοντας το κόστος στον ΔΕΔΔΗΕ. Κίνδυνος για λουκέτα. 

Πάροχοι ενέργειας χρωστούν σε ΔΕΔΔΗΕ και Δήμους χρήματα που αδυνατούν να εισπράξουν από τους καταναλωτές – Φόβοι για λουκέτα

Το 2022 να είναι χρονιά εξελίξεων στην εγχώρια αγορά ενέργειας καθώς οι πάροχοι αγοράζουν ακριβά και πωλούν ακριβά στους καταναλωτές πελάτες τους οι οποίοι όμως αδυνατούν να

ανταποκριθούν.

 

Σύμφωνα με στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας οι ρυθμίσεις των οφειλών κατανάλωσης για ρεύμα έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα ενώ στο φυσικό αέριο υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις αποπληρωμών.

Οι πάροχοι ενέργειας κάνουν διακανονισμούς οφειλών σε μηνιαίες δόσεις ενώ και στον ΔΕΔΔΗΕ, διαπιστώνουν μεγάλη αύξηση στις ανεξόφλητες οφειλές, των νοικοκυριών και αναμένουν προβλήματα στις εταιρίες παρόχους αφού η βιωσιμότητα μη καθετοποιημένων εταιρειών του κλάδου δεν είναι εξασφαλισμένη μέσα σε αυτές τις συνθήκες.

Κάποιες εταιρείες μάλιστα καθυστερούν την απόδοση των τελών που εισπράττουν μέσω των λογαριασμών ρεύματος προς τους Δήμους.

Τα χρέη των πιο «αδύναμων» παρόχων στην ΔΕΔΔΗΕ σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνούν  τα 650.000.000 ευρώ ενώ «καλπάζουν» και οι οφειλές τους στις τράπεζες.

Οι εταιρείες προμήθειας, εξαιτίας ακριβώς του υψηλού κόστους της χονδρεμπορικής αγοράς καλούνται να επωμιστούν σημαντικά βάρη ενώ έχουν πολλαπλασιαστεί τα έξοδα κίνησης που απαιτούνται για τη συμμετοχή τους στην αγορά. Θα έχουμε λουκέτα και εξαγορές και συγχωνεύσεις.

 

www.flash.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου